Boardgames

Nove društvene igre 16.01.2021: U nove pobede

nove društvene igre 16. januar

Početak godine za industriju društvenih igara obično je period kada se još sabiraju utisci, ponešto novo se najavi, eventulno izbaci Kickstarter ili dva. Sem ove godine. Januar i februar će biti preplavljeni novim igrama. Bilo je teško izdvojiti samo najveće vesti i najave, jer iskreno sve je bilo veoma važno. Konačno je počela pretprodaja nove Detective igre, Bezier Games sprema još jedno kolekcionarsko izdanje, saznali smo šta je premijerni naslov za novi studio Unexpected Games… U prvom izdanju nedeljnog preseka za 2021. predstavljamo vam zato 9 igara.

Castles of Mad King Ludwig Collectors Edition

Castles of Mad King Ludwig Collectors Edition

Castles of Mad King Ludwig Collectors Edition

Bezier Games je najavio veliko kolekcionarsko izdanje društvene igre Castles of Mad King Ludwig. Originalno objavljena 2014. godine, igra je postavila igrače u uloge graditelja naslovne palate, ali je vremeno dobijala i neke ekspanzije. E pa, sve to će lepo biti upakovano u Collector’s Edition, zajedno sa dve nove ekspanzije (Towers i Royal Decrees). Broj igrača će biti povećan sa 4 na 5, tu su i nove ilustracije, krupnije table, minijature, metalni novčići… Sve ovo vas od 19. januara očekuje na Kickstarteru, a sudeći po sličnom izdanju za igru Suburbia, ne sumnjamo da će cena biti paprena.

The Initiative

The Initiative

The Initiative

Kao što smo i najavili pre dve godine, Kori Koneska, bivša glava dizajna i razvoja u Fantasy Flight Games, je otvorio novi studio – Unexpected Games. Vreme je došlo i za prvi naslov i to je kooperativna igra The initiative. Bićemo u ulozi tinejdžera koji su otkrili misterioznu društvenu igru The Key. Ovo je igra sa kampanjom, koja nam je prikazana kroz strip i gde igrači izvršavaju razne misije da bi zajednička priča napredovala. Asmodee je najavio da ce objaviti i distribuirati ovu igru koja se očekuje tokom predstojećeg proleća.

Hadrian’s Wall

Hadrian's Wall

Hadrian’s Wall

Renegade Game Studios je najavio da ćemo da zidamo utvrđenja u Hadrian’s Wall. Bićemo u ulozi rimskih generala koji imaju zadatak da zidaju utvrđenja i granične zidine. Bavićemo se, jelte zidanjem, odbranom kao i privlačenjem civilnog stanovništva da radi tu za nas. Dok mi sve to radimo, napadaju nas Pikti i ne daju nam mira. Ko skupi najviše atributskih poena možda bude pozvan kod Cezara na krkanje. Ovo je igra za 1 do 6 igrača i traje oko 60 minuta. U prodaji će se naći u drugom kvartalu 2021. godine.

Cubitos

Cubitos

Cubitos

Krajem februara AEG će izbaciti novu igru u kojoj su glavni junaci kockice, resursi su kockice i sve je jako kockičasto. Kockice se trkaju po tabli, a od onoga što budete izrolali zavisi i koliko će uspešno ili neuspešno savladavati prepreke.  Rezultate sa kockica možete koristiti i da povećate broj kockica na sledećem potezu i aktivirate specijalne sposobnosti, ali pazite da se ne zaletite previše i ne upropastite ceo potez. Cubitos je dizajnirao Džon D. Kler, autor igre Mystic Vale.

