News

Wizards of the Coast menja politiku Dungeons & Dragons izdavaštva

Po svemu sudeći, Dungeons & Dragons komunu očekuju tektonske promene, jer izdavač planira da im izvuče i poslednji dinar iz džepa novim pravilima o licenciranju.

Primerak novog OGL dokumenta za Dungeons & Dragons je, navodno, procureo na internet. Njegov sadržaj je uzburkao javnost a ponajviše autore koji su svoja RPG ostvarenja bazirali na istom. Novi pravni dokument je deset puta duži nego original i prepun novih zaštitnih klauzula za Wizards of the Coast i restrikcija za nezavisne autore.

The Open Game License (OGL) je pravni dokument koji omogućava Dungeons & Dragons igračima i izdavačima da stvaraju i prodaju svoj sadržaj, koji je kompatibilan sa pravilima njihove omiljene igre. Njegova prva verzija, OGL 1.0,  objavljena je 2000. godine i omogućio je, između ostalog, da amateri i profesionalci van WOTCa stvaraju nov sadržaj – od odštampaj sam igara do let’s play youtube i twitch kanala.  Na krilima ovog dokumenta u poslednje dve decenije Dungeons & Dragons je konačno uplivao u mejnstrim. U poslednje vreme, razne teorije i izjave kruže internetom vezano za One D&D inicijativu čiji je deo i novi OGL dokument, zbog kojih su igrači zabrinuti da Wizards of the Coast zavrće slavinu spoljnim izdavačima.

Novi One D&D OGL donosi dosta nepotrebne birokratije kroz koju izdavači moraju da prođu. Svaki od njih, koji prodaje svoje verzije (homebrew) Dungeons & Dragons sadržaja sa ovim OGLom, će biti u obavezi da registruje svoje proizvode i zaradu, nezavisno od sume, a tantijeme će biti plaćane samo za zaradu koja prelazi određene granice.  Postojaće tri nivoa zarade – manje od 50.000, 50.000 do 750.000 i preko 750.000 dolara.

Kompanija kroz dokument uvodi i novo značenje “fan sadržaja”. Da pojasnimo. Po novom dokumentu, dozvoljeno je samo stvaranje roleplaying igara i dodataka u štampanom ili statičnom elektronskom obliku. Nije dozvoljeno nikakvo drugo uživanje D&D sadržaja na koji smo do sada navikli. Na udaru su video sadržaj, virtualna okruženja za igranje RPG (VTT), kampanje za VTT, kompjuterske igre, novele, aplikacije, grafičke novele, muzika, pesme, plesovi i pantomime.

WOTC navodi da će autori i dalje moći da uživaju u ovim stvaralačkim aktivnostima, ali samo u granicama koje će biti ili individualno dogovorene između dve strane ili kroz univerzalnu Fan Content Policy. Za sada nije jasno kako će to uticati na popularne let’s play autore kao što su Critical Role i Dimension 20, mada je svima jasno da će se dogovoriti sa kompanijom ispod stola.

Hasbro, kao vlasnik Wizards of the Coast, kroz ovaj dokument podržava i Kickstarter. Autori sadržaja će plaćati manje tantijeme ako koriste Kickstarter kao crowdfunding platformu pre nego konkurenciju IndieGogo ili Backerkit. Pošto se tantijeme odnose na prihod a ne na profit, autori sadržaja čije Kickstarter kampanje skupe mnogo novca će na kraju deo platiti Hasbrou.

Kako se navodi u procurelom dokumentu, Wizards of the Coast više neće dozvoljavati da se sadržaj objavljuje pod okriljem starog OGL dokumenta. To znači da će izdavači  morati da koriguju svoja izdanja iako nisu koristila novi Dungeons & Dragons sadržaj. Za ovaj potez izdavačima je ostavljeno vrlo malo vremena jer je OGL dokument, navodno, trebao da bude objavljen 4. januara, sa stupanjem na snagu 13. januara.

Mnoge kompanije i manji izdavači su zbog novonastale situacije zamrzli svoje Dungeons & Dragons projekte dok ne stigne zvanično obaveštenje i pojašnjenje od glavne kompanije.  Mnogi već sada razmišljaju o alternativnim sistemima za pokretanje njihovih igara. Važno je napomenuti da procureli dokument nije noš uvek zvanično objavljen. Iako draft izgleda legitimno, Wizards of the Coast se još nije oglasio, što govori u prilog tome da se još razmatra njegov sadržaj i da je isti podložan promenama.

Kako stvari sada stoje, ovaj OGL dokument je poguban za spoljne izdavače. Oni se nadaju da će zbog navedene otvorenosti za sugestije u WOTC saslušati njihove kritike i da će zajedno naći rešenje za novi, bolji pristup nezavisnom One D&D izdavaštvu.

Da li koristite OGL sadržaj za vaše Dungeons & Dragons sesije? Šta mislite o novim Wizards of the Coast restrikcijama? Ostavite komentar ili postavite pitanja na našem sajtu. Pridružite se diskusiji na našem Discord serveru. Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Twitter i Instagram.

Zašto ne biste ostavili komentar na tekst? / Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.