Recenzija

Cthulhu Hack – Recenzija

Volite priče o lavkraftijanskom hororu, a ne mili vam se da se udaljavate od pravila za Dungeons & Dragons? Bez brige, tu je Cthulhu Hack!

Horor vam je tu negde kao i humor, vrlo ga je teško predočiti kroz RPG. Srećom, priče o drevnim kosmičkim čudima i bizarnim pojavama koje vode u očaj i ludilo dokazano dobro prolaze. O tome svedoči popularnost franšize Call of Cthulhu. Ipak, njegova d100 pravila često odbijaju igrače okrenute tradicionalnim vrednostima DijenDija. E, sad je tu Cthulhu Hack, OSR sistem zasnovan na Black Hack otvorenim pravilima, pa konačno i oni kojima je d20 blizak mogu da se jurcaju po svetu sa ljupkim čudovištima iz sveta gos’n Lavkrafta. U svakom slučaju predstavlja jeftiniju i bržu alternativu za inkorporiranje ove teme u Dungeons & Dragons i derivate…

Cthulhu šta bre? Čekaj? Vidi! Uspori!

Okej idemo polako. 

Ktulu vam je kosmički entitet stvoren kroz priče H.F. Lavkrafta. Posredi je takozvani kosmički horor u kome su bezmerno moćna bića, sasvim ravnodušna prema ljudima i njihovim sudbinama, tu među nama. One koji zavire u drevne tajne očekuje samo propast, ludilo i mrak, što je kvintesencijalni horor. 

“Ako vam je preko glave kabastih RPG sistema, a ne biste da odlutate daleko od D&Da, ovo je prava prilika da uronite u čarobni svet OSRa.”

OSR označava Old School Revival. U svetu RPGova to znači da se pokušava vratiti ono nevino doba kada pravila nisu bila višeknjižje, kada su igrači doprinosili igri više, a GM presuđivao po svom nahođenju prihranjujući zabavu nauštrb strogih i ograničavajućih pravila. OSR igre nagrađuju spontanost, improvizaciju, a apstrahuju matematičnost pravila (“crunch”). 

Black Hack je jedan od OSR sistema zasnovanih na Open Game License (OGL), pravnoj regulativi koja omogućava autorima da koriste delove d20 pravila, na sličan način na koji funkcionišu open source softverski projekti. Dakle, Dejvid Blek (David Black) uzeo je pravila iz 70tih godina, pridodao elemente savremenog d20 dizajna, te sve to upakovao u laka i brza Black Hack pravila. 

Iznutrice (i pipci)

Cthulhu Hack je nastao iz pera Paula Baldovskog (Paul Baldowski) na temelju Black Hack v1 pravila. Posredi je minijaturan komplet – knjižica od pedesetak strana osnovnih pravila, knjižica od dvadesetak strana beštijarijuma i još jedna knjiga od osamdeset strana puna gotovih avantura. Sve staje u simpatičnu belu kutiju ne veću od školske sveske.

Cthulhu Hack kutija

Cthulhu Hack kutija

Kao izdanje nezavisnog studija, ceo paket je iznenađujuće dobrog kvaliteta. Štampa je dobra, knjižice su robusne, a prelom je čitak i zadovoljavajuće opremljen. Bonus lajk za podnožje dokumenta (footer) koji na svakoj stranici donosi po jednu rečenicu iz Lavkraftovih spisa, seme novih ideja za avanture u svetu Ktulu-horora. I još jedan lajkić za plastificirane kartončiće na kojima igrači beleže podatke o likovima. Bez sve šale, posredi su, otprilike, A6 taloni, tek nešto veći od prosečnog mobilnog telefona, a plastika omogućava da se koriste višekratno.

Knjiga osnovnih pravila veoma je dobro sročena i upoznaje nas sa osnovnim konceptima igre. Otprilike polovina od pedesetak stranica posvećena je brzim i lakim pravilima, dok je ostatak namenjen uvodu u Ktulu mitos i pomaže mladim GMovima da sastave priču.

Najveća knjiga u paketu, naslovljena sa “Istrage” (Investigations), donosi jednu kratku avanturu i – skriveno blago! Naime, osim pregršt materijala u vidu mapa, skica, opisa, tabela i drugih potrepština za jednog GMa, ova knjiga predstavlja vrlo lepo objašnjen kreativni postupak kako se od jedne ideje, od inspiracije TV serijom ili knjigom stvara prava pravcata avantura. Možda niste ljubitelj horora, niti OSR sistema, ali samo zbog ove knjižice vredi posedovati ceo paketić.

