Card Games

Game of HAM (18+) – Recenzija

Nije tajna da volim party igre, naročito one… khm… malko crnje tematike, zbog kojih možete drugarima da učinite da se osećaju neprijatno. I pored toga, do sada nisam na Pitchwise pisao o igri koja ima striktno “samo za matore” (adults only) etiketu već na samoj kutiji. Za sve postoji prvi put, pa tako i za ovo, a odmah i upozorenje da Game of HAM uopšte nije naivna društvena igra.

Game of Ham

  • Tip: party igra
  • Vreme: 20-120 minuta
  • Broj Igrača: 3-16
  • Mehanizmi: glasanje, aduti
  • Dizajner: Bill S. Nain
  • Izdavač: Game of HAM LLC
  • Izdato: 2019.

Nije potrebno više od jednog pogleda na ovu igru da vam bude jasno da je direktno inspirisana kultnom (i vrlo kontroverznom) igrom Cards Against Humanity. Jedan špil karata predstavlja izjave, pitanja i uopšteno teme, a sa kartama iz drugog špila odgovarate na taj prompt, poželjno što smešnije i “pogrešnije” moguće.  Game of HAM se nimalo ne stidi svojih uzora, štaviše izdavač nam je naglasio da je ideja bila da se CAH proširi taman toliko da cela igra dobije mnogo više smisla od besomučnog igranja karata i sprdanja dok svima za stolom to konačno ne dosadi.

“U kutiji ćete naći preko 800 karata!”

Da se razumemo, odigravanje je identično – jedan igrač postavi sivu kartu na sto, a svi ostali iz ruke odigraju jednu ili više ružičastih karata kao odgovor. Igrač čiji je odgovor najviše zabavio sudiju dobija sivu kartu kao poen i preuzima ulogu sudije u sledećoj rundi. Trenutak u kome igra prestaje da liči na svoj uzor je u tablama koje postavljate na sto. Ovo je igra u igri, jer kada osvojite sivu kartu, na njoj je naznačen broj i toliko polja se krećete na tabli. Dalje, postoje 4 dodatna špila u isto toliko boja koje odgovaraju poljima table i dodaju vam neke specijalne akcije poput mogućnosti da odigrate još jednu rozu kartu ili da nekom igraču zabranite da učestvuje u narednoj rundi. Šarene karte su naišle na podeljene reakcije – nekim igračima su se svidele, dok drugima uopšte ne odgovara mogućnost da ih neko tek tako izbaci iz runde. Srećom, kada sakupite slova H-A-M na sivim kartama, možete da poništite efekat jedne karte upućene vama.

A onda prelistate knjižicu i primetite da postoji sto i jedno dodatno pravilo, razne opcione varijante i toliko bespotrebnog komplikovanja mehanike koja treba da ostane vrlo jednostavna da možete da je igrate i objasnite posle par piva. Naravno da postoji čitava sekcija koja vam objašnjava kako da Game of HAM pretvorite u drinking game, ali i kako da “poletite nebu pod oblake” od “veselih kolačića” ako ih imate pri ruci (znate tačno na ša mislim, ne pravite se blesavi). Ne, nisam probao nijednu varijantu, ne planiram da završim na urgentnom xD Iskreno gledano, to dodavanje svega i svačega je trebalo zauzdati u nekom trenutku, jer igra više liči na neku papazjaniju ideja umesto nešto što je prava celina.

“Idealna igra za pripito društvo i ekipe koje se neće uvrediti posle nekoliko rundi crnog humora”

Sama igra je otprilike ono što očekujete. Odgovaranje što većim uvredama na pitanja i rečenice koje tako slatko nameštaju takvo zakucavanje je onoliko zabavno koliko je vaša grupa razularena. Humor će, dakle, leći onoliko koliko se svi potrudite i koliko vama lično uspeju da se slože karte. Nekada jednostavno nemate bolji odgovor na “ovo je najveći strah hipstera” od “rezultati IQ testa Kim Kardašijan”. Simpatičan detalj je tekst na dnu svake roze karte, nekada čisti flaf, a često objašnjenje pojma ili detaljnije (grafičkije) upoznavanje sa škakljivom temom. Neretko je već to izazivalo smeh među igračima.

U kutiji inače dobijate preko 800 karata! Prvobitno smo mislili da nam je Game of HAM LLC poslao stvarnu šunku u kutiji kada smo je pokupili sa pošte, ali odmah po otvaranju video sam da su to reke i reke karata. Samo rozi špil ih ima nekoliko stotina i, očekivano, obiluje najsočnijim offensive izrazima. Tu su i četiri dvostrane table i desetak tokena za igrače, ali i quickstart guide, listić sa brzim pregledom pravila kako biste odmah mogli da počnete da se zabavljate. Kvalitet karata je pristojan, nešto su tanje nego što sam očekivao, ali su plastificirane tako da se neće lako usvinjiti od neminovnog polivanja igre pivom. Ukoliko vam broj karata i dalje nije dovoljan, izdavač će uskoro objaviti besplatne alate za pravljenje karata, ali i dodatnih tabli.

Game of HAM je društvena igra koju ćete nabaviti samo ukoliko imate ekipu sa kojom znate da se može šaliti na dosta grublji način nego inače, igrače kojima neće smetati nekada baš gnusne fraze i pojmovi kojima ova igra obiluje. Bolja je opcija definitivno od Cards Against Humanity, jer uvodi nove zabavne mehanike i ima finalno bodovanje. Ko voli, nek izvoli, što bi se reklo, a svakako možete skinuti besplatnu verziju i proveriti sami da li vam je dovoljno zabavna.

Primerak igre za recenziju ustupio izdavač Game of HAM LLC.

Koja je vaša omiljena party igra? Ostavite komentar ili postavite pitanja na našem sajtu. Pridružite se diskusiji na Pitchwise.net Discord serveru!

Zašto ne biste ostavili komentar na tekst? / Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.