Recenzija

The Wretched Solo RPG – recenzija

O, ma je li to još jedan od nekakvih solo RPG sistema koji su, izgleda, hipsteraj RPG knjiga. Jeste, ali ovaj nije tako loš, a evo i zašto.

Ako se sećate onog… bizarnog RPGa (da ne upotrebim neku težu reč), Oneironaut, što nas je vodio kroz svet snova u borbi protiv demona ili onog još #$@! šatro-RPGa, Killslash, u kome ste maštali o tome da komadate komšinice, onda dobro znate šta mislim o takvim, nazovi RPG, sistemima. Za one što ih mrzi da klikću na referentne linkove, posredi su knjižice koje daju podršku sa solo igranje, što se u ne-hipsterskom delu RPG sveta zove – PISANJE PRIČA. The Wretched vam je nešto na tu foru, ali ima nekih novih momenata koji su zavredili moju pažnju.

Za razliku od Oneironauta koji je vodič za lucidno sanjanje, te Killslasha koji je jedna vrsta gejmifikovane maštarije o tome da ste psihopata masovni ubica, The Wretched se zapravo može i igrati. Ova pravila vuku inspiraciju iz horora tipa Osmi putnik ili Stvar. Znate ono, jednog lika juri neubivljivi vanzemaljski karakondžulijanac.

Štaviše, oprema za igru sastoji se iz špila karata, šestostrane kockice, poznatije u narodu kao kockica za jamb (niko je ne zove jambara, što je gre’ota jer je naprosto zovu “normalna” kockica ili “kockica šestica”), deset tokena, mikrofona (!), te štapića za Đengu ili virtuelnog ekvivalenta (autori su bili ljubazni da u pravila ubace link ka digitalnom tornju za đenzu).

Igrač je ulozi poslednjeg preživelog na brodu The Wretched. Brod je teško oštećen, pluta u svemiru. Motori su mrtvi. Kao i cela posada. Ostali ste samo ti i grozomorni vanzemaljac otporan na hladnu prazninu svemira. Čuješ ga kako kucka po spoljnoj oplati broda. Želi unutra. Želi tebe. 

Da li ćeš uspeti da se održiš dovoljno dugo u životu da popraviš SOS signal? Da li možeš da popraviš motore i utekneš? Da li ćeš da dovoljno dugo odolevaš monstrumu dok se ne pojave spasioci.

Verovatno nećeš. Ali pokušaćeš, zar ne?

Prvo ide postavka tornja za đengu. Namesti se kao za uobičajenu partiju, znaš ono, klima se ko babin zub, samo što se sve nije strovalilo. Kockica će ti kazati koliko blokova da izvučeš. Neke kartice iz špila takođe (o tome ćemo kasnije). Ako se toran sruši, brod se raspao. Mrtav si.

Sledeće je da promešaš karte i ostaviš ih licem nadole. Pročitaš izveštaj za prvi dan. Svaki sledeći izveštaj počinješ sa “Dan /x+1/”. Zato predlažu mikrofon. Ono kao, snimiš se kao da si stvarno astronaut na ivici nerava i na izmaku snaga. 

Svaki dan počinje sa obavljanjem zadataka. Baciš kockicu, toliko karata povučeš iz špila. Okreći jednu po jednu karticu i čitaj iz knjige šta se dogodilo. Tu će biti neki događaj, neki zadatak ili opasnost koja ti se grozi. Kad obaviš sve zadatke, odbaci karte za koje ne piše da ih čuvaš i pređi na izveštaj. 

I to je to.

Može delovati kao neka vrsta izmišljenog dnevnika, te u tom smislu ne mnogo različita postavka od drugih žurnalskih RPGova (kao pomenuti Oneironaut i Killslash), ali kombinacija propsova (kockice, kartice, zadaci, đenga) i dobre atmosfere koju daju zadaci iz špila čini The Wretched ipak proizvodom koji je malo bliže igri, pravom solo RPGu. Naime, čak nije to ni tako loš obrt. Solo RPG se uglavnom igra ČITANJEM, a ovde se igra STVARANJEM. Ponavljam, ako se zgadite, niste u krivu, to je ipak samo solo RPG. Ali ako vam se dopadne, biće to zbog ipak nekakvog stepena pripovedanja, te činjenice da nije posredi gejmifikovano sanjanje.

Igra dolazi u paketu sa knjižicom pravila (svega 28 stranica), te dve plejliste prilično dobre muzike koja dočarava jezivu atmosferu svemirskog horora. The Wretched košta 15 USD. Ako ste ovde digli obrvicu u fazonu W… T… F… čekajte dok čujete da je kampanju na Kikstarteru podržalo preko 1100 ljudi skupivši ukupno petnes’ iljada funti. Ipak, ima i dobra vest. Za sirotinju raju, obezbeđeno je preko 400 solidarnih kopija. To je ono, dođete na autorov itch.io i kliknete na “neću platim!” te dobijete besplatan paketić sa PDFom. Probajte, pa ako vam se dopadne darujte autoru tih soma i po dindži, sevap je.

Ostavite komentar ili postavite pitanja na našem sajtu. Pridružite se diskusiji na našem Discord serveru. Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Twitter i Instagram.

Categories: Recenzija, RPG

Tagged as: , , ,

Zašto ne biste ostavili komentar na tekst? / Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.