Boardgames

Choose Your Own Adventure izdavač protiv indie video igara

Purrfect Apawcalypse choose your own adventure

Neko bira svoju avanturu, a neko – svoju tužbu.

Chooseco je odlučio da poprilično oštro brani svoja prava na termin “Choose Your Own Adventure”. Nakon što su tužili Netflix kada je koncept “izaberem ovo i priča se nastavi ovako” upotrebljen za Black Mirror: Bandersnatch, sada su okrenuli pažnju na nezavisne studije za razvoj video igara.

Prethodnih nekoliko dana, indie razvojni studiji i developeri koji stoje iza igara Purrfect Apawcalypse, It’s a Date, kao i par igara koje su u nazivu imale pojam “Choose your own adventure” dobili su upozorenja o kršenju autorskih prava. Igre su ubrzo uklonjene sa platforme itch.io putem koje su bile distribuirane, a biće suspendovane sve dok se sporna fraza i sadržaj ne uklone iz istih. Chooseco je navodno još pre četiri meseca poslao opomenu vlasnicima ove gaming platforme, na kojoj uopšte nije ni moguće objaviti igru pod ovim žanrom već je developeri moraju označiti kao interaktivnu fikciju.

U izjavi za sajt Gamasutra, predstavnici Chooseco su objasnili da razumeju da su mnogi inspirisani njihovim knjigama, ali da istovremeno štite i svoju intelektualnu imovinu. Da li je to baš moralo da se prelomi preko leđa malih developera opskurnih video igara, ostaje za dalju raspravu.

Categories: Boardgames, Games, News

Tagged as: , ,

Zašto ne biste ostavili komentar na tekst? / Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.