News

Preminuo je Leri DiTilio, pisac legendarne Masks of Nyarlathotep kampanje

Leri DiTilio i prva četiri izdanja Masks of Nyarlathotep

Leri DiTilio i prva četiri izdanja Masks of Nyarlathotep

Leri DiTilio, tvorac i pisac kampanje Masks of Nyarlathotep za Call of Cthulhu RPG je preminuo.

DiTilio je radio na brojnim knjigama za Call of Cthulhu RPG tokom početaka kompanije Chaosium. On je kao pisac potpisan na naslovima poput Ye Book of Monsters i H.P. Lovecraft’s Dreamlands.

Njegovo najpoznatije delo je Masks of Nyarlathotep, velika kampanja iz nekoliko delova, koja je prvi put objavljena 1984. godine. Ona priča zamršenu, nelinearnu priču o zaveri, kultistima i kosmičkom hororu koji se nadvija nad nekoliko kontinenata.

Ova kampanja se i posle četiri decenije smatra jednim od najsvetlijih primera izvrsne RPG kampanje i pričanja dobre priče u istim. Masks of Nyarlathotep je 1996. godine dobila nagradu za najbolju avanturu od strane Academy of Adventure Gaming Arts & Design, koja je prethodnica Origin Awards.

DiTilio je inspiraciju za ovu kampanju pronašao dok je istraživao život kenijskog političara Jomo Kenjate za obrazovnu dečju televizijsku emisiju Against the Odds. Iz ovog “semena” je proklijala ideja kao i prolog iz kampanje o nestaloj ekspediciji u Keniji. DiTilio je naknadno dodao lokacije iz Lavkraftovih pisanija da bi se cela priča povezala prirodnim putem i da bi igrači, kao istražitelji, završili u ovoj afričkoj naciji.

Masks of Nyarlathotep za Call of Cthulhu 7ed

Masks of Nyarlathotep za Call of Cthulhu 7ed

Pošto je kampanja predata Chaosiumu, ovaj manuskrip od 400 strana je dalje uobličen od strane koautora Lina Vilisa, koji je preminuo 2013. godine. Prvo izdanje knjige je rasprodato velikom brzinom a interesovanje i dalje ne jenjava te se nove edicije stalno doštampavaju i pronalaze svoju publiku.

Nakon prvog izdanja i originalne vizije DiTilija i Vilisa, kampanja je doživela još nekoliko izdanja a poslednje doštampavanje sa značajnim promenama i dodacima je objavljeno prošlog leta za sedmu ediciju Call of Cthulhu RPGa. Kampanja je takođe adaptirana i kao ekspanzija za Eldrich Horror društvenu igru i kao šestosatna radio drama.

Leri DiTilio je sem rada na RPG avanturama i kampanjama, stvarao i za televiziju. Radio je na serijama He-Man, Murder She Wrote, Beast Wars i Babylon 5. Kako u svom osvrtu na DiTilijev život trenutni urednik Call of Cthulhu linije proizvoda Majk Mason kaže, neostvarena mu je želja da kreira televizijsku seriju inspirisanu Cthulhu mitosima.

Jedan od najvećih razloga zašto je Call of Cthulhu RPG u top 10 igara koje su promenile moderne društvene igre i zašto toliko ljudi i dalje igra i nastavlja da sa istim žarom istražuje ovaj RPG je Leri DiTilio. Njegov doprinos Chaosiumu i popularnosti ovog RPGa je nemerljiv.

Zašto ne biste ostavili komentar na tekst? / Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.