Kickstarter

Horse Girl – recenzija

Da li ste gledali film Tusk i možda pomislili kako je to baš dobra ideja da vam se desi nekad u životu? Naravno da niste, jer ste razumna osoba. Ali, ako vam je posle gledanja tog ili bilo kog filma iz tzv. “body horror” žanra proradio bolesni delić mašte, onda čitajte dalje jer ćemo prelistati novi RPG u kome postajete – konj.

Da, konj. Ne “konjina” (da izvine ova trpeza), već plemenita životinja što ponekad preskače prepreke na hipodromu. Vidite, igra Horse Girl vas postavlja u ulogu (ne)srećne dobitnice all inclusive tretmana kroz koji će se preobraziti u ždrebicu, a sve zarad beskrajne ljubavi prema jednom momku. Žalim, ljudi, ovde nema cmakanja kao u nekim drugim roleplaying igrama, više je u pitanju… pa, hajde da pogledamo zajedno.

Zašto praviš konja od mene?

Postavka igre glasi ovako: vi ste devojka do ušiju zacopana u Njega, ultimativnog alfa mužjaka, sna snova vaših i učinićete sve da vas voli zauvek dok vas smrt ne rastavi. To znači da za Njega morate prihvatiti sve, a ispostavilo se da On žarko želi da vas pretvori u konja. Pritom je vrsni hirurg i prva osoba kraj koje se osećate dobro i sigurno nakon godina traume i tuge. Dakle, trauma je centralna tema ovog RPG-a, a videćete kasnije i da postaje još gore.

Ovo je još jedan u nizu solo RPG-ova, da ne kažem “džurnaling” igra gde je ideja da se u neku ruku prepustite mašti i fantaziji koja brzo postaje čist horor. U neku ruku je obrnuti Killslash jer ste ovde žrtva.  Kao u slučaju te igre ili odličnog RPG sistema The Wretched, vodićete dnevnik dešavanja u pisanom, audio, ili video formatu, kako vam drago. Pored same knjige, biće vam potreban špil karata, jedna kockica (standardna šestostrana), 10 žetona i drveni toranj Jenga. Takođe, ako imate pri ruci, crveni marker. Ako nešto zafali, u pravilima je objašnjeno šta možete iskoristiti kao alternativu. Vrlo uviđavno.

Igra se završava na jedan od tri načina. Ako se toranj sruši, to je to, prepuštate se transformaciji u konja i dobijate svoje “novo ja” koje njišti i trči po proplanku. Izvučete li četiri Kralja iz špila, igra se takođe završava i vaš kraj zavisi od boje karte koju ste poslednju izvukli. Na kraju, možete i pobeći ako izvučete kec herc i ispunite naznačeni zadatak. Poslednje je ujedno i jedina stvarna pobeda u igri, mada može da bude jako gorka.

Širom zatvorenih očiju

Igra je podeljena u mesece, a dalje svaki ima dve faze. U prvoj će se dešavati deo transformacije, kako fizičke tako i mentalne, dok u drugoj zapisujete svoja iskustva. Sve to radi identično kao u ranije pomenutom The Wretched – bacite kockicu, izvučete toliko karata i onda ih redom okrećete i ispunjavate zadatke koje vam kažu karte. Svaka karta nešto predstavlja i gro knjige su opisi svih pojedinačnih karata, sa sve delovima priče koje koristite kao zapise za svoj dnevnik.

Nekada ćete samo dobiti tekst koji opisuje dešavanja i emocije, povremeno ćete vući pločice sa tornja, neke karte se ostavljaju sa strane, dok neke traže da crtate po sebi. Aha, zanimalo vas je zašto vam treba marker? Pazite sad – preporuka autora igre (štaviše, to piše u pravilima odmah uz listu opreme za igranje) je da budete goli dok igrate Horse Girl. Da se prepustite divljoj strani ili šta već.

Kako se odvijaju operacije, tako ćete po sebi crtati markerom da označite koji delovi tela trpe metamorfozu. Gde prestajete da budete čovek a postajete konj. Ne bih zalazio u detalje gde će sve taj marker završiti, mada se srećom nije išlo na totalne ekstreme. Poenta je da se posle priče dobro pogledate u ogledalu i, osim što ćete možda pomisliti da se treba spremati za leto, kaaao odlučiti da li ste zaista pobedili na kraju ako se oslobodite, ali i dalje imate kopita, grivu, ili druge implante.

Krle, keks za konje

Da se zauzdamo malo sa sprdnjom. U redu, izvinite, sad prestajem. Ima li ovo poentu uopšte? I jel to samo fensi način da sebi napravite traumu i završite na psihoterapiji? Pa… i da ne, za oba.

Horse Girl je legitimna igra. Baš kao što je i The Wretched bio (ovaj RPG se zasniva na istom sistemu), a onomad je kolega Ranko tu igru preporučio. Igranje ovako nečega je iskustvo koje ne bih mogao strogo nazvati zabavom, štaviše daleko je od toga i ozbiljna je meditacija o izrazito mračnim, dementnim temama. Vrlo grafički opisi, koliko god kratki, će labilnijoj publici izvrnuti stomak. Kratak lakmus test – ako ste osoba koja se krije iza ćebeta ili pokriva oči tokom horor filmova, nemojte se ni usuđivati da priđete ovoj igri.

Istina, autori Horse Girl su razmišljali o mentalnom dobru svoje publike. Sigurno ne žele da im publika bude toliko istraumirana da više nikad ne kupi njihove igre. Zato postoji sekcija o bezbednom igranju koja kaže da jednostavno preskočite ili ignorišete sve što prelazi vašu ličnu granicu dobrog ukusa. Skroz fer pravilo.

Ako do sada niste odustali od čitanja ovog teksta ili vam nije pripala muka (razumeću vas), svoju radoznalost možete utoliti kroz Horse Girl kampanju na Kickstarteru gde PDF knjiga košta 8 funti sterlinga, tojest jednu crvenu novčanicu sa likom Đorđa Vajferta. Ako iz nekog volšebnog razloga to želite u papirnom formatu, takvo “zadovoljstvo” košta duplo više, odnosno 2000 dinara. Pa, ko voli nek izvoli, mi u Pitchwise ne osuđujemo. Mada bismo radije za temu izabrali neku od domaćih serija.

Igru za potrebe recenzije ustupio izdavač.

Ostavite komentar ili postavite pitanja na našem sajtu. Pridružite se diskusiji na našem Discord serveru. Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Twitter i Instagram.

Zašto ne biste ostavili komentar na tekst? / Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.