Naposletku tu je i najtanja knjižica pod naslovom “Strašnoće” (Horrors) koja nije vezana za ovaj niti bilo koji drugi sistem. Možete je koristiti u drugim avanturama i sistemima, a umesto spiska čudovišta zapravo donosi ceo sistem za stvaranje jezovitih kombinacija. Tu su detaljna uputstva kako da monstrumi koje pripremate budu ljigaviji, odvratniji, opasniji, mutantniji i koskastiji. Ljubav za gospon Baldovskog!

Ljuta mašina

OSR sistemi, a posebno Black i drugi Hack-ovi (ima i Red Hack, na primer) teže minimalizmu. Stoga su dve stožerne mehanike ove igre Spas (Saves) i Sirovina (Resources). Šalim se, ali u suštini kad god vam nešto preti (threats) tražite način da se spasite (najčešće je posredi lična osobina igračevog lika), a kad god aktivno napredujete u istrazi, želite da upotrebite neki resurs (predmet, pomoć prijatelja, veština itd).

Zanimljivo jer uobičajene statistike kao što su Snaga (STR), Spretnost (DEX) i druge, u ovom sistemu ne predstavljaju “aktivnu” komponentu, kao u D&Du. A opet, ako ste igrali bilo koji srodan sistem (Dungeons & Dragons, Pathfinder, Dungeon Crawl Classics) savršeno će vam biti jasno šta je šta. 

Cthulhu Hack Bundle

Cthulhu Hack Bundle

Resursi se dele na zalihe (supplies), duševno zdravlje (sanity) i istražne resurse (investigation). E, sad. Nivo apstrakcije je genijalan. Umesto da beleži svaki pojedini predmet koji poseduje, igrač se bavi istraživanjem i igranjem igre. U trenutku kada igračici zatreba nešto što bi moglo da se podvede pod zalihe, npr. baklja, pribor za prvu pomoć i slično, ona to ima kod sebe ili može da pribavi. Pošto upotrebi resurs (upali baklju, upuca zombija), baca se kockica. Početna kockica je d12, ali ako padne 1 ili 2 kao rezultat, sledeći put bacate kockicu sa manje stranica, tj. u ovom slučaju d10 i tako dok vas ne “izda” i d4 posle čega vam je nestalo zaliha. Na isti način topi vam se i društveno zdravlje, te svi drugi merljivi resursi u igri.

“Topla preporuka svima koji vole Ktulu mitos, koji vole korisne RPG knjige, kao i onima koji su ljubitelji OSR sistema. Iznenađujuće dobar proizvod!”

Istražni resursi su veoma zanimljivo rešeni. Naime, dele se na Lampu (flashlight) i Maglu (Smokes). Lampa asocira na džepnu baterijsku lampu kojom “osvetljavate” tminu i doznajete nešto. Dakle, odnosi se na fizički aspekt istraživanja. To može biti nešto što ste pročitali, što ste našli, iskopali, uočili. Magla se odnosi na sve one nematerijalne, tačnije, društvene aspekte istrage. To može biti nešto što ste načuli, izmamili od nekoga, doznali preko veza i vezica.
I to je to. Ostatak knjige bavi se manje-više likovima, borbom i kao što sam već napomenuo, pozadinskom pričom mita o Kutuli.

Cijena? Sitnica!

Nije vic. Naime, PDF izdanje osnovnih pravila košta svega $5! U mekom povezu i dalje bezobrazno jeftino $8.99! Paket koji sam ja dobio od izdavača (naći ćete ga pod Cthulhu Hack White Box), je znatno skuplji i koštaće vas 25 funti, ali podrazumeva sve knjige potrebne za igranje. PDF izdanje ovog paketa se može nabaviti na DriveThruRPG. Topla preporuka svima koji vole Ktulu mitos, koji vole korisne RPG knjige, kao i onima koji su ljubitelji OSR sistema. Iznenađujuće dobar proizvod!

Da li ste vi probali neka OSR pravila? Da li ste se susreli sa Cthulhu RPGovima? Ostavite komentar ili postavite pitanja na našem sajtu. Pridružite se diskusiji na Pitchwise.net Discord serveru!

Zašto ne biste ostavili komentar na tekst? / Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.