 

Vienna Connection

Vienna Connection

Vienna Connection

O igri Vienna Connection pisali smo prošle godine, ali je u međuvremenu došlo do odlaganja i Portal Games će je objaviti sredinom maja ove godine. U pitanju je nova igra u Detective serijalu, pa, detektivskih igara. Do 5 igrača će biti u ulogama CIA agenata koji tokom 1977. godine istražuju misterioznu smrt jednog čoveka, putujući kroz razne lokacije, ali i dešifrujući tajne poruke. U kutiji vas očekuju četiri scenarija povezana u veliku priču. Portal Games trenutno prima prednarudžbine za ovu igru, a kupci će osim toga što će među prvima u svetu igrati novu igru dobiti i neke bonuse poput mape i drvenih komonenti umesto kartonskih tokena.

Sherlock 13

Sherlock 13

Sherlock 13

Arcane Wonders sprema novo izdanje Sherlock 13 igre. Ovo je kartična igra koja je prvi put objavljena 2013. godine od strane korejskog izdavača BoardM Factory, pod imenom Holmes 13. U ulozi smo detektiva koji pokušavaju da uhvate poznatog lopova Arsena Lupena. Lopov je prerušen a igrači moraju da dešifruju njegove karakteristike na 13 karakterskih karata da bi otkrili njegov identitet. Ovo je igra za 2 do 4 igrača i traje oko 15 minuta. U prodaji se očekuje krajem januara tekuće godine.

Lama Dice

LAMA Dice

LAMA Dice

Amigo je najavio nastavak igre LAMA koja je bila nominovana za Spiel des Jahres 2019, LAMA Dice. I ovu igru je dizajnirao doktor Reiner Knizia, a igrači će pokušavati da na kraju partije imaju što manji rezultat. Na sto, kao i ispred svakog igrača, se postavljaju karte 1-6  i po jedna lama karta. Bacite tri kockice i karte koje se poklapaju sa brojevima izbacite na talon. Jednostavno? Pa i ne. Svaki put kada na kockicama imate brojeve koji ne odgovaraju nijednoj vašoj karti, moraćete da uzmete novu sa talona, a ako ni na talonu nema tih karata onda ceo talon ide u vaše ruke pa se dalje snađite. Igra se u prodavnicama očekuje do kraja meseca, a u međuvremenu pogledajte kako se igra.

Peaky Blinders: Faster Than Truth

Peaky Blinders: Faster Than Truth

Peaky Blinders: Faster Than Truth

Vraćamo se u Birmingem i to u vidu kartične igre. Steamforged Games je najavio Peaky Blinders: Faster Than Truth koja će nas vratiti u 1920. godinu i okrilje birmingemske bande. Na ulicama bez zakona ovoga grada igrači će skupljati resurse kako bi pobedili, nadmudrili i isterali svoje rivale. Igra je puna blefiranja dok igrači pokušavaju da sklope i rastave alijanse sa drugim igračima sa samo jednim ciljem…Biti najjači u Birmingemu. Ovo je igra za 2 do 6 igrača i traje oko 30 minuta. U prodaji se očekuje krajem februara.

Dystopian Wars: Hunt for the Prometheus

Dystopian Wars: Hunt for the Prometheus

Dystopian Wars: Hunt for the Prometheus

Stiže nam još jedna stona borba sa minijaturama, koja je ovog puta na vodi. Warcradle Studios je najavio Hunt for the Prometheus. Ova igra je starter set za njihovu stimpank mornaričku ratnu igru sa minijaturama pod imenom Dystopian Wars 3E. Ovaj sistem je prvi put objavljen 2011. godine od strane Spartan Games. Nakon revidiranih pravila iz 2012. godine i uspešne Kickstarter kampanje za ekspanzije, Warcradle Studios je kupio ovaj sistem nakon što je tvorac zatvorio vrata svoje prodavnice. U kutiji se nalaze detaljne resin i plastične minijature kao i propratna oprema potrebna za instant igranje za dva igrača. Ova igra će se naći u prodavnicama krajem januara.

Ostavite komentar ili postavite pitanja na našem sajtu. Pridružite se diskusiji na našem Discord serveru. Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Twitter i Instagram.

Zašto ne biste ostavili komentar na tekst? / Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.