Boardgames

Igrali smo Earthenwar

Prvi svetski rat. Veliki rat. Rovovske bitke, nesreća na sve strane. U sred svega toga, dva golema sačinjena od gline razmenjuju šamare.

Ili, jednostavno, igrate Earthenwar. Ovo je igra za dva igrača, prvo izdanje iz Lazy Poet Games koje je od nedavno na Kickstarteru. Koncept je ovaj iz uvoda – svaki igrač vodi jednog golema po 6×6 tabli i pokušava da protivnika svede na finu prašinu. Međutim, golemi su bezumne tvorevine magije, te je potrebno davati im komande i povremeno ih bocnuti dodatnom dozom ezoterije kako bi se dalje klackali po tabli.

To ćete raditi kockicama, mada ne baš onako kako očekujete. Naime, na svojoj tabli (koja ujedno predstavlja zdravlje vašeg junoše, ali o tome malo kasnije) slagaćete bele i crne kockice kako bi se vaš golem kretao i napadao suparnika. Kockice imaju samo brojeve od 1 do 3, bele predstavljaju kretanje, dok su crne za napad. Logično, broj označava domet te akcije, a osam polja po kojima ih možete slagati su smerovi.

Jedan potez izgleda otprilike ovako – uzmete novu kockicu, zarolate je i dodate na jedno slobodno polje na tabli, ili jednu od kockice koje već imate promenite za broj gore ili dole. Zatim jednu kockicu pomerite ili joj zamenite mesto sa susednom. A onda lemate. Sve što vam je na tabli su dostupne akcije i možete ih iskoristiti sve u okviru jednog poteza, mada samo po jednom. Tako na primer možete napraviti korak napred, udariti protivnika koji je levo dijagonalno polje od vas, zatim se pomeriti ravno ulevo tri polja i udariti ga još jednom po desnoj dijagonali. Ili ćete, što je češće bio slučaj, panično juriti unaokolo jer ste shvatili da ste sve kockice za napad naređali na jednu stranu, pa vaš golem vozi unaokolo kao posle pola buteljke.

Kvaka naravno mora da postoji. Kada udarite protivnika, lepite mu pločicu štete tačno na polje table sa koga ste vi na svojoj tabli aktivirali napad. U gornjem primeru, protivnik bi dobio “demidž” u gornji levi i desni ugao. Ako je tu već oštećen, bacate dve kockice i određujete  gde je povreda pala (jedna kockica određuje liniju, druga kolonu). To je jedini način da udarite centralni kvadrat, ali ako kockice opet pokažu već oštećeno polja propao vam je napad. Pobeđujete kada napravite niz od tri pločice na protivničkoj tabli po horizontali, vertikali, ili dijagonali. Nasilni iks-oks u neku ruku.

U kutiji dobijate i još neke materijale, kao i sijaset scenarija kojima možete osvežavati igru i eksperimentisati sa postavkom. Na primer, možda ćete imati postavljeno 6 kockica umesto samo jedne na početku, ali ćete kriti od protivnika šta imate dok golemi ne uđu u klinč. Nije baš svaki scenario pun pogodak, ali eto postoje i mogu da pruže zanimljiv izazov, iako je već osnovna igra sama po sebi poprilično utegnuta i ozbiljna glavolomka kako teče jedan meč.

Verzija koju smo mi testirali je Collectors edition, a sa njom dolaze keramičke figure koje su poprilično velike i teške, tako da je poprilično bolji osećaj igrati sa takvim komponentama. Nažalost, produkcija samih tabli i pločica nije na tom nivou. Razumem da je to bilo do teme i čitavog vajba ezoterije i mistike, ali su table za igrače poprilično nepregledne. To pogotovo važi za pločice koji su veoma tamne, tako da nekada nije lako videti kom delu table pripadaju. Stvarno šteta, jer inače ne znam da li bih imao nekih većih zamerki na igru.

Earthenwar je bio prijatno iznenađenje. To je ta jednostavnost koju volim kod igara, kao i dobar osećaj nakon odigranih poteza. Ako i vama ovo zvuči zanimljivo, još ove nedelje možete podržati projekat na Kickstarteru.

Ostavite komentar ili postavite pitanja na našem sajtu. Pridružite se diskusiji na našem Discord serveru. Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Twitter i Instagram.

 

1 reply »

Zašto ne biste ostavili komentar na tekst? / Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.