Articles

Male tajne velikih Game Mastera – Da li se mi poznajemo odnekud?

Ovaj zapis bi mogao da se naslovi i sa “česte greške mnogih GMova”. Odnosi se na to kako početi kampanju, a da to ne bude “upoznali ste se u krčmi”.

Kako smo ostali kod kuće, tako smo počeli da se igramo putem interneta. O tome kako i gde naći način da se RPG odigrava online već smo pisali i pisali. Mnogi imaju ustaljene družine koje se sastoje od kruga prijatelja, makar to bili i “drugari sa FRPa”, Ali, primetio sam da je veoma čest slučaj da se zateknete u nečijoj kampanji ili da je organizujete sa sličnomišljenicma koje ste našli na Diskordu (čekirajte i naš!) ili kakvoj drugoj mrežici. Takođe sam primetio nešto što jeste bio problem i pre sezone online RPGova, a tiče se početnog impulsa družine.

Kako su to radili naši stari?

U praskozorje FRPa, priče nije bilo mnogo. Likovi su podrazumevano bili dobri heroji, a igrači su se okupljali da obrste tamnice, očiste ih od karakondžula i zgrnu blagko kako bi kupili bolju opremu da mogu da se upute ka sve opasnijim lagumima, i tako u krug.

E, 'de ste!? Šta ima?

E, ‘de ste!? Šta ima?

 

U tom smislu, standardni početak igre bio je da se likovi, koji god, nalaze u civilizaciji, u nekakvoj krčmi. Tražeći posao avanturiste, nailaze na sumnjivu zakukuljenu priliku koja im otkriva put ka tamnici. Koga briga za priču i likove, zna se šta je bilo najvažnije.

No, već od početka osamdesetih priča je postala važnija. Svi ti jućuberski gejm masteri koje volite proslavili su se raznim veštinama, ali ponajpre dobro složenim kampanjama u kojima je bilo veoma važno kako da priča dođe u prvi plan, a utamanjivanje nemani nekako podvede pod “morali smo, bili su nam na putu”. Likovi su bili značajan deo igre, ali njihove pojedinačne priče češće su bile ukras, nešto što GM može da iznedri u trenucima kada glavni tok radnje malaksa. Šareni likovi uvek su bili na ceni, ali opet više zbog šaljivih situacija i dijaloga, nego kao nosioci igre.

A kako je to danas?

Duh vremena je takav da se prava pojedinca slave. Sve više velikih izdavača stavlja detaljna uputstva o tome kako da se GM i igrači sporazumeju oko toga šta koga baca u pravedni bes ili u stvarnu ili hinjenu potištenost. Predviđaju se protokoli bezbednosti, kako da reagujete ako vas neka scena u FRPu vređa. Nekada, nulta sesija je služila da se igrači sretnu ili da ih GM jednog po jednog “zakači” za priču kako bi svačiji lik imao motiv da ostane u igri. Danas, nulta sesija je posvećena stvaranju bezbedne zone. I to je ok.

Ali…

Ko sam ja? Ko si ti? Da li se mi poznajemo odnekud? Nebitno! Udri zmaja!

Ko sam ja? Ko si ti? Da li se mi poznajemo odnekud? Nebitno! Udri zmaja!

…problem je u tome što, dok se svi likovi nalickaju, ostaju nepovezana grupa. I zašto je to problem? Pa, i nije. U uobičajenim drugarskim FRPovima, svi pretpostavljaju da likovi moraju da se drže zajedno. Možda su igrači prijatelji, ali motivacije likova ne moraju da se podudaraju.

“Često dešava da igrači moraju da zaborave na te svoje nalickane likove i prenebregnu logiku.”

Stoga se često dešava da igrači moraju da zaborave na te svoje nalickane likove i prenebregnu logiku. Ne govorim samo o početnoj situaciji, već i o odjeku koje nedostatak motivacije može da ima na celu igru. 

