Articles

Gen Con 50 – sabiranje utisaka

Pedeseti jubilarni Gen Con sajam u Indijanapolisu je za nama. Hiljade posetilaca i isto toliko novih društvenih igara protutnjalo je u prethodna četiri dana ovim sajmom. Redakcija Pitchwise.net sajta je gledala u ekran, pratila novitete, dok se nisu rastopile boje. A kada su se rastopile, članovi redakcije su odlučili da porazgovaraju  o igrama koje su ostavile najbolji utisak na njih i na publiku sajma, kao i igre o kojima se najviše priča na internetu posle sajma. Takođe bi voleli da u komentarima na sajtu podelite sa nama koje su to igre koje su se vama najviše svidele na sajmu.

Velijah: Dobar dan dragi gledaoci! Dobar dan i tebi Bojane!

Bojan: Dobar dan i tebi Veljko! Sigurno se pitate zašto smo vas okupili ovde.

Velijah: Odlučili smo da zajedno prokomentarišemo protekli Gen Con, koji se sinoć zatvorio u Indijanapolisu. To su bila četiri dana igranja i reklamiranja i kospleja i svačega nečega još.

Bojan: Moglo bi se reći jedan veliki vašar sa kockicama i gomilom kartonskih kutija. A svake godine je sve veći. Kažu da je ove godine neko čak uspeo i da nađe mesto za stolom i isproba nove igre.

Velijah: To je prosto potpuno neverovatno! Mora da se negde nešto besplatno delilo pa su svi tamo pohrlili. Šalu na stranu, pre nego što prokomentarišemo ono što je nama bilo najupečatljivije od igara, red je da pomenemo i nagradu koju je Gen Con dobio.
Diana Jones Award 2017, o kojoj smo već pisali, nije otišla u ruke društvenim igrama ili personama iz industrije, već samom Gen Con sajmu. To je baš lepo jer je nagrada legla na njegovo pedeseto, jubilarno izdanje uz komentar da to stvarno jesu “najbolja četiri dana u gejmingu”. Pretpostavljam da to važi za amerikance, jer mi sa ove strane bare posećujemo Essen Spiel u prijateljskoj i gastarbajterskoj Nemačkoj.

Bojan: Ah, Nemačka, zemlja piva, kobaja i društvenih igara na svakom ćošku. Nemaju Ameri pojma!
Nego, šta smo pričali? A, da, Gen Con! Pedeseti po redu, što bi se reklo zlatna godišnjica, a vala bilo je i svačega za videti i igrati.

Velijah: Da, da…završili smo sa formalnostima a sada igriceeee! Evo ja ću prvi. Bojane ti si jedno veliko drvo!

Bojan: Heh, bolje nego da sam pečurka.

Velijah: Tako je. A uz to si i lepo drvo. Ali prvo počinješ kao semenka i uz pomoć sunca i fotosinteze treba da se razviješ. Sad vam je svima jasno o čemu pričam.

Bojan: Jasno kao dan. Photosyntesis je igra koja pokušava da odgovori na pitanje ”kad bi mogao da budeš drvo, koje bi bio?”. A i izgleda stvarno lepo. 3D drvca!

Velijah: Nova igra Blue Orange i Asmodee izdavača je baš privukla pažnju prisutnih. Kažu da je igra vrlo pametno funkcioniše dok igrači pokušavaju da razviju svoje krošnje zauzimajući što više dobrog zemljišta da bi obezbedili svojim drvcima dovoljno sunca koje se, kao i u stvarnom životu (ovo smo čuli, nije potvrđeno), tokom dana kreće sa istoka ka zapadu.

Bojan: Baš lepa i lagana igra, naročito što izgleda zaista sjajno postavljena na stolu. Mnoge igre su pljosnate kao palačinka i lepa je promena kada se dizajneri i izdavači slože oko toga da društvena igra treba da izgleda ovako. Šteta samo što nisu drvene komponente, kada već imamo takvu temu.

Velijah: Ta-dum-ts!

Grim Forest

Grim Forest

Bojan: A i pošto već pričamo o šumama i gorama, da pređemo na drugu igru – Grim Forest!

Velijah: Duvaću i hukaću i kuću ću vam srušiti! Grok, grok!

Bojan: Ako je ovo simulator Tri praseta, zar nije malo nefer što odmah znaš koje će da pobedi? 🙂

Velijah: Aaa ne, tu grešiš! Vidiš, mi smo familija tih prasića…verovatno mangulice, i takmičimo se ko će sazidati najbrže i najbolje kuće. Naravno sa fontanama, lavovima i ostalim važnim stvarima.

