Articles

Twilight Imperium postaje više od igre

Spejs opera epskih proporcija, Twilight Imperium, će verovatno postati više od društvene igre. Fantasy Flight Games ima planove da ova igra postane deo proširenog univerzuma, u kojem će biti više različitih igara, kao što je uradila sa Arkham Horror, Andorid: Netrunner i Legend of the Five Rings.

Kristijan T. Petersen sa četvrtom edicijom Twilight Imperium

Kristijan T. Petersen sa četvrtom edicijom Twilight Imperium

Kreirana od strane osnivača kompanije Fantasy Flight Games (FFG) i trenutnog CEO Asmodee North America, Kristijana T. Petersena, igra Twilight Imperium se pojavila 1997. godine i od svoje premijere je doživela tri revizije uključujući i ovogodišnju četvrtu ediciju. U ovoj masivnoj igri, igrači preuzimaju uloge jedne od vanzemaljskih rasa u eskalirajućem galaktičkom sukobu koji se odvija u svemiru, na planetama kao i za pregovaračkim stolom. Svaka od ovih rasa ima zanimljivu priču i dugu istoriju u TI univerzumu.

Twilight Imperium je imao dva spinofa: Armada, dexterity igra izdata 2001. godine i Rex: Final Days of an Empire iz 2012. godine, koja je novo viđenje stone verzije naučnofantastičnog romana “Dina”. Twilight Imperium RPG je takođe objavljen 1999. godine, ali je jako slabo prihvaćen te se ne smatra kanonom.

U intervjuu za TTG, Petersen je izjavio da su velike obaveze koje mu je donela čelna pozicija u FFG i kasnije američkog dela Asmodee kompanije, uskratile mogućnost da se sa kolegama pozabavi drugim igrama u TI unverzumu. To objašnjava zašto FFG nije do sada objavio pregršt igara, kao što je uradio sa Arkham Horror Files – koji se sastoji od Mansions of Madness, Arkham Horror, Eldritch Horror i drugih igara, kao i skoro stečenom intelektualnom svojinom Legends of the Five Rings koja dobija svoje LCG izdanje, RPG i društvenu igru.

“Fantasy Flight je vlasnik nekoliko intelektualnih svojina (IP) i svetova, koje godinama razvija. Nedavno smo stekli i prava za Legends of the Five Rings svet koji u svojoj osnovi odgovara našoj kompaniji.” rekao je Petersen. “Pored njega, kompanija već poseduje IP koje godinama razvija – Arkham Horror, Android, Runebound i sada Twilight Imperium.”

“Mislim da je jedan od razloga što se nismo više pozabavili Twilight Imperium svetom činjenica da nisam imao vremena da se posvetim kreativnoj strani tog posla, a ostali zaposleni su ga ostavili po strani znajući da bih ja želeo da budem u tome.”

Petersen je sam kreirao prve tri edicije igre Twilight Imperium, dok je na trenutno aktuelnoj, četvrtoj ediciji, sarađivao sa kreatorom Star Wars: Rebellion Korijem Koničkom i ko-autorom Eldritch Horror, Denom Beltramom. Ova dva kreativca su potencijalni autori novih igara koje će biti smeštene u Twilight Imperium svetu.

“Moje viđenje Twilight Imperium IP nije kompletna kontrola iste, niti da budem jedina osoba koja radi na njoj. Želim da imam nekoliko meseci mira gde mogu zajedno sa ostalim dizajnerima da sednem za sto i definišemo prirodne zakone Twilight Imperium univerzuma i detaljnu istoriju, kao i da stvorimo viziju i pravac kuda želimo da se istorija ovog sveta razvija, kao i estetski, emocionalni i narativni razvoj.” nastavio je Petersen. “To oduzima mnogo vremena. To smo uspeli sa Arkham Horror i Android svetovima u prethodnih nekoliko godina. Da biste kreirali dobar IP i svet, morate imati veoma jaku osnovu. Jednom kada je imate, onda IP možete prepustiti drugim dizajnerima da samostalno ili udruženim snagama kreiraju svoje igre u okviru nje.”

Konkretni koraci koje će FFG napraviti u Twilight Imperium univerzumu ostaju nepoznati, ali Petersen ne isključuje mogućnost izdavanja living card game (LCG) u istom duhu kao i Arkham Horror: The Card Game iz 2016. godine, ili ovogodišnjeg izdanja Legend of the Five Rings: The Card Game.

“I čudnije stvari su se dešavale,”izjavio je Petersen,”FFG studio je srećan da ima bogatu kolekciju franšiza, što naših što od licenciranih partnera, bilo da su to Džordž R.R. Martin, Star Wars ili Lord of the Rings. Za ideje i fantastične priče nema granica”.

 

Zašto ne biste ostavili komentar na tekst? / Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.