Articles

Portal Games predstavio nove društvene igre na PortalCon 2019

Proteklog vikenda, Portal Games je okupio svoju vernu publiku u Poljskoj kako bi proslavili 20. rođendan, ali i najavili šta nas to sve očekuje u 2019. godini.

A najava je poprilično. Čak deset novotarija su Trežvik i kompanija predstavili publici, od ekspanzija za popularne igre, novih izdanja, ali i nekih neočekivanih naslova od kojih jedan nije nešto što bismo nazvali tipičnom društvenom igrom. Pa, da krenemo…

Imperial Settlers

Portal je najavio čak dve nove, nezavisne igre smeštene u simpatični Imperial Settlers univerzum. Prva je Imperial Settlers: Empires of The North, kartaška igra koja nas vodi na hladni sever gde žive Škoti, Inuiti i Vikinzi. Do četiri igrača će kombinovati 6 špilova kako bi odabranu civilizaciju doveli na vrh sveta.

Sa druge strane, popularnost roll & write igara nije zaobišla ni ovog izdavača, pa ćemo videti Imperial Settlers: Roll & Write koji će ponuditi kompetitivno igranje za dva do četiri igrača, ali i solo avanturu sa 48 različitih listova i isto toliko mozgalica. Na kraju, Big Box izdanje Imperial Settlers izlazi na 5. godišnjicu igre i sadrži osnovnu igru i sve ekspanzije, a u početku će biti ekskluzivno za Portalovu online prodavnicu.

Detective

Prošlogodišnji hit takođe ima tri novotarije koje stižu u narednim mesecima. Prva je L.A. Crimes ekspanzija, koja je najavljena na Essen Spiel 2018, a sada smo dobili nove informacije o njenom sadržaju. Tri nova scenarija vode priču u ’80. godine gde samo nedostaje Don Džonson za autentično iskustvo. Ova ekspanzija donosi nove mehanike, ali i ”kontroverzne” odluke koje će igračima biti na raspolaganju i izlazi u martu. Kada smo se već dotakli ekspanzija, linija Signature Series će donositi proširenja za igru koja su potpisali legendarni dizajneri, pa tako će prve dve ekspanzije raditi Rob Davio (Pandemic: Legacy) i Majk Selinker (Lords of Vegas).

Međutim, još neobičnija je najava igre za Amazon Alexa ”pametne” zvučnike. Kao eksperiment, šesti scenario iz osnovne igre će biti dostupan sa kompletnom naracijom, a vlasnici ovih uređaja će moći da pričaju sa njima i kroz dijalog reše zločin u predgrađu. Videćemo da li će prosečna američka domaćica isprobati na ovaj način igru nominovanu za As D’Or 2019.

Nova izdanja, još ekspanzija…

Konačno, dobili smo pogled na igre koje su usputno pomenute tokom poslednje Essen Spiel konferencije. Stronghold Undead će tako biti zasnovan na drugom izdanju Strongholda, ali će biti u potpunosti nezavisna igra, sa novom tablom, pravilima i mehanika, jer će igrači ipak biti u ulozi nekromansera. Portal Games je odlučio da ovu igru finansira kroz Kickstarter u saradnji sa Stronghold Games, a kampanja počinje 14. maja.

Još jedno reizdanje, štaviše treća edicija, je najavljena za igru Pret-a-Porter (pardon, Prêt-à-porter, ali nećemo se baviti kukicama i kvačicama). U pitanju je igra razvijanja biznisa u brzom i surovom svetu visoke mode gde nema mesta ni za koga ko nije FEBJULUS (jazz hands!). Ova igra će takođe biti finansirana kroz Kickstarter, a Portal Games obećava vrlo kompetitivnu ekonomsko-menadžersku strategiju.

Prvo zvanično proširenje za Monolith Arena dolazi u vidu nove armije. Academics će igračima ponuditi nove puteve do pobede, jer je njihova armija sposobna da oslabi protivnika korišćenjem runa i moćnim barjakom. Možda nemaju brojnu vojsku, ali će biti vrlo opasni i jaki protivnici.

Takođe, igra koja je bila predložak za potonju, Neuroshima Hex 3.0, dobija još jednu interesantnu armiju. Sand Runners donose novu vrstu pločica, Sand Storm, dok je njihov HQ dvostran, pa se otvara popriličan broj neobičnih taktika.

Datumi izlaska ove dve ekspanzije će tek biti otkriveni.

Zašto ne biste ostavili komentar na tekst? / Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.