Articles

Sve što treba da znate o Gen Conu

Gen Con 50

Od danas, pa sve do kraja vikenda, se u Americi održava Gen Con. Jubilarno pedeseto izdanje ove konvencije će i ovaj put biti u Indijanapolisu u Indianapolis Convention Centre. Ovo je najveći skup ovog tipa u Severnoj Americi i predstavlja za amerikance ono sto Essen predstavlja za evropljane. Ove godine se očekuje preko 61.000 posetilaca, što će biti više nego u prethodne dve godine. Šta je to Gen Con? Kada i kako je nastao? Ko ga je organizovao? Evo nekih osnovnih informacija.

Geri Gajgeks na Gen Conu

Geri Gajgeks na Gen Conu 1970. Photo: John Bobek

Prvi nezvanični Gen Con je održan kada je grupa prijatelja iz Čikaga, zbog nemogućnosti da posete jedan skup igrača 1967. godine, odlučila da se skupi u kući oca Dungeons & Dragons igara Gerija Gajgaksa. Sledeće godine, on je iznajmio prostor u Lejk Ženeva, Viskonsin za prvi zvanični skup. Skoro 100 ljudi je bilo prisutno i platilo je, za to vreme, preskupu kartu od jednog dolara, da bi pomogli Gajgaksu da isplati rentirani prostor.

Narednih petnaest godina, skup je rastao i selio se na razne lokacije po Vinskonsinu, dok se nije ugnezdio u Milwaukee Convention Center. Narednih osamnaest godina, poseta je narasla od 5.000 do 30.000 posetilaca, a sama konvencija je osmišljena kao jedan od glavnih događaja na godišnjem nivou za industriju RPG igara.

Zbog problema sa prostorom, Gen Con se još jednom preselio, i to na mesto gde se i dan danas održava, u Indijanopolisu. Povećanje prostora je omogućilo da konvencija duplira kapacitet posetilaca, a zainteresovanost je rasla kako je rasla i popularnost društvenih igara.

Gen Con je u početku vodila Gajgaksova kompanija TSR, koju je kasnije kupio Wizards of the Coast. Nakon toga, usledilo je novo ukrupnjavanje, te je HASBRO kupio Wizards of the Coast. Piter Adkinson, osnivač i bivši CEO kompanije Wizards of the Coast, je sadašnji vlasnik Gen Con, LLC. On je kupio Gen Con od Wizards of the Coast 2002. godine.

Gen Con je jedna od konvencija koja je tokom godina uspela da evoluira. Nastao pre nego što je objavljeno prvo izdanje Dungeons & Dragons RPG igre, Gen Con je bio mesto gde su dolazili ljubitelji ratnih i društvenih igara. Kako je rasla popularnost prve i druge edicije D&D, tako se GenCon okrenuo ljubiteljima ove igre i postao primarno RPG događaj. U poslednjih nekoliko godina, renesansom društvenih igara i eksplozijom ove grane industrije, GenCon se ponovo prilagođava onome što publika i posetioci vole – društvenim igrama, ne zaboravljajući i ne isključujući ostale ljubitelje ratnih, RPG, kartičnih, LARP, kompjuterskih i ostalih igara.

U poslednjih nekoliko godina, Gen Con je postao primarno mesto gde izdavači premijerno prikazuju svoja nova izdanja i započinju marketinške kampanje za američko tržište. Zatim se ovaj veliki cirkus izdavaštva seli u Nemačku, Esen u oktobru. Ovogodišnji Gen Con će trajati od 17 – 20. avgusta 2017. godine.

 

Categories: Articles, Boardgames, Card Games, News

Tagged as: ,

Zašto ne biste ostavili komentar na tekst? / Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.