Articles

Nabolje društvene igre inspirisane Lovecraftovim pričama

Haurad Filips Lavkraft, ili HP Lovecraft kako mnogi preferiraju da ga zovu, bio je fantastično maštovit pisac horor priča. Nema ljubitelja fantastike koji ne zna za Cthulhu mitos, a možda je igrao i Cthulhu društvene igre.

Kako se ove nedelje obeležava Lovecraftov 130. rođendan, između ostalog i sa premijerom serije Lovecraft Country, odlučili smo da napravimo ovaj mini horor specijal i pogledamo koje su to društvene igre koje Lovecraft fanovi jednostavno ne smeju propustiti.

Iskreno, igara sa Cthulhu tematikom ne manjka. Uvek ih je bilo. Štaviše, toliko su česte da se mnogi šale da je samo pitanje vremena kada ćemo videti Cthulhu Catan. Međutim, retko koja igra ume da verno prenese atmosferu po kojoj su poznate ove priče, tu teskobu i lagano nadolazeću apokalipsu, strah od nepoznatog.  Pustimo zato zajedno pipke na ove odlične društvene igre koje nas odvode u fantastične i strašne (i fantastično strašne) svetove H.P. Lovecrafta. I ne zaboravite – ph’nglui mglw’nafh Cthulhu R’lyeh wgah’nagl fhtagn!

Eldritch Horror

Eldritch Horror

Eldritch Horror

Krenućemo od najstarije i najveće društvene igre na ovoj listi. Eldritch Horror je epska avantura za do 8 igrača, čitavo interkontinentalno putešestvije u priči koju ćete graditi za stolom. Sve, naravno, sa ciljem da se zaustavi jedan od Drevnih koji polako dolaze na naš svet. Istovremeno sa apokalipsom se dešavaju i razne druge nepogode, pa ćete morati usputno da se izborite sa kultovima i drugim problemima, dok pokušavate pritom da opremite i ojačate svog lika pred finalni obračun. Eldritch Horror je društvena igra koja će vam pojesti celo veče i o kojoj ćete posle pričati danima. Kada konačno izigrate sve što dolazi u osnovnoj kutiji, tu su ekspanzije koje donose nove mape, nove avanture, likove i još koješta.

Mythos Tales

Mythos Tales

Mythos Tales

Mythos Tales je nesvakidašnja društvena igra. U kutiji nećete naći kockice i figurice. Umesto toga – mapa Arkhama, najnovije izdanje lokalnih novina, knjige i razni papiri. Ovo je dektivska igra. Što i ima smisla, jer su likovi iz Lavkraftovih priča uglavnom istraživači, skeptici željni saznanja koji na kraju grdno nastradaju. Jer radoznalost je ubila mačku, a Ktulu je pojeo detektiva. Spremite se takođe na dosta čitanja i veliku glavobolju, u igri koja će od vas zahtevati da razmišljate na način na koji bi vrhunski detektivi razmišljali. Osam slučajeva koji dolaze sa igrom će vam pružiti isto toliko nezaboravnih večeri uz igru.

Arkham Horror: The Card Game

Arkham Horror: The Card Game

Arkham Horror: The Card Game

Može li gomila karata da vam da predstavi kosmički horor i učini vas paranoičnim? Ako su te karte Arkham Horror: The Card Game, odgovor je potvrdan. Takozvana “živa” kartična igra iz FFG kuhinje spaja pravljenje špila sa RPG elementima i nepredvidivošću Lavkraftovih dela u niz progresivno sve težih avantura i strašnih priča. Možete igrati sami, sa saigračem, ili spojiti više primeraka igre u ultimativnu kampanju za 4 igrača. Želećete i ekspanzije, objavljene u ciklusima od jedne velike kutije i nekoliko malih špilova. Svaka od njih pokriva jednu od čuvenih priča, tako da će svako neći nešto za sebe.

Pandemic: Reign of Cthulhu

Pandemic: Reign of Cthulhu

Pandemic: Reign of Cthulhu

Sezonske kijavice su mačji kašalj za buđenje četiri Stara boga koji prete da prožderu realnost kakvu znamo u Pandemic: Reign of Cthulhu. Neizbežna tema Cthulhu mitosa nije zaobišla ni kooperativni klasik Pandemic, ali je ova društvena igra i osetno bogatije producirana od originala. Sada su vaši istražitelji 3D figurice, kao i razni kultisti i Shoggothi koji će vam se naći na putu. Posetićete četiri lokacije poznate iz Lavkraftovih dela, zatvarajući isto toliko kapija ka onome svetu u ovoj napetoj jurnjavi po tabli. Samo pazite, jer kako realnost puca tako će pucati i krhki umovi vaših istražitelja. Samo za hrabre i one koji jednostavno ne mogu da se naigraju Pandemica.

Lovecraft Letter

Lovecraft Letter

Lovecraft Letter

Love Letter je klasik koji je kroz godine dobijao brojne verzije. Nama je omiljena mala igra za putovanja jer staje u svaki džep, a pravila se nauče za tren oka. Pre par godina, igra je pustila i pipke, pa je objavljen Lovecraft Letter, prelepo upokovano izdanje sa velikim kartama, kutijom u obliku knjige i teškom poker žetonima. Igra ima tok sličan originalu, sa malom promenom u pravilima – vaš lik može i da skrene s uma. Određene karte su označene kao karte ludila, pružaju znatno moćnije akcije, ali ako ne prođete “proveru psihe” ispadate iz runde. Ovo je tačno proširenje sjajne formule koje smo očekivali i, nama lično, najbolji Love Letter do sada.

Koje Lovecraft i Cthulhu društvene igre ste vi igrali? Ostavite komentar ili postavite pitanja na našem sajtu. Pridružite se diskusiji na Pitchwise.net Discord serveru!

Zašto ne biste ostavili komentar na tekst? / Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.