Boardgames

The Grimm Forest – recenzija

Bajku o tri praseta, nadam se, svi znate. Jedno prase koje je gradilo kuću od slame, drugo od pruća, a treće bilo građevinski tehničar i nije priznavalo ništa sem cigle i crepa. O četvrtom prasetu koje je samo htelo da da jasnu poruku, za sada, nećemo pričati. Baš tu basnu možete promeniti u društvenoj igri The  Grimm Forest.

The Grimm Forest

  • Tip: porodična igra
  • Vreme: 45-60 minuta
  • Broj Igrača: 2-4
  • Mehanizmi: sakupljanje setova, simultani odabir akcija, kamen-papir-makaze
  • Dizajner:  Tim Eisner
  • Izdavač: Druid City Games
  • Izdato: 2018.

Vi ćete biti upravo u ulozi jednog od tih prasića koja će graditi kuće od tri materijala. Pokušavaćete da sakupite što više materijala i budete ili prvi igrač koji je izgradio tri kuće ili, u slučaju nerešenog rezultata, igrač čije su kuće najstamenije. Normalno, cigla vredi najviše poena, pa drvo, pa slama.

Obično ovde pričamo o mehanikama i kako izgleda jedan potez, ali moram prvo da skrenem pažnju na produkciju. Reći za The Grimm Forest da je samo lepa igra je nedovoljno. Ovo je apsolutno vrhunska produkcija i zapravo je iznenađujuće da je cena igre zadržana na ovih 50-ak evra. U ogromnoj kutiji dobijate poprilično plastike – od kućica koje gradite, preko brojnih minijatura prasića i zloća iz bajki. Pored toga, dolaze i Gametrayz kutijice u koje se sve to lepo spakuje. Ilustracije su posebno lepe i za njih je bio zadužen Tim Ejsner, isti ilustrator koji je radio na igri The Grimm Masquerade kao i drugim Druid City Games izdanjima. Svakako interesantan paket, naročito hobistima koji vole posle i da ofarbaju figurice i brinu kako za mehanike, tako i za estetiku igara.

A sama igra? Poprilično je lagana, zapravo. Na sredini stola su table na kojima se u svakom krugu postavljaju određene količine materijala za izgradnju. Vi onda tajno odaberete koji matijal ćete u ovom krugu da sakupljate, tojest na koje polje idete, pa otkrijete to istovremeno kada i ostali igrači. Naravno, dešavaće se da je više prasića razmišljalo na isti način, te će se resursi deliti na ravne časti. Zatim ćete se prebaciti na fazu gradnje, kada imate dve akcije a birate između građenja dela kuće, uzimanja karte, ili uzimanja dodatnog resursa po izboru. Kuće su sastavljene iz tri dela i, logično, morate ih graditi od temelja do krova, a dodatni problem je što ne možete započeti kuću istog tipa dok prethodnu niste izgradili (imate mesta za ukupno 5 temelja na svojoj tabli). Dobićete pritom bonuse kada podignete zidove (kartica prijatelja) i kada završite kuću a pritom ste prvi igrač koji je sazidao kuću tog tipa.

Sad se verovatno pitate šta će vam onih pola kile plastike u kutiji i kada će veliki zli vuk, zmaj, džin i trol da uđu u igru i pomrse konce. To su ranije pomenute karte basni. Osim što birate lokaciju sa koje ćete sakupljati resurse, igrate i jednu tu dodatnu kartu koja možete da napravi opšti haos (da ne kažem pičvajz) i poremeti planove vašim suparnicima. Da, ovo pretvori igru u poprilično nasumičnu situaciju gde se na svakom koraku okliznete o koru od banane ili udarite grabuljama po nosu. Može vam lako delovati da igra zbog karata postaje nefer, naročito ako se jedan od igrača specifično okomi na vas i zatrpava vas čudovištima ili neprestano krade resurse (o da, ima i toga!). Kako igra nagrađuje najviše kada brzo gradite, igranje The Grimm Forest sa igračima koji imaju malo tanje živce, kao i sa decom, može da postane vrlo neprijatno iskustvo. Svakako, ovo nije igra koju ćete izneti pred okorele euro igrače koji očekuju da imaju sve pod kontrolom.

Zanimljivo je da se igra blago menja kada je igrate u 2 ili 4 igrača. Zapravo, deluje kao da je originalno zamišljena kao i sama bajka kojom je inspirisana – za tri igrača, da ne kažemo tri praseta. U četiri igrača haos za stolom je neprekidan, iako se dodaje četvrta lokacija na kojoj je miks materijala. Ako igrate u dvoje, kao levo smetalo ulazi princ Regal koji u svakom krugu krade resurse sa mesta na koje pokaže kockica. Makar ne igra kartice pa da vam dodatno otežava partiju.

The Grimm Forest je velika kutija nasumičnosti koja, još jednom, neće leći svakome. Meni lično je Maskarada daleko interesantnija igra, iako je na trenutke još “kvarnija” od Šume, jer nudi mnogo bolju mozgalicu i sigurno će mi u kolekciji ostati još dugo. Tako nešto ne mogu da tvrdim za Grimm Forest, za koji mi se čini da sam video sve što ima da ponudi već posle dve partije, ali naravno vaše iskustvo može ispasti drugačije. Makar su figurice vrhunske.

Igru za potrebe recenzije ustupio Games4You.

Ostavite komentar ili postavite pitanja na našem sajtu. Pridružite se diskusiji na našem Discord serveru. Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Twitter i Instagram.

Zašto ne biste ostavili komentar na tekst? / Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.