Boardgames

Clinic – prvi utisci

Igrali smo se šefova klinika u istoimenoj novoj igri AV Studio Games, Clinic. Kako smo se snašli kao šefovi ovih zdravstvenih ustanova i kako nam se čini nova planerska igra Albana Viarda pokazaće vam rendgen, krvna slika i nastavak teksta.

Clinic je dospeo na naše stolove i to u svojoj deluks verziji koja je nastala finansiranjem putem Kickstarter kampanje u 2019. godini. Ova igra je originalno izdata 2014., a za izgled nove verzije pobrinuo se popularni ilustrator Ian O’Tul. Dizajner igre, Alban Vijar, nije nepoznat redakciji. On je tvorac Card City XL, Tramways i mnogih drugih, da kažemo “organizacionih” ili “planerskih” igara. Card City XL se nije proslavio u u našim krugovima, ali je zato Clinic, simulacija klinike, već nakon prvog igranja dobio naše pohvale.

Velijah: Čini mi se dok izigravam ministra zdravlja ili upravnika, i pokušavam da otvorim nova odeljenja, primim nove pacijente i povećam popularnost klinike ja u stvari samo izigravam malog cigu na parkingu kod splavova koji za sitnu lovu menadžeriše sve te automobile.

Danko: Da, i ja bih rekao da bi ovoj interesantnoj državici dobro došla neka car sharing inicijativa, s obzirom da imaju većih problema sa automobilima nego tržni centri pred Novogodišnje praznike. No, oprostićemo im, jer su maleni drveni automobilčići prelepi i možda i najsimpatičniji deo igre koja po pitanju komponenti briljira u svakom pogledu. Od prelepo ilustrovanih izometrijskih tabli, pa sve do sjajnih drvenih čistača.

Velijah: Da se razumemo, kada kažemo da su komponente male, stvarno to mislimo. Nekako nepotrebno male. Mesta u kutiji ima, te miplovi veći za 30% ne vidim da bi predstavljali problem niti neku veću finansijsku investiciju. Elem, centralna tabla plus nekoliko tabli za svakog igrača, nešto drveta i kartonskih pločica. To je to. Centralna tabla sem što sadrži neke komponenete koje igrači kupuju (doktori, medicinske sestre/ braća) i biraju da tretiraju (bolesnici), sadrži i većinu pravila i smernica o toku igre. Pošto igra nema player’s aid, koji iz sve snage propagiram za svaku igru, ovo rešenje na centralnoj tabli mi se jako dopada. Sve je tu. Koji mi je izbor akcija u svakom potezu, šta mogu da sa njima radim i na kraju kruga, takozvani vodič kroz administraciju i pripremu za sledeći krug.

Danko: Do sada mi to uopšte nije palo na pamet, ali osnovna tabla je stvarno jedna velika referenca sa par (pre)malenih delova za komponente. No, na stranu sa komponentama, ono što je najbitnije kod igre i u čemu je Clinic posebno dobar su mehanizmi koji čine igru. Već smo pomenuli parkiranje automobila, što je jedna od jako lepo osmišljenih, tematski potkovanih mehanika sa uzbudljivim logičko-prostornim mozgalicama. Ali i pored toga što je odlična i najrelevantnija za iskustva sa kojima se svakodnevno susrećemo u pravom životu, ovo nije jedina stvar koja nas je oduševila u igri.

Meni omiljeni deo igre je građenje samih zgrada i odeljenja. Naime, na vašim tablama koje predstavljaju visinske nivoe zgrade (da, igra zapravo zahteva da razmišljate u 3 dimenzije), morate graditi različita odeljenja koja će lečiti različite bolesti, pazeći da svaka soba ima pristup potrebnim prostorijama, ali i da ne bude direktno vezana za sobu iste boje. Veoma lako za objasniti, ali kada krenete sa izgradnjom viših spratova, shvatićete da ništa neće moći da ide po originalnom planu, a mozak će krenuti da vam ključa. Posebno ako želite da vašu bolnicu podelite u nekoliko različitih zgrada. Što i ne biste kada dobijate ozbiljne dodatne poene za to?