Na primer, vaš drug odlučio je da bude polu-ork ljudožder koji čim vidi krv pada u ubilačko ludilo (štaviše, to mu je glavna moć). Sa druge strane, vi ste napravili vilenjačkog čarobnjaka koji se, osim magijama, bavi uzgajanjem organskih melema. I sad naravno, biće varnica između tih junaka, a između se našao lik vaše drugarice koja je sveštenica mira i blagostanja koja u suštini nema nijedan razlog da u pustolovinu ide sa dva izroda koji žele jedan drugog da upokoje. 

I kako sad?

Pa, u suštini, moj glavni motiv za ovaj napis je to što su rešenja prilično jednostavna i zabavna, a ima ih više od jednog. Popularnost tematskih RPGova jedan je način. Trend davanja igračima više kreativnog upliva drugi je način. Ostali načini su drevni trikovi okorelih GMova i, bez brige, sve ću da vam ih otkrijem.

Tematski FRP

Evo, na primer, tu skoro, pisao sam o Dishonored RPGu, a nešto malo ranije o Blades in the Dark. Ono što je isto u oba sistema jeste žanr i pozadinska priča, taj neki kvazi-viktorijanski, elektro-stimpank fazon nadahnut, u oba slučaja, serijalom računarskih igara Dishonored. 

Razlika je u tome što je Dishonored bliži sistemima “opšte prakse” poput DijenDija, dok je Blejdz (popularan i pod nadimkom BitD) “tematski” RPG koji se bavi ratom bandi i akcijama kriminalaca (heist žanr). 

“Kod sistema opšte prakse morate dobro da se potrudite da osmislite početni “lepak” i mrežu motiva i razloga koji će držati ekipu na okupu”

Kod sistema opšte prakse morate dobro da se potrudite, kao gejm master, da osim priče koja će se odvijati i prepreka na koje će igrači nailaziti, osmislite i početni “lepak” i to ne samo jedan, već mrežu motiva i razloga koji će držati ekipu na okupu. Kod tematskih FRPova, to je mnogo lakše, jer sam žanr doprinosi da igrači prave likove koji imaju smisla u kontekstu postavke igre. Ako je tema igre pljačka banke, teško da će ijedan član družine biti pripadnik miroljubive sekte vegana. Možda će biti miroljubivi kriminalac. Ili kriminalac koji ne jede meso i mlečne proizvode. Ali biće #$!@ kriminalac ili neko ko se slaže a priori da učestvuje u pljačkama ili već kakvim god se nepodopštinama likovi bave.

Igrač kao učesnik u stvaranju

Ko je s nama od početka, setiće se recenzije igre Fate Core. Mnogi savremeni sistemi pozajmljuju ideje iz prilično dobrog, ali pomalo preapstraktnog sistema, Fate. Štaviše, igre mnoge igre koje smo opisivali, kao na primer Mutant: Year Zero, jedna su vrsta nadgradnje sistema Fate.

Mutant Year: Zero ekipa je spremna za akciju

Mutant Year: Zero ekipa je spremna za akciju

Jedna od fantastičnih mehanika igre Fate, ugrađena u sam postupak građenja likova je princip da svako iz družine opiše situaciju koju je doživeo zajedno sa nekim drugim. Tako se dobija jedna nežno ispletena mreža koja može da družinu održi na okupu. Čak i kada su likovi raznorodni, kada imaju divergentne motivacije, ipak postoji nešto na šta mogu da se pozovu, kako igrači tako i GM. Ipak nije tako lako okrenuti leđa nekom ko te je spasio iz nezgodne situacije. 

Osim toga kroz razmenu mišljenja o tim početnim zajedničkim trenucima, igrači prilagođavaju svoje likove drugima, uče o njima i tako stvaraju veze daleko značajnije od narativne težine same pričice o tome kako su se sreli. Sam čin igračevog ulaganja u priču povezuje ga sa drugim likovima kao i sa samom igrom. 

A sad da pređemo na trikove…

Lakši način

Kad zamišljate priču, kampanju za sledeći FRP, osmislite je kao upliv jedne grupe koja ima problem. Naprosto, ponudite igračima da od samog početka budu povezani. Najjednostavnije je da svi budu rođaci. Mogu da budu firma; karavan, cirkus, osvetnici, tajna služba, banda, bratstvo, sestrinstvo. Igrači i dalje imaju slobodu da budu šta god žele, ali deo njihovog tkanja je pripadnost. 

