Boardgames

Barnyard Roundup – recenzija

Bliži se sezona poljoprivrednih sajmova i seoskih vašara. Među farmerima u lokalnoj mesnoj zajednici vlada panika. Kokošinjci su prazni, kroz ambare duva promaja, životinja nema, a sa nečim se treba izaći i pohvaliti ispred komšiluka. Odlazite zato na pijacu sa ono malo životinja popakovanih u gepek golfa dvojke, spremni da lukavom trampom dođete do najbolje farme i najvećeg pilićarnika.

  • Tip: party igra
  • Vreme: 10-20 minuta
  • Broj Igrača: 2-6
  • Mehanizmi: blefiranje, sakupljanje setova, aduti
  • Dizajner: James Hudson
  • Izdavač: Druid City Games
  • Izdato: 2016.

Barnyard Roundup je lagana porodična igra u kojoj ćete pokušavati da sakupite što više domaćih životinja i, logično, imati najviše poena na kraju partije kada se centralni špil karata isprazni. Počećete sa samo nekoliko karata u ruci, a pametnim blefiranjem ćete lagano puniti ambar i bližiti se pobedi. Mnogi ovu igru porede sa Cockroach Poker i Sheriff of Nottingham, a kada sam je zaigra tačno sam primetio paralele. Karte odigravate tako što jednom od igrača ponudite, komplet od jedne ili više karata, okrenutih licem na dole, u kojoj su životinje iste vrste. I onda kreće laganje za stolom.

To prosleđivanje karata treba ispratiti tačnim brojem karata i nekom od pet životinja koje svi sakupljaju (kokoške, koze, ovce, prasići i krave). “Ovo su 3 ovce”, na primer. Vi, naravno, ne morate govoriti istinu, a na igraču kome ste ponudili karte je da odgovori da li su ili nisu zaista pomenute životinje u grupi. Ako ste rekli istinu i igrač kaže da – predajete mu karte i one se postavljaju na njegov ili njen talon kao poeni. Ako ste lagali i igrač kaže ne, tj. prozre vaš blef – takođe dobija karte. U svim ostalim situacijama karte dolaze na vaš talon. Jasno i vrlo jednostavno.

U špilu se, međutim, nalaze još dve životinjice. Mačke su džokeri i ne mogu se igrati samostalno već uz druge karte, te se i u poenima računaju kao deo grupe. S druge strane, vrane ne želite da vam sleću u dvorište, jer svaka donosi 5 negativnih poena. Za igranje vrana važi obrnuto pravilo – ako igrač smatra da ga niste slagali, mora da uzme vrane. Vi morate reći ime bilo koje druge životinje inače, tako da je prisutna i doza praćenja karata. Niko neće prihvatiti 5 krava za fantastičnih 25 poena ako su taloni već puni krava. Mini komplikacija dolazi u vidu žetona. Lopov vam omogućava da od igrača pokupite specifičnu životinju ako je ima u ruci, farmer okreće igru tako da vi budete onaj kome se nude karte, dok strašilo, logično, rasteruje vrane u susedna dvorišta. Na početku dobijate jedan od ovih žetona nasumično, a svake 3 vrane na talonu vam daju da vučete dodatni žeton.

Barnyard Roundup se odigrava veoma brzo i donosio je puno smeha za naš sto. Sjajna stvar kod igre je što nije pakosna, te se niko za stolom neće osećati kao da svi igraju protiv njega. Za razliku od ranije pomenutog Cockroach Poker, vi želite da imate što više karata, tako da neretko dolazi do duplih blefiranja i komičnih situacija da igrač slučajno završi sa toliko životinja samo jer je verovao drugim igračima. Žetoni unose malo haosa u sve, ali ne utiču previše na igru jer ih retko kada bude više od nekoliko u opticaju. Bodovanje na kraju takođe nije zamorno (samo dodajete 5 poena igraču koji ima najviše jedne životinje i po 10 za svaki komplet od pet različitih životinja), tako da je sigurno da ćete u jednom sedenju odigrati nekoliko partija jer ste sigurni da ćete baš ovog puta uspeti da pokupite najviše krava i prasića.

Zato je Barnyard Roundup lako preporučiti. Veoma lepo ilustrovana i kompaktno spakovanja za putovanja, a i sa poprilično niskom cenom, vrlo je dobra kupovina za porodice koje igraju društvene igre zajedno. Pravila su dovoljno lagana da ovo bude i društvena igra za decu, ali i za starije koji žele igru koja se brzo postavlja i još brže odigrava.

Primerak igre za recenziju ustupio Skybound Games.

Ostavite komentar ili postavite pitanja na našem sajtu. Pridružite se diskusiji na našem Discord serveru. Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Twitter i Instagram.

Zašto ne biste ostavili komentar na tekst? / Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.