News

Preminuo Brajan Blum, jedan od kreatora Dungeons & Dragons

U 70. godini života preminuo je Brajan Džon Blum, poslednji originalni osnivač kompanije TSR, kolevke Dungeons & Dragons RPGa.

Blum je poznat široj javnosti kao suosnivač kompanije Tactical Studies Rules (TSR) koja je stvorila i popularizovala Dungeons & Dragons. On je ovu firmu osnovao sa Garijem Gajgaksom i Dejv Arnesonom, a sa njima je zajedno radio na popularizaciji prve prave roleplaying igre koja je dostigla svetsku slavu i koju sada igra preko 40 miliona ljudi. Bio je ključna ličnost za razvoj kompanije i širenje Dungeons & Dragons linije proizvoda.

Igre Brajana Bluma

Igre Brajana Bluma

Blum je koautor Dungeons & Dragons suplementa Eldritch Wizardry u kome je u priču uveo jednog od najvećih zloća u Dungeons & Dragons svetu – čarobnjaka Vecnu. Radio je na dodatku The Rogues Gallery i koautor je ratne igre sa minijaturama Warriors of Mars.  Sem toga, sa Gajgaksom je adaptirao Boot Hill u RPG igru i stvorio Panzer Warfare, ratnu igru sa minijaturama. On je u TSRu ostao do 1985. godine kada je prodao svoje deonice i napustio kompaniju. Nakon toga radio je kao kartografer, ponajviše za White Wolf.

Zašto ne biste ostavili komentar na tekst? / Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.