Articles

Portal Games predstavio nove društvene igre za 2020. godinu

Tradiciju valja održavati, pa je Portal Games i ovog januara održao PortalCon, malo konvenciju kroz koju je pokazao šta nam sve zakuvava od društvenih igara.

Poprilično bogat program je bio ove godine, a najave igara su se nizale jedna za drugom. Ako imate malo više vremena, cela konferencija je na ovom linku. Ali, pošto pretpostavljamo da ste kliknuli na ovaj tekst kako ne biste slušali 40 i kusur minuta poljsko-engleskog, sažvakaćemo vam to u narednih nekoliko pasusa.

Detective

Nesumnjivo najveća najava je za Vienna Connection, društvenu igru koja se oslanja na mehanizme igre Detective, ali se igra potpuno nezavisno od iste. Godina je 1977. i Hladni rat je u punom jeku. Vi ćete biti u ulogama CIA agenata poslatih da istraže misterioznu smrt Džejmsa Vernera u naslovnom gradu. To je, jel te, Beč. Očekuju vas standardna špijunska posla – kodirane poruke, podmićivanje, informanti, prisluškivanje telefona, ali i neprijateljske agencije.

Kada smo već na temi detektiva, ranije najavljeni serijal ekspanzija Signature Series će se lagano zakotrljati sa Dig Deeper. Ovu ekspanziju je dizajnirao Rob Davio (Pandemic Legacy), takođe je radnjom smeštena u 70. godine prošlog veka, samo što ćete na američkom tlu istraživati smrt lokalnog političara. Iako vremensi u periodu pre interneta, ovaj slučaj vam neće braniti korišćenje telefona u istrazi, a izdavač najavljuje brojna iznenađenja.

 

Imperial Settlers

Imperial Settlers: Empires of the North nastavlja da se proširuje novim ekspanzijama. Ove godine igru očekuje najezda varvara u Barbarian Hordes. Dve nove igrive strane, sa svojim kartama, su gusari i drumski razbojnici. Biće tu prilika za sabotažu igrača i podosta rasprave za stolom, nadamo se ne oko pravila.

Što se originalnog Imperial Settlers tiče, Rise of the Empire ekspanzija donosi nešto još neviđeno u serijalu – otvoreni svet. Kroz kampanju će se vaše malo selo u Galiji razvijati u pravu imperiju, unapređivaćete tehnologiju i građevine, otkrivati nove lokacije i još koješta. Nova pravila skraćuju trajanje jedne partije na četiri runde, a u kutiji vas očekuje preko 200 novih karata. Konačno, potvrđeno je da se radi na digitalnoj verziji Imperial Settlers: Roll and Write

Na kraju, Robinson Crusoe: The Book od Adventures donosi nove avanture za brodolomnike na pustom ostrvu. Ova knjiga je svojevrsni almanah, sa scenarijima koji se kreću od laganih zanimacija za sve uzraste, do onih od kojih se diže kosa na glavi. Da, izdavač najavljuje da će ovde biti još luđih i težih izazova nego u osnovnoj igri, koja se već smatra jednom od najtežih kooperativnih društvenih igara. Knjiga neće ići direktno u prodaju, već će je Portal Games finansirati putem Kickstartera, povučeni ogromnim uspehom Pret-a-Porter.

Da još podsetimo, ove godine nas očekuju i društvene igre Detective: Season One i Stronghold: Undead. Portal Games definitivno radi punom parom i čak van okvira ranijeg plana “jedna velika igra godišnje i par ekspanzija”. Uostalom, vidmo je da se mnogo truda ulaže i u promociju, a biće zanimljivo videti kako će se ovaj poljski izdavač snaći da tržištu video igara.

Više informacija o svim igrama nas očekuje u narednim mesecima kada krene sajamska sezona.

Zašto ne biste ostavili komentar na tekst? / Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.