Velijah: Odeljenja i propratne zgrade su jasno prikazane, sa jasnom ikonografijom, te ćete se brzo snaći sa njima i mozgati više o njihovom rasporedu i efektivnosti.

Svidelo mi se kako smo jednostavno prihvatili stavke u pravilima poput, “zgrade u ovoj zemlji ne mogu imati ulaz sa severne strane”. Što je u isto vreme i sumanuto i super. Fiktivna zemlja sa svojim pravilima. Idemo dalje. Sa druge strane spektruma moguće je ostaviti bolesnike da im se stanje pogorša ne bi li od njih dobili više para, što nije daleko od realnosti u nekim zemljama.

Danko: Međutim, dok vam pacijenti bivaju sve bolesniji dok čekaju svoje mesto u ordinaciji, tako vam lekari postaju sve lošiji u svom poslu, pritisnuti stresom i nedostatkom slobodnog vremena. Lekari, kao i pacijenti, dolaze u 4 različite boje; nivoa znanja ili bolesti. Kako bi izlečio pacijenta, lekar mora biti njegovog nivoa ili da ima ispomoć jedne ili više medicinske sestre. I dok se lekari koji čekaju na glavnoj tabli, kako bi našli posao u jednoj od naših klinika, konstantno unapređuju na univerzitetu, oni koje ste zaposlili, a nisu poslati na usavršavanje, opadaju na niži nivo. Oni će zahtevati veći broj medicinskih tehničara, što zahteva više parkinga, ali i trošenja kretanja tokom runde zbog kojih ćete na kraju gubiti poene.

Velijah: Pored ovih bisera, izdvojio bih jedno pravilo koje nekako sumira na primalnom nivou vođenje bolnice. Novac imate u svom šteku i, da kažemo, na računu. Na kraju svakog kruga novac će vam leći na račun od lečenja pacijenata, a nakon svih administrativnih plaćanja imate mogućnost da kupite popularnost (izraženu u poenima) koja je merilo pobedništva. Tad ili nikad. Ako ne kupite, novac ide u štek za kasnije kupovine.

Za one koje to zanima, sve do administrativnog dela kruga se igra po redu, gde jedan po jedan igrač odigrava svoju akciju. Administrativni deo se odigrava simultano gde svi gunđamo, plaćamo i merkamo da li uzeti popularnost ili sačuvati novac za naredni krug kako bi otvorili novo odeljenje i zaposlili nove radnike.

Danko: Posle šeste runde, igra se završava, a vi dobijate poene za zaposlene lekare, izgrađene zgrade i spratove. Ali poeni su nebitni, bitno je koliko je igra uzbudljiva, lepa i nagrađujuća u svakom uspešnom poduhvatu. Bitni su izlečeni ljudi, lepo uređeni parkinzi i zanimljiva arhitektonska rešenja. Ako ste nekada davno uživali u Theme Hospital-u, pa i bilo kojoj drugoj menadžerskoj simulaciji, Clinic je igra koja će vas, definitivno, oduševiti.

Velijah: Za mene ova igra popunjava to mesto “sada bih zidao nešto funkcionalno i još pride da lepo radi”. Prostorno planiranje, planiranje korisćenja raspoloživih resursa (doktora) i bolesnika, saniranje pošasti zvane previše automobila, intuitivna i srednje teška pravila nekako čine da ova igra obavijena svojom “medicinskom” temom od mene traži da je igram ponovo. Što ću i rado učiniti.

Danko: Clinic je pre oko godinu dana uspešno finansiran preko Kickstartera, a sada se već može naći u prodavnicama. Trenutno je aktivna i KS kampanja za mini ekspanziju COVID-19 koja će uz male varijante koje dolaze uz igru definitivno povećati vrednost ponovnog igranja.

Za buduća pokolenja neka ostane da je Danko bio najgori a da je Velijah imao jedan poen manje od njega.

Da li ste igrali Clinic? Kakav je vaš utisak? Ostavite komentar ili postavite pitanja na našem sajtu. Pridružite se diskusiji na Pitchwise.net Discord serveru!

Zašto ne biste ostavili komentar na tekst? / Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.