Ono što je zanimljivo u Grim Forest je da se, sem ove basne, u igri pojavljuju i mnogi drugi karakteri iz drugih basni, koji su tu da pomognu ili odmognu gradnju. Tu su čak i Robin Hud, koji je totalno lik iz basne, kao i Snežana i zla kraljica.

Bojan: Kao lik iz basne mogu da potvrdim da je Robin Hud totalno legitiman lik ovde.

Velijah: Igra je početkom ove godine uspešno prošla Kickstarter kampanju i ovo je prvi put da je prikazana u javnosti pre nego što bude poslata u ruke finansijerima, što je planirano za decembar ove godine.

Grim Forest, moramo priznati ima sjajne minijature a sama igra predstavlja koktel skrivenog kretanja, koje znam da voliš Bojane, skupljanja resursa (slama, drvo i cigla) i zidanja kuća za prasiće. Sve u svemu, mislim da Druid City Games imaju u svojim rukama jedan hitić. Videćemo da li će veći distributeri prepoznati tu lepotu i srediti joj drugo štampanje i veći tiraž. Ako ništa drugo, redakcija će dobiti primerak igre pa ćemo vam preneti utiske.

Bojan: Uf, znaš me, skriveno kretanje u igrama mi je guilty pleasure 🙂 Sviđa mi se jako koncept igre, sve je u dedukciji i praćenju drugih igrača, baš dobra mozgalica.

Velijah: Meni se sviđa zato što je tu i Zlatokosa. 🙂

Bojan: Hej, imaju zmaja, meni je to dovoljno.

Velijah: I velikog vuka! Podetinjili smo skroz. A da nastavimo u tom tonu….

Star Wars: Legion

Star Wars: Legion

Velijah: U galaksiji, daleko, daleko odavde… Fantasy Flight Games je rešio da još jednom muški pomuze jednu od svojih licenciranih franšiza.

Bojan: Tam taram tam taaaaam! Novi Star Wars! Da, još jedan i još jednom skupljate čikice koji viču piju-piju, a to je ukratko Star Wars: Legion. Ovo je bila igra iznenađenja koju je Fantasy Flight Games (FFG) najavio za Gen Con, pored nekoliko BUM vesti koje su imali pred sam sajam (i prvih primeraka Twilight Imperium). Nekako mislim da je ovo pokušaj da se ne-fanovi minijaturnih čikica navuku na hobi. Jer, svemirski marinci i svemirski orkovi nisu baš za svakoga, a Star Wars je ipak Star Wars.

Velijah: Mmmmm daaa….Lično mislim da je FFGu falio naučnofantastični pandan Runewars stonoj ratnoj igri koju guraju godinama unazad. Sada imaju dve velike, kao i Games Workshop. Privateer Press ima jednu i to bi bilo to što se tiče velikih igrača. FFG ovo neće mnogo koštati jer iz širokog spektra Star Wars igara koje su izdali, komotno mogu da recikliraju ilustracije i ostali materijal. kao što već besramno rade sa Arkham Horror linijom igrama.
Ali da su prodali ceo prvi kontigent Twillight Imperium 4Ed, to stoji. 🙂

Bojan: Znaš šta? Ljubomoran samo malo na ljude koji su mogli već sad da pazare Twillight Imperium 4Ed, igru koju držiš na polici i bojis se da će univerzum da se kolabira kad je otvoriš.
Što se tiče Legion, ne sumnjam da će naći publiku. X-Wing i Armada su im odlično prošle, a eto sada je kompletna cela scenografija. Naravno, za ovo će vam trebati poprilično dubok novčanik.

Velijah: Pazi sad ovo! Evo besplatan savet za FFG….Fali im kartična igra, kao Magic The Gathering, u kojoj se dva džedaja bore samo silom. Gušenje, davljenje, bacanje po prostoriji, rušenje olabavljenih lustera na protivnika i tako to. E onda su sve pokrili!

Bojan: I minijature okolo za nameštaj!

Velijah: Naravno, ali one se prodaju posebno.

Mountains of Madness

Mountains of Madness

Bojan: A da se mi malo vratimo na Zemlju i naše šume i gore? Recimo ova lepa planina.

Velijah: Oh….reci mi nešto više. Mnogo si tajanstven…poludeću!

