Boardgames

Dune društvena igra dobija novo izdanje posle više od 30 godina

Dune društvena igra

Dune društvena igra

Posle decenija statusa svetog grala društvenih igara, Dune (Dina) Frenka Herberta se vraća.

Bazirana na epskom naučnofantastičnom romanu i originalno izdata 1979. godine, Dinu je kreirao trio dizajnera, Bil Eberi, Džek Kitredž i Piter Olotka,  koji su stajali iza megapopularne igre Cosmic Encounter. Oni su evoluirali neke svoje ranije dizajnerske ideje i smestili ih u Herbertov svet začina i gigantskih crva.

Druga edicija igre je stigla 1984. godine da bi se nadovezala na kultno-problematični film Dina, Dejvida Linča. Sa drugim izdanjem stigle su i dve ekspanzije: The Duel i Spice Harvest. Do 1990. godine izdata su još dva suplementa u gejmerskim magazinima sa varijantama pravila, od kojih je poslednji The Landsraad Maneuver.

Iako hvaljena od strane većine igrača, reizdanje iz osamdesetih godina prošlog veka je bio i kraj životnog veka igre. Kako je film Dina propao u bioskopima tako je i prodaja društvene igre naglo opala. Drugo izdanje igre je bilo poslednje dostupno izdanje na engleskom jeziku više od 30 godina.

Originalno izdanje Dine iz 1979. godine

Originalno izdanje Dine iz 1979. godine

U međuvremenu, kombinacija reputacija društvene igre Dina i mala, skoro nikakva, dostupnost, značila je da su primerci ove igre postali vredni artifakti u kolekcijama igrača i na aukcijskim sajtovima, poput Ebay, dostizali cene od nekoliko stotina dolara. Zbog ovakve situacije fanovi su se okrenuli staroj dobroj print and play metodi samo da bi osetili čari ove igre.

Iako su prepreke oko licenciranja sprečile da originalna igra Dina bude ponovo štampana nekoliko decenija, njena mehanika obmane i diplomatije je iskorišćena i reimplementirana za svet Twilight Imperium, Fantasy Flight Gamesa, u izdanju iz 2012. godine – Rex: Final Days of an Empire.

Kao što smo već pisali, Gale Force 9 je dobio licencu za izradu serije društvenih igara i RPGova baziranih na romanima Frenka Herberta. Ono što se do sada nije znalo je da li to uključuje i reizdanje originalne igre iz daleke 1979. godine. Reprint je potvrđen a sa GAMA sajma stižu informacije da je izdavač najavio i nekoliko igara koje će se vezati na novo filmsko izdanje Dine u režiji Denisa Vilneva, koje bi trebalo da stigne u bioskope iduće godine. Jedan od originalnih dizajnera igre Piter Olotka je zatim na tviteru potvrdio da će nova verzija igre biti najbolja do sada.

Gale Force 9 nije objavio datum izlaska ovog reprinta kao i ostalih igara smeštenih u svet Frenka Herberta.

Categories: Boardgames, News

Tagged as: , ,

Zašto ne biste ostavili komentar na tekst? / Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.