Articles

Ninja Division se povlači sa “toksičnog” Kickstartera

Kreator Super Dungeon Explore, Ninja Division, je poslednja u nizu kompanija koja se donekle povlači sa Kickstarter platforme, dok njen suvlasnik kritikuje platformu zbog svoje negativnosti i toksičnosti.

Ninja Division je skupio milione dolara između nekoliko velikih naslova, kao što su Way of the Fighter, Relic Knights i Super Dungeon serija, kao i serije licenciranih minijatura za Starfinder.

Sa druge strane, studio je dobio mnogo kritika i optužbi Kickstarter bekera na račun lošeg menadžmenta kampanja i njihovog kašnjenja. Jedan od većih primera za to je Super Dungeon: Legends, koji je skupio 1.3 miliona dolara u 2015. godini sa planiranom dostavom za finansijere pri kraju 2016. godine. Više od godinu dana kasnije projekat još uvek nije kompletiran, a armija od 25 hiljada finansijera nije zadovoljna, što i pokazuje na stranici dotičnog projekta.

Suvlasnik i kreativni direktor Ninja Division, Džon Kadis, kaže da je toksičnost jedan od glavnih razloga povlačenja kompanije sa ove platforme, navodeći da bi nastavak korišćenja iste bio “neodgovoran” u jeku ovakvih komentara.

Kadis priznaje da je grupno finansiranje putem Kickstarter platforme prilika za kreatore i dizajnere  da privuku finansijere i novac koji na drugi način ne bi uspeli, ali takođe i upozorava da je to “otrovan ekosistem i mač sa dve oštrice”.

Ninja Division nije prva kompanija koja se povukla sa Kickstartera. Stonemaier Games se povukao sa ove platforme 2016 godine, posle veoma uspešne kampanje za Scythe. Iako ove dve kompanije neće biti poslednje koje će se povući sa ove platforme, trend korišćenja Kickstarter platforme je pozitivan sa rastom od 36% u 2017. godini.

Zašto ne biste ostavili komentar na tekst? / Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.