Boardgames

Igrali smo Soul Raiders

Soul Raiders je igra koja obećava dosta toga, između ostalog i da će uzdrmati žanr dungeon crawling igara. Naravno da smo morali i lično to da proverimo.

Pre svega, moramo da naglasimo da je verzija igre koju nam je One for All poslao na testiranje bio prototip koji je sadržao samo uvodno, prolog poglavlje igre. Ono što smo imali priliku da vidimo je manje od četvrtine celokupne priče, ali i samo deo od svih materijala koji će dolaziti u punom izdanju. Na primer, dodatni špilovi sa poboljšanjima vaših likova su 3x veći, a takođe smo videli i samo dva od pet likova koliko će igra imati.

Dobro, a kako to uopšte funkcioniše? Avanturu ćete počinjati, očekivano, iščitavanjem uvodnog teksta na A5 papiru i zatim odabirom jedne od nekoliko početnih pozicija. Te lokacije su predstavljene dodatnim kartonima koji funkcionišu kao table za igru. Na njima možete naći delove priče, šta se dešava kada prvi put dođete na lokaciju, kao i koji su vam putevi dalje dostupni, ako ispunite određene uslove. Na primer, jedna od lokacija na kojoj smo mi počeli scenario je imala opcioni mehanizam čijim deaktiviranjem se u jednoj od narednih soba blokirala zamka.

Specifičnost Soul Raiders je u tome što ne postoji klasični redosled igranja, niti potezi. Kada započnete krug, svi igrači mogu da igraju koliko god akcija žele, kojim god redosledom (čak i istovremeno), samo je potrebno za to trošiti karte iz ruke. U svakom krugu iz špila izvlačite 4 karte koje na sebi imaju naznačenu vrednost i tip akcije za koju daju dodatni bonus, ili su možda magija sa određenim uslovom za izvođenje. Te poene možete trošiti za odlazak na druge table, borbu, pomenuto demontiranje zamki i sve ostalo što igra postavi pred vas a  naznačeno je brojem.

Borba je interesantno rešena. Protivnici imaju jedan ili više štitova na sebi i na svakom je broj koji morate dostići odigravanjem karata. Oborite jedan štit i nalepili ste povredu tom protivniku, pa tako sve dok je ostalo nepokrivenih štitova na karti. Protivudarci poprilično bole, jer upravo ti brojevi su “demidž”. Ode li vam kolektivna linija zdravlja na 0, gejm over. Kolektivna? Da, vaši likovi dele zajednički hp, te ne postoje situacije da neko bude oboren i vrti palčevima do se ostali super zabavljaju. Kad već pominjemo kraj partije, isti se dešava i ako threat nivo ode iznad crvenog (previše ste alarmirali protivnike) ili vam zamor grupe (oznaka koliko karata vučete po potezu) padne na najniži stupanj.

Poglavlja u konačnom izdanju igre bi trebalo da bude 3 i da svaki na različite načine kombinuje brojne lokacije iz velikog špila (135 karata). Tu su i ojačana čudovišta sa brojevima koja će lokacije i druge kartice pozivati u borbu, kao i poseban špil sa kartama kojim otključavate put do pobede. Biće tu i neobičnih stvari poput figurica koje predstavljaju nevidljive ili klonirane heroje.

Ako vas zanima ova dungeon crawler društvena igra, Soul Raiders možete podržati na Kickstarteru. Takođe je dostupna i demo verzija na Tabletopiji.

Hvala One for All na ustupljenom primerku igre za testiranje.

Ostavite komentar ili postavite pitanja na našem sajtu. Pridružite se diskusiji na našem Discord serveru. Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Twitter i Instagram.

Zašto ne biste ostavili komentar na tekst? / Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.