Articles

Igrali smo digitalni Wingspan

Sezonu nagrada za Wingspan zaokružiće uskoro i digitalno izdanje ove popularne društvene igre. Stonemaier Games je štafetu predao studiju Monster Couch, kojima će ovo biti prva društvena igra koju prenose u digitalni format. Proteklog vikenda smo dobili priliku da zaigramo beta verziju i proverimo da li cela stvar lepo cvrkuće na PC-u ili je u pitanju noj koji zabija glavu u pesak.

Kao ornitolog u nacionalnom parku, pokušavaćete da sakupite najinteresatniju kolekciju ptica, a usput ćete i naučiti malo više o vrstama. Aplikacija je dobar način da naučite kako se igra Wingspan, jer će vas tutorijal lagano provesti kroz sva pravila i pokazati nekoliko dobrih taktika koje posle možete koristiti kada budete igrali protiv živih protivnika. Ovo je ipak igra za malo manje iskusne igrače, tako da tutorijal ne očekuje da znate baš sve o društvenim igrama, ali je sasvim koristan za snalaženje sa igrom koja ume na momente da bude konfuzna (više o tome kasnije). Vaš potez se svodi na biranje između tri akcije koje odgovaraju staništima – sakupljanje hrane, izleganje jaja, sakupljanje novih ptica – ili možete odigrati kartu na odgovarajuće staniše. Po sredi je sasvim fin mehanizam manipulisanja resursima i kombinatorike sa specijalnim sposobnostima odigranih ptica. Sama aplikacija nudi igranje više igrača na istom kompjuteru ili online, uz dodatne i veoma kompetentne AI protivnike. Automa verzija je takođe podržana.

Prvo što vas dočekuje je prelepa prezentacija, a ništa manje nisam ni očekivao od igre koja u stonom izdanju izgleda onoliko lepo. Ptičice su animirane, ispuštaje stvarne zvukove i naratorka će vam ispričati ukratko o svakoj ptici nakon što je odigrate. Ono što mi je odmah upalo u oči je prikaz svega, tojest koliko digitalni Wingspan uopšte ne izgleda kao društvena igra. Umesto table sa tri staništa po kojima slažete ptice, imate tri odvojena ekrana, a između svakog je animacija, što traži i dodatno kliktanje i čekanje dok se sve izvrti pre nego što proverite gde imate mesta ili neiskorišćenih jaja za odabranu akciju. Isto tako nije moguće videti koliko je karata preostalo u špilovima, ali ni tačno koliko koji igrač ima poena. Za igru koja je osmišljena tako da nove igrače uvede u hobi, ovoliko konfuzija nije dobra, naročito što od digitalnih igara očekujemo da budu brže i laganije za igru od analognih izdanja.

Brdo bubica je takođe mučilo igru tokom bete, ali je to i nekako očekivano jer je ipak u pitanju test verzija pre puštanja igre u prodaju. Dosta tih bugova je kvarilo ugođaj pri igranju, a kolega i ja smo uspevali u više navrata da “pokvarimo” igru kada je jedino rešenje bilo povratak na glavni ekran pa nastavljanje od poslednje sačuvane pozicije. Za igru koja bi trebalo da izađe u narednih par nedelja, ovo je zabrinjavajuća količina problema.

Više o igri možete naći na zvaničnoj Steam strani. Wingspan bi trebalo da bude pušten u prodaju tokom juna, po još uvek nepoznatoj ceni. Ekspanzije koje je stoni Wingspan do sada dobio još nisu prebačene u digitalni format i developer Monster Couch je najavio da ima u planu i njihov razvoj ukoliko se osnovna igra pokaže dovoljno popularnom.

Da li ste igrali Wingspan? Koja je vaša omiljena igra iz Stonemaier Games? Ostavite komentar ili postavite pitanja na našem sajtu. Pridružite se diskusiji na Pitchwise.net Discord serveru!

Zašto ne biste ostavili komentar na tekst? / Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.