Boardgames

Netflix tužen zbog Black Mirror: Bandersnatch

Izbori u Black Mirror: Bandersnatch

Netflix je izabrao svoju avanturu, ali nije ni slutio da će zbog toga popiti milionsku tužbu.

Nedavno objavljeni interaktivni film Black Mirror: Bandersnatch, ambiciozan je projekat koji Netflix gledaocima daje priliku da sami skroje svoju nelinearnu priču o nesrećnom programeru. Projekat je bio apsolutni hit na Netflix servisu i neverovatan poduhvat (mapa svih putanja je zamršena kao špagete). Međutim, time je navodno prekršeno autorsko pravo originalnih tvoraca koncepta ”biraj svoju avanturu”.

Chooseco, kompanija koja drži prava na ”Choose Your Own Adventure” naziv i format knjiga, odlučila je da Netflixu pošalje svoje advokate i tako im ljubazno traži 25 miliona dolara odštete. Kako objašnjavaju, sa Netflixom su još od 2016. godine bili u pregovorima oko licence, koju između ostalog sada koristi Z-Man Games za igre poput House of Danger, ali da nikada nisu dobili zvanični odgovor iz Netflixa. Kompanija je već ranije slala Netflixu zahteve za sklanjanje interaktivnih programa zbog korelacije sa njihovim formatom, a sada su se odlučili da im tužbom konačno skrenu pažnju.

Netflix nije stranac tužbama. Pre samo nekoliko meseci, Satanic Temple ih je tužio zbog figure Baphometa u Chilling Adventures of Sabrina, što je ”poravnato” van suda. Biće zanimljivo videti kuda će ići ova tužba, jer format koji su koristili u Bandersnatch ne refencira nigde ”Choose Your Own Adventure” i poprilično generički vizuelni dizajn koristi. Inače, jedna epizoda Black Mirror postala je društvena igra.

Zašto ne biste ostavili komentar na tekst? / Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.