Boardgames

Stiže jubilarna 10. edicija Warhammer 40000

U tami daleke budućnosti postoji samo rat! Deseti put!

Nakon tri godine od devetog izdanja, Games Workshop je najavio novo, jubilarno, deseto izdanje njihove najpopularnije stone ratne igre – Warhammer 40000.  Objava je stigla drugog Adepticona 2023, jednog od najvećih okupljanja ljubitelja Games Workshop igara, minijatura i svetova.

Što se tiče informacija sa fronta i gde nova edicija leže sa pričom, reč dana su tiranidi. Ljudska rasa je brzo spevala pesme o herojskoj pobedi nad Tiranidima i njihove velike Levijatan flote i okrenula se ka drugim frontovima gde vodi rat protiv heretika, vanzemaljaca i haosa. Ali, biomasa zvana tiranidi se oporavila i u zapadnom delu galaksije je detektovana najveća tiranidska flota u istoriji. Stotine svetova je nespremno dočekalo tiranidsku apokalipsu i nestalo. Za to vreme, imperatorovi najbolji su na drugoj strani galaksije.

Da bi nekako usporili napredovanje smrtonosne biomase, čovečanstvo je primorano da od imperatorovih najboljih izabere jos bolje, dakle najbolje od najboljih, i da sa ovim moralnim gromadama proba da uspori napredovanje vanzemaljaca dok se ostatak marinaca, imperijalne garde i propratne logistike popakuje i dodje na drugi kraj galaksije i prve linije fronta. Najbolji od najbojih – naravno, stižu (ponovo) Terminatori.

Ah, prošlo je 30 i više godina od prve Warhammer 40000 stone ratne igre, te se Games Workshop odlučio da u prvi plan ponovo stavi neke tradicionalne vrednosti – okršaj marinačkih terminatora i njihovih lajbrerijana protiv tiranida i njihovih hajv mozgova i sinapsa. Čist klasik. Plus je tu i šuškanje o povratku još jedne klasične igre u Warhammer 40000 svetu  – Space Hulk.

Može li to malo jednostavnije?

Svima je jasno da je nova edicija igre i izgovor za nove minijature. Kako drugačije da se zaradi lova, kaže Games Worshop. O tome ne moramo da pišemo. Što se tiče same igre i pravila, tu je došlo do nekih promena i novina.

Games Workshop navodi sa su se fanovi najviše žalili da, iako je Warhammer 40000 zabavna igra, postoje delovi koji su prekomplikovani i da je učenje i prihvatanje pravila od strane početnika vrlo naporno. Konkretno, žalbe su upućene stratagemovima i prekomplikovanom sistemu odabira armije.

Stratagemovi su svedeni na minimum. Ostala ih je samo nekolicina najboljih za svaku armiju i nekoliko univerzalnih koje može da koristi svaka armija. Sve jedinice su iznova procenjena i svaka ima datasheet koji je jasno i precizno ispisan, spreman za igranje i besplatan.  Način odabira armijskih jedinica za okršaj je takođe pojednostavljen i omogućava da se na tablu, u okviru dogovorenog limita, izvedu raznorazne zanimljive i nove kombinacije.

Mali mi je Kill Team, jel imate nešto malčice veće?

Kill Team, koji je počeo kao set minijatura da upotpuni eksperimentalna pravila za scenario poput “12 žigosanih” protiv velikih armija, je tokom godina narastao u ozbiljan sistem igranja u okviru Warhammer 40000.  Male grupice od po desetak modela u najrazličitijim scenarijima i situacijama. Games Workshop za novu ediciju sprema i novi način igranja koji je malo veći od Kill Team a i dalje manji od sakupljanja kompletnih armija.

Combat Patrol predstavlja novi i lakši mod igranja (i sakupljanja) minijatura. To su kompaktne, predefinisane i izbalansirane armije spremne za unakrsne okršaje. Naravno, svaka je dostupna u svojoj Combat Patrol kutiji. Ovaj mod igranja je pogodan za početnike i za one koji su tek zagazili u svet WH40K minijatura.

Warhammer 40.000 Combat Patrol Space Wolves društvene igre Pitchwise Games Workshop

Warhammer 40.000 Combat Patrol Space Wolves

Čini nam se da je ovim novim načinom igranja kompletiran put od novajlije do hobiste. Izaberete omiljenu armiju i napravite Kill Team odred. Nakon nekog vremena proširite armiju sa Combat Patrol ekipom a nakon toga dopunite sa minijaturama potrebnim za vašu kompletnu omiljenu armiju i prave Warhammer 40000 okršaje.

U narednih nekoliko dana na Adepticonu će biti prikazani novi modeli minijatura, novi narativi i novi detalji oko pravila, a nas u redakciji zanima samo jedna stvar – kada stiže novi Space Hulk?

Da li je pravo vreme za novu ediciju? Šta očekujete od novih pravila? Ostavite komentar ili postavite pitanja na našem sajtu. Pridružite se diskusiji na našem Discord serveru. Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Twitter i Instagram.

Zašto ne biste ostavili komentar na tekst? / Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.