Boardgames

Nove društvene igre 30.05.2020: Come out, come out, whereever you are!

Kada bismo vam rekli da u možete u isto vreme da jašete kitove, cepate vrata sekirom, prođete put svile, namažete majonezom nos francuskoj vojsci i živite u svetu Brandona Sandersona, ne biste nam verovali. Ali činjenice kažu drugačije. Sve je to u ovonedeljnim vestima. The Stormligh Archive u izdanju Brotherwise Games, Whale Riders Holy Grail Games i novi naslov strateške ekipe iz GMT studio – Imperial Struggle. To je samo deo noviteta. Ostatak pročitajte u nastavku.

The Stormlight Archive

The Stormlight Archive Deluxe Edition i The Stormlight Archive

The Stormlight Archive Deluxe Edition i The Stormlight Archive

Brotherwise Games je najavio The Stormlight Archive, naslov baziran na Call to Adventure sistemu. Ova igra je je obojena licenciranom istoimenom serijom knjiga epske fantazije Brandona Sandersona. Igrači će kreirati karaktere sa kojima će tumarati i avanturisati u Rošaru dok mlataraju mačem Shardblade i bore se protiv Unmade kreatura. Možemo postati čak i Knight Radiant. Igra ima solo, kompetitivnu i kooperativnu varijantu što je veliki plus. Ovo je igra za 1 do 4 igrača i traje do 60 minuta.

Imperial Struggle i Twilight Struggle: Red Sea – Conflict in the Horn of Africa

Imperial Struggle i Twilight Struggle: Red Sea – Conflict in the Horn of Africa

Imperial Struggle i Twilight Struggle: Red Sea – Conflict in the Horn of Africa

GMT je najavio da će nakon četiri godine od prve najave Imperial Struggle uskoro stići na naše stolove. Ovo je spiritualni nastavak Twilight Struggle igre koja je jako popularna po BGG rang listi i na kojoj se nalazi u top 10. Ananda Gupta i Džejson Metjus nam donose sukom Britanije i Francuske tokom burnog istorijskog perioda u Evropi (1697-1789). Igrači će voditi ove dve sile od formacije evropskih imperija dao pada Bastilje.

Kad smo već kod COIN igara i samog Twilight Struggle, ista igra dobija i kraću verziju u ekspanziji Twilight Struggle: Red Sea – Conflict in the Horn of Africa. Ova igra ispod haube radi isto kao veliki brat ali je smeštena u drugo vreme, 1974. godinu, mesto, Afrika, i ima kraće vreme igranja. Obe igre se očekuju uskoro.

The Shining

The Shining: Escape from the Overlook Hotel

The Shining: Escape from the Overlook Hotel

Previše posla i nimalo zabave učinili su da Džek odlepi s mozgom u Isijavanju, a sada će jezivu atmosferu kultnog filma The OP preneti i na stolove. Kao proslavu 40. godišnjice filma The Shining, The OP je objavio društvenu igru The Shining: Escape from the Overlook Hotel, horor avanturu za jednog do 99 igrača i novu u nizu tzv. Coded Chronicle igara. Igrači će voditi Vedi i Denija i koristiti njihove natprirodne sposobnosti da pronađu tragove i, konačno, pobegnu iz stravičnog hotela.

Merv: The Heart of the Silk Road

Sa horora prelazimo na nešto mnogo mirnije i… ekonomskije (nailed it!). Osprey Games je najavio novu igru Fabija Lopianija (Ragusa), ilustrovanu uvek umešnim perom Iana O’Tula. Merv: The Heart of the Silk Road odvešće igrače, kako naslov sugeriše, u samo srce legendarnog Puta svile. Igrači će trgovati dobrima, ali se i braniti od mongolskih hordi gradeći zidine oko grada. Igra, očekivano, dolazi sa kilo i po drvenih komponenti ovog oktobra.

Whale Riders

Whale Riders

Već po kutiji znamo ko je ilustrovao Whale Riders – jedan od naših omiljenih ilustratora Vinsent Dutre. Još jedno velike ime je na ovoj kutiji iz Grail Games, naravno u pitanju je čika Knizia. Elem, po sredi je trkačko-trgovačka igra u kojoj ćete putovati po obalama okovanim ledom spremajući se za novu zimsku sezonu. Pred sobom ćete imati mnogo opcija za osvajanje poena, ali samo dve akcije po potezu, pa ih iskoristite pametno. Izdavač planira da tokom leta pokrene Kickstarter kampanju za ovu igru, zajedno sa kartičnom verzijom.

The Search for Planet X

The Search for Planet X (PHOTO: @randyhoyt (BGG))

The Search for Planet X (PHOTO: @randyhoyt (BGG))

Kada već spominjemo Kickstarter, evo jedne priče o velikom uspehu. Foxtrot Games je prošle godine imao uspešan Kickstarter za The Search for Planet X i, nakon dostavljanja igre proteklog meseca bekerima, Renegade Game Studios je najavio globalnu distribuciju ove društvene igre. Ovo je igra dedukcije za jednog do četiri astronoma, koji će uz pomoć aplikacije i logičkog razmišljanja pokušati da na kartonskom nebu nađu planetu X. Ima tu i odlaženja na konferencije, šmekanja hostesi i onog dosadnog objavljivanja radova, a kakva je igra imaćemo priliku da vidimo već tokom juna.

Koje društvene igre su vaši favoriti? Da li planirate da kupite novu igru ovog mesca i koju? Ostavite komentar ili postavite pitanja na našem sajtu. Pridružite se diskusiji na Pitchwise.net Discord serveru!

Zašto ne biste ostavili komentar na tekst? / Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.