Boardgames

Nedeljne vesti 25.08. – 01.09. 2017

Stigosmo i do septembra. GenCon je prošao, Essen nam se bliži, neki moraju danas u školu (ne i mi!), a izdavači društvenih igara nastavljaju da nas zasipaju najavama. Posle jednog Pandemica najavljen je još jedan, čika Uve Rozenberg ponovo pakuje celo drvo u kutiju, a ima tu ponešto i za ljubitelje japanske kulture, slatkiša i luna parkova.

Sipajte hladan sokić i bacite pogled na najzanimljivije najave iz sveta društvenih igara ove nedelje.

Battle for Rokugan

Battle for Rokugan

Nakon Legend of Five Rings, Fantasy Flight Games je najavio još jednu igru smeštenu u taj dalekoistočni univerzum. Battle for Rokugan stavlja dva do pet igrača u uloge vojskovođa klanova koji će se boriti za prevlast i kontrolu regije Japa… pardon, Rokugan. Igra deli dosta sličnosti sa Game of Thrones, takođe iz FFG kuhinje. Pred igračima su paravani iza kojih kriju određene tokene, a i diplomatija odnosno zabadanje noža u leđa je jako bitan element. Zanimljivo je da je FFG odlučio da igru učini povoljnijom od svojih uobičajenih izdanja, što će mnogi pozdraviti. Battle for Rokugan izlazi kasnije ove godine.

Pandemic: Rising Tide

Pandemic: Rising Tide

Poplava Pandemic igara se nastavlja. Šta, mislili ste da će Z-Man Games posle Pandemic: Reign of Cthulhu i Pangemic Legacy 2 da napravi pauzu sa svojom najuspešnijom franšizom? A ne. Ne, ne, ne. Pandemic: Rising Tide je nova, nezavisna igra u bogatom univerzumu kooperativnih prevencijsko-spasilačkih igara, ali ovoga puta nećete juriti po svetu i lečiti bolesti već ćete morati da Holandiju spasite od poplava. Hm, vrlo relevantno, iako je igra smeštena u industrijsku eru, a i postavlja se pitanje zašto se onda ovo zove Pandemic. Z-Man Games je takođe naveo da će procenat od prodaje ove igre dati u humanitarne svrhe za pomoć porodicama kojima su poplave učinile štetu na kućama. Još nije poznato kada ova verzija Pandemica dolazi u prodavnice.

Azul

Azul

Kompanija Plan B je skrenula pažnju na sebe svojom prvom igrom Century: Spice Road, koja je, po svemu sudeći, baš legla ljubiteljima euro igara. Novopečeni izdavač se ne zaustavlja te je već najavio novu igru koju je dizajnirao veteran Majkl Kisling, poznat po svom radu na igrama Tikal, Torres i The Palaes of Carrara. Nova igra Azul se bavi dekoracijom kraljevske palate Evora, portugalskog kralja Manuela Prvog. Igrači će dekorisati palatu pomoću pločica koje će spuštati na tablu prateći obrasce i setove, zarad skupljanja što većeg broja poena. Izlazak je najavljen za oktobar, a igra će svoju premijeru imati na ovogodišnjem Esen sajmu.

Nusfjord

Nusfjord

Uve Rosenberg se vraća sa novim naslovom koji nosi njegov pečat – duboka euro igra ukombinovana sa temom teškog ruralnog života. Ovog puta, tema je pecanje u norveškom selu Nusfjord. Ovo selo je pre samo pola veka odlično živelo zahvaljujući izdašnom lovu na bakalare. Danas je ovaj grad skoro napušten i u njemu živi stotinak duša.

Igra podseća na Rosenbergov mgnum opus Agricola, ali ima i nekoliko zanimljivih dodataka. Sem razvijanja ribarskih kompanija, igrači će moći da investiraju u obveznice kompanija drugih igrača.  Takođe, tu su i seoske starešine koje će, zavisno od vaše uspešnosti, tražiti i deo lovine.

Izlazak igre Nusfjord, Lookout Games je zakazao za oktobar 2017. godine, i to na Essen Spiel sajmu.

Tokaido: 5th Anniversary

Tokaido: 5th Anniversary

Passport Game Studios je na GenCon sajmu najavio specijalno izdanje igre Tokaido, koja slavi svoj peti rođendan. Elegantna igra Antonija Bauze, u kojoj putujete japanskim putem pored istočnog mora će dobiti sitan ali prefinjen redizajn nekih detalja, te će ova igra postati, sigurni smo, još lepša.

Tabla će dobiti osveženje kao i svetlije boje, a miplovi će biti potpuno novi, koji će odgovarati novom dizajnu. Sve karte će biti redizajnirane i tako ukomponovane da kada se polažu na sto prikazuju jednu unificiranu panoramu. Izlazak rođendanske verzije Tokaida se očekuje u oktobru 2017. godine.

Sundae Split

Sundae Split

Renegade Games Studio je najavio još jednu igru sa temom pravljenja dezerta. Prošle nedelje smo najavili njihovo izdanje Pie Town, a ove nedelje to je Sundae Split. U ovoj igri dizajnera Nejt Bivinsa i ilustratorke Rijane Kan, naletećete na malo korišćenu mehaniku “ja sečem, ti biraš”. Igrači će se takmičiti u pravljenju najboljeg splita a pre nego što mogu da dodaju sastojke na svoje slatko umetničko delo, moraju ih dati protivniku da on prvo sredi svoj split. Vodeći se ovim, pripremićete čokoladne pahuljice, jagode i pistaće, ali ćete isto tako spremiti i manje poželjne stvari za dezert, recimo brokoli. Ovo slatko zadovoljstvo je najavljeno za novembar 2017. godine.

 

Coaster Park

Coaster Park

Vrrrrrm! Zvuk rolerkoustera, cika i vriska kada protutnji vozić metalnim šinama. Ako se nikada niste vozili na jednom ovakvom čudu, ova igra vam neće dočarati taj utisak, ali ćete moći da napravite svoj lični vozić. Skot Alms, poznat kao autor Tiny Epic igara, najavio je Coaster Park u saradnji sa Pandasaurus Games. Igrači će preuzeti uloge graditelja zabavnog parka, sa ciljem da naprave najuzbudljiviji i pritom potpuno funkcionalan rolerkouster, a onda ga testiraju. Da, zaista ćete rolati kuglice po šinama i da, znanje fizike će dosta značiti. Coaster Park se očekuje u novembru.

 

 

Zašto ne biste ostavili komentar na tekst? / Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.