Respektabilna firma Aquisitions Incorporated

Respektabilna firma Aquisitions Incorporated

Uzmimo da igrači žele tipičnu postavku, čarobnjak, sveštenik, lopov, ratnik. U karavanu svaka od ovih klasa može da ima svoju ulogu. Šta mislite ko će da bude izvidnik, ko će da bude stražar, ko bogati karavandžija? Želite da igračima ponudite da budu deo tajnog reda? U svakom redu, osim redovnika postoje i pripadajuća braća. Templari su osim sveštenika, ratnika i paladina imali i druge specijaliste u svojim redovima, alhemičare, majstore, trgovce, pregovarače…

Teži način 

“Razgovarajte sa igračima. Ne prepuštajte se teroru indvidualističkih budalaština.”

Obrazujte se malo. Naučite nešto o kompoziciji priče. Postavite priču tako da može da ispreplete razne likove. Razgovarajte sa igračima. Ne prepuštajte se teroru indvidualističkih budalaština. Ponudite opcije, razmislite kako da svaki lik ima srodne motive. Posvetite nultu seansu za istraživanje tih motiva. Pitajte igrače neposredno… da li bi tvoj lik bio zainteresovan da učestvuje u rešvanju misterije patuljačkog plemena? Ne bi? Ili menjajte priču ili menjajte likove. Brusite svoju igru, aman. Nije dovoljno da imate super priču koju ćete da kljukate nekim likovima koji uopšte ne pripadaju u njoj. 

Titansgrave šarolika ekipa

Titansgrave šarolika ekipa

Moram da naglasim. Nije posredi ujednačavanje likova. Raznolikost je zabavna. Čupavi Čubaka i izglancani robot, princeza i bitanga, to su sve sjajni primeri bogatstva različitosti. Ail ono što spaja šarenu družinu može biti čitav niz elemenata. Han Solo do pola filma nema uopšte nameru da se bavi pobunom. Štaviše tek na kraju se predomisil. Ali svi su na neki način okupljeni oko mladog Skajvokera i to je dovoljno da izguraju prvi film kao družina. Nemojte da se stidite da jednog igrača proglasite za (privremeno) glavnog, nekog ko će da drži sve na okupu.

Lagani dodir

Dobro, de. Nemojte se odma jediti. Hoćete da održite po svaku cenu pravo svih igarača da igraju šta god hoće. Dobili ste družinu raspar. Jedan je crv od tri metra sa psioničkim moćima, drugi je lobanja koja hoda pomoću robotskih paukovih nogu, drugi je tetovirani čovek čije mastilo sadrži moćne magije, a četvrti je robot veličine zgrade koji da bi pucao iz svog topčeta mora da se ukopa bar dva metra u zemlju… Ne, nisam ih izmislio, sledi nagrada onom ko se opseti iz kog RPG sistema su ovi likovi.

Elem, imate tako neku razbarušenu družinu i to hoćete da izgurate. Odlično. Pokušajte da budete kreativni. Stavite ih u neku situaciju. Recimo, žurka posle prethodno obavljene misije. Dajte im da se zajedno provesele. Da propričaju. Mogu da se igraju igre “znam nešto o tebi”. Svaki igrač može da dodeli neku tajnu ili činjenicudrugom. Budite razigrani. 

I upamtite. Budalaštinu nemotivisanih likova otkrićete (prekasno) tek kada poželite da od svog divnog RPGa napravite roman i (nadam se) skapirate da ste celu tu pripovest zasnovali na temeljima koji tonu u močvaru besmisla.

Da li je vama pozadinska priča bitna? Kako se upoznala vaša družina? Ostavite komentar ili postavite pitanja na našem sajtu. Pridružite se diskusiji na Pitchwise.net Discord serveru!

Zašto ne biste ostavili komentar na tekst? / Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.