Card Games

Wizards of The Coast protiv MTG statistike

Magic: The Gathering se vraća na neka stara pravila u vezi sa objavljivanjem informacija o aktuelnim špilovima.

Svi mi volimo da pogledamo na relevantnim sajtovima šta se to trenutno igra u Magic: The Gathering krugovima, nebitno od formata. Ja lično volim da vidim šta je popularno u standard formatu, da izaberem špil koji mi se sviđa i da ga napravim u Magic: The Gathering Arena.

I ne samo mi, vikendaši digitalnog ili papirnog MTGa, već i profesionalni igrači koriste ove informacije da bi radili na svojim špilovima za Standard, Modern i skoro formirani Pioneer format između ostalih. Ove informacije pomažu da meta ne bude jednostrana i da igračima bude lakše da vide protiv čega će se njihov omiljeni špil sukobiti sledećeg vikenda.

Wizards of the Coast je odlučio da zabrani deljenje ovih informacija. Tačnije, zabranjena je analiza turnirskih rezultata, a dozvoljeno je samo objavljivanje dekliste onih špilova koji su na turnirima ostvarili 11 pobeda i 4 poraza minimum. Nije dozvoljeno listanje najigranijih karata, pobedničkog rejtinga špilova u procentima i njihovo upoređivanje. Između ostalih zabranu su dobili Frenk Karsten, bivši profesionalni MTG igrač, član MTG kuće slavnih i matematičar, kao i popularni MTG Goldfish sajt.

Izjava Franka Karstena

Izjava Franka Karstena

Spekuliše se da je do ove odluke došlo zbog pokušaja WOTCa da uspori takozvano “rešavanje formata”, pronalaženja najboljih špilova za trenutnu metaigru. Kada se neki format reši dolazi do stagnacije novih špilova i malo toga se menja do uvođenja novog seta karata.

Ovo je samo ubrzano objavljivanjem Magic: The Gathering Arene gde igrači sada mogu u veoma kratkom roku da odigraju veliki broj špilova i isprobaju mnogo veći broj kombinacija nego do sada.

Ovim potezom WOTC se nada da će više ljudi praviti nove špilove kada im nije dostupna informacija o trenutno najboljim špilovima. Isto tako, kompanija se nada da će ovim potezom povećati posetu njihovih strim kanala gde će gledaoci i igrači doći do informacija gledajući MTG strimere i turnire. Primetno je da sem Magic: The Gathering Mythic Championship turnira, gledanost nije na zavidnom nivou kada se prenose Grand Prix turniri iz raznih gradova širom sveta.

Kako god bilo, odluka je stupila na snagu i videćemo kako će se ona odraziti na igru i budućnost pravljenja špilova.

 

Da li i vi koristite dekliste sa interneta? Šta vi mislite o ovoj odluci? Napišite nam vaše mišljenje u komentarima ili se priključite Magic: The Gathering raspravi na našem Discord serveru.

Zašto ne biste ostavili komentar na tekst? / Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.