Bojan: Bojim se, iskreno, kažu da svako ko ode na tu planinu malo… pa… poludi.

Velijah: Hmmm, kako zvučiš čini mi se da je to još jedno guljenje Lavkraft mitosa. Koja je to igra i koliko je dobra?Nadam se da je ne radi i ovaj put FFG?

Bojan: Verovao ili ne, ovo je IELLO izdanje. Da, slatki i simpatični IELLO je adaptirao Lavkrafta u Mountains of Madness. Baš kao i u poznatoj priči, At The Mountains of Madness, pentraćete se na vrh planine nasred Antartika sa još najviše četiri kolege. Ne bismo sada da vam pokvarimo kraj te priče, ali ne završi se baš veselo.
Igra, doduše, možda i može, jer je igrate kooperativno i moraćete da sarađujete, delite kiflu sa kolegama planinarima i pokušate da se ne smrznete ili poludite. Ono što je posebno interesantno je da igra nije potpuno potezna, već postoji i peščanik, pa ćete morati biti brzi.

Velijah: Ufff, nisam baš ljubitelj kooperativnih igara, ali volim kifle. Takođe uvek volim da vidim šta to kreira Rob Davio a da nije legacy igra. Sa druge strane, pošto igru izdaje IELLO, čini mi se da ovo neće biti igra za hardkor ljubitelje Lavkraft mitosa.

Bojan: Definitivno će imati odlične komponente. Vidi, dobiješ i plastični aviončić!

Velijah: BRRRRRRRRRRMMMMMMMMMMM!

Bojan: Možda i nije loše da se IELLO oproba u prizivanju Ktulua, malko je dosadilo da svaki put na jadnog oktopoda pucam iz pištolja. Jedino što me brine je da li će igra imati duži životni vek, naročito ako je igramo često kao Pandemic, nešto ne vidim veliki broj karata. Ali, to ćemo morati da proverimo kada je nabavimo.

Velijah: Slažem se.

Pandemic Legacy Season 2

Pandemic Legacy Season 2

Velijah: A sada sa tim plastičnim aviončićem odlećemo 71 godinu u budućnost, gde upravo počinje druga sezona Pandemije!!! Igra koja ima dve stavke koje baš ne preferiram. Legacy sistem i već pomenutu kooperativnost. Ali pustiću i tebe da kažeš nešto konstruktivno i možda lepo o ovoj igri.

Bojan: Ja volim Pandemic, iako sam ga igrao sto puta. Ima nešto u tome da sa prijateljima dogovaraš strategiju i onda vidiš istu kako spektakularno propadne jer ste zaboravili na lavinu crvenih kockica na drugom kraju sveta. Prvi Pandemic Legacy je uzeo tu istu igru, malo je proširio i spakovao u sistem ”završiš kampanju i šta onda?”. Pandemic Legacy: Season 2 je barem po pitanju istraživanja unapređenje jer ćeš morati da putuješ i otkriješ mapu.

Velijah: Nisam i dalje oduševljen, ali se slažem da ima i ko to voli. Ne bi bila stalno u vrhu raznih lista omiljenosti i prodanih primeraka da ne valja. Z-Man Games zna šta radi.
Pored ovih pomenutih igara, moramo da kažemo narodu da je tu bilo i bezbroj drugih igara, ali pošto su nam se boje rastopile i oči prokrvarile gledajući prenos sa Gen Cona na tviču, odlučili smo se da pomenemo samo ove igre u ovom razgovoru. Svako ko drži do svog izdavaštva je bio na ovom sajmu i prezentovao je svoje igre koje su ili gotove ili će uskoro biti gotove. Čak su i prikazivani prototipi koji će tek krajem godine da budu prezentovani na Kickstarteru.

Bojan: Lavina je najblaža reč za količinu igara koje su prikazane za samo četiri dana, a slično nas očekuje za dva meseca na Essen Spiel sajmu. Bilo je stvarno zanimljivo videti prototipe i čak i gotove igre koje tek kasnije ove godine izlaze, a definitivno ima igara o kojima ćemo tek slušati.

Velijah: Treba napomenuti da smo veliki broj igara sa Gen Cona već pominjali i davali informacije o njima u našim dnevnim i nedeljnim vestima petkom, koje toplo i besramno preporučujemo da pratite i čitate.

Bojan: Hoćeš reći – ne menjajte kanal, na pravom ste mestu!

Velijah: Baš tako! A sada reklame….

Zašto ne biste ostavili komentar na tekst? / Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.