Boardgames

Nedeljne vesti 11.08. – 18.08. 2017

Malo je reći da je ovaj mesec pun iznenađenja. Osim što je najavljen novi Twilight Imperium, igra zbog koje ljudi bukvalno kampuju kod prijatelja kada je igraju, ogroman broj društvenih igara će stići na police prodavnica, a tu je i jedna sitnica zvana Gen Con. Giganti FFG, CMON i ostale skraćenice neće davati mira našim novčanicima tokom narednih meseci, Clank! odlazi u svemir, a bajke su postale još čupavije.

Vesti sa pedesetog Gen Cona lagano stižu, a ovo su neke od najvećih najava.

HATE

Voz zvani Cool Mini or Not se ne zaustavlja! Posle Pesme Leda i Vatre, CMON je najavio da će pokrenuti Kickstarter kampanju za novu igru, HATE. Da, velikim slovima. Još jedna velika igra sa velikim namrgođenim minijaturama zasnovana je na istoimenoj grafičkoj noveli (ili stripu, ako izvolite) Ejdrijana Smita smeštenom u sumrak civilizacije. Do šest igrača će prolaziti kroz kampanju u kojoj brutalnost i tiranija savlađuju sve. Očekuje se vrlo brutalna igra, sa brutalno dobrim komponentama.

 

SID MEIER''S CIVILIZATION: A NEW DAWN

SID MEIER”S CIVILIZATION: A NEW DAWN

Fantasy Flight Games je najavio novo ugru baziranu na Sid Mejerovoj video igri Civilization, u narodu poznatijoj kao Civčuga. Civilisation: A New Dawn je dizajnirao Džejms Knifen koji je radio na New Angeles, Forbidden Stars i Star Wars: Armada igrama. U ovoj, novoj Civčugi na tabli, 2-4 igrača će biti u ulozi velikih imperija i pokušavaće da prošire svoje teritorije, izuče nove tehnologije i sazidaju svetska čuda. Ništa što već niste radili u kompjuterskoj igri. Noviteti su neotkrivene pločice zemlje koja se prilikom svake nove igre menja i tajne agende koje vođe imperija imaju i žele da ostvare. Izlazak ove igre se očekuje krajem godine.

 

CLANK! IN SPACE!

CLANK! IN SPACE!

U svemiru niko ne može da čuje kako vam zveckaju metalne gaće. Ili beše vrištanje? Sve u svemu, Renegade Game Studios je najavio novu avanturu u svom fantazijskom univerzumu Clank! In! Space! koja će, pogađate, odvesti pustolove u svemir. Poput originalnog Clank!-a, svemirska verzija će biti deckbuilding igra gde će vam zadatak biti da zgrabite šta se zgrabiti može i onda zbrišete glavom bez obzira. Igra je nezavisna od svog prethodnika, a posetioci Gen Cona već mogu da pazare svoj primerak, dok će redovno prodaja početi ove jeseni. Nadamo se samo da će Renegade Games ovoga puta odštampati dovoljan broj kopija.

Ghostbusters 02

Ghostbusters 02

Cryptozoic Entertainment nas ponovo pita koga ćemo da zovemo, jer su za kraj avgusta najavili novu igru o Isterivačima Duhova. Ghostbusters: The Board Game II je standalone ekspanzija koja se nastavlja na, vrlo uspešnu, prethodnu Ghostbusters igru. 1-4 igrača će ponovo paziti da ne ukrste zrake dok čiste Njujork od nove spiritualne pošasti koja pokušava da vrati Viga. Kako iz Cryptozoica kažu, ovo je epizodna igra, sa scenarijima i modularnom mapom koji će pružiti dugotrajnost igri. Doduše, po nezanemarljivoj ceni od 90 dolara, odnosno još po 30 dolara za dve ekspanzije koje izlaze u septembru.

Isle of Skye: Journeyman

Isle of Skye: Journeyman

Mayfair Games je najavio da priprema ekspanziju za Isle of Skye. Ova igra je osvojila nagradu Kennerspiel des Jahres 2016. godine, a dizajneri Aleksander Pfister i Andreas Pelikan spremaju dodatak pod imenom Isle of Skye: Journeyman. Igra u kojoj spuštate pločice i razvijate teritoriju sa ovom ekspanzijom dobija personalne table za igrače putem kojih će pratiti snagu, prosperitet i popularnost svojih budućih kraljeva. Takođe, tu je i nova figura, Jounreyman, koji pomaže vođama putujući kroz kraljevstvo i aktivirajući pločice. Igra će biti prikazana na Gen Conu koji je u toku, a u prodavnice će stići u oktobru ove godine.

Dragon Castle

Dragon Castle

Horrible Games je najavio igru Dragon Castle. Dizajneri Lorenco Silva, Hjalmar Hač i Luka Riči su povukli insipraciju iz tradicionalne igre Mahjong, u svojoj kreaciji u kojoj gradite nov grad i dvorac za svoj narod.  Ređanjiem identičnih pločica igrači će ih okretati i konsolidovati za poene uz mogućnost građenja svetilišta, za još više poena. Takođe tu su i duhovne karte koje sa sobom nose poveću snagu ali njihovo ubacivanje u igru zahteva od igrača da žrtvuju pločice.  Igra će biti zvanično prikazana i puštena u prodaju na Essen Spiel sajmu u oktobru.

 

Apocrypha

Apocrypha

Dugo očekivani hibrid između kartične i RPG igre, Apocrypha će biti premijerno prikazana na Gen Conu ovog vikenda, a zatim puštena u prodaju. Dizajn igre predvodi Majk Selinker (Pathfinder Adventure Card Game, Betrayal at House on the Hill), koji je ovaj hibrid zamislio kao kooperativnu kartičnu igru i kao kartični RPG u kojoj je jedan od igrača gamemaster. Osnova igre biće ovo prvo izdanje, pod imenom Apocrypha Adventure Card Game Box One: The World, u izdanju Lone Shark Games.

Stuffed Fables

Stuffed Fables

Plaid Hat Games je spremio igru o plišanim životinjama. Plišani ljubimci su se udružili i pokušavaju da spasu devojčicu koja ih voli (i kinji) od zlog nikogovića. Stuffed Fables je dizajnirao Džeri Havtorn i predstavlja prvu u nizu igara koju ovaj izdavač priprema. Ova kooperativna storyboard igra se dešava u jedinstvenoj knjizi priča, koja u isto vreme predstavlja i referencu pravila, vodič kroz priču i tablu na kojoj se igra. Igra se već sada može naručiti a biće prikazana i na Gen Conu koji je u toku.

Zašto ne biste ostavili komentar na tekst? / Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.