Boardgames

Monopoly Fortnite – recenzija

Mi na Pitchwise volimo da rušimo neke barijere. Pre koju nedelju pričali smo o anime kartičnim igrama, a sada je na red došao Monopoly Fortnite. Jer, stvarno, zašto da ne?

Monopoly Fortnite

  • Tip: porodična igra
  • Vreme: 30 minuta
  • Broj Igrača: 2-7
  • Mehanizmi: Eliminacija igrača, kretanje nakon rolanja
  • Dizajner: 
  • Izdavač: Hasbro
  • Izdato: 2018.

Hasbro već neko vreme pokušava da razbije predrasude koje Monopol ima – pre svega, da je u pitanju dosadna igra koja traje kao gladna godina i gde na kraju niko nije pobednik. Jer, opet, traje predugo i do kraja partije ostane jedan pobednik i nekoliko raskinutih prijateljstava. Sa Monopoly Gamer serijalom su tako poznatu igru trgovine nekretninama obukli u šarene kostime video igara i pretvorili u nešto što, iskreno, ni sami nisu sigurni šta je.

To je ujedno i bio jedan od razloga zašto sam zaigrao Fortnite Monopol. Želeo sam igri da dam šansu da me prijatno iznenadi, pa makar to bilo i u varijanti video igre koju je sada popularno mrzeti na internetu (kao pravi hipster, igrao sam Fortnite pre nego što je postao popularan!). Mario Kart im je bio dobar, pa po toj logici je trebalo i ovo da bude barem jedno simpatično iskustvo. U realnom svetu u kome živimo, situacija je malo drugačije. Štaviše, najveći kompliment ovoj igri dao je jedan od saigrača – “Pa dobro, bar smo završili celu partiju za pola sata.”

Na papiru, Fortnite kao društvena igra zvuči kao dobra ideja. Birate lika (od preko dvadeset), skačete bilo gde na tablu i odatle pičite dalje,  obrćući krugove oko table dok polja polako preuzima električna oluja. Pobeđuje onaj ko poslednji ima makar jedan zeleni plusić ispred sebe, da ne kažem “helt”. Možete da pokupite oružja, postavite zidiće, čak i da koristite tramboline. Za razliku od klasičnog Monopola, igra se stravično ubrzava kako odmiče vreme, ali isto tako i igrači mogu poprilično rano da ispadnu iz partije i onda dvadesetak minuta vrte palčevima.

Kako je ovo ipak Monopol sa drugom kolornom šemom, bilo je nekih stvari koje su morale da ostanu poznate. Bacate kockicu da se krećete, recimo, tu je i zatvor kao i polja šanse na kojima pokupite nove drangulije. Ali, tu je i druga kockica koja dodaje akciju – pucanje, disko bombica koja udari sve igrače, postavljanje zidića, pa i vidanje rana. Umesto keša, sve plaćate tokenima koji predstavljaju liniju zdravlja vašeg lika (pomenuti zeleni plusići). Lokacije želite da kupite kako vam ne bi naudile, a ako imate obe lokacije iste boje onda vas očekuje +2 HP kada stanete na neku od njih. Normalno, svi vizuali su direktno preneti iz video igre, pa možete pazariti Titled Towers i druge lokalitete.

Već posle prvog igranja bilo je jasno da niko nije testirao ovu igru pre puštanja u prodaju. A i da jeste, sasvim mu je prihvatljiv bio ovaj opšti pičvajz na tabli, dizvinete na izrazu. Pravila za Monopoly Fortnite imaju ogroman krater od rupe – nepostojanje ograničenja oružja (mi smo napravili svoje pravilo da ne može da se puca sa više od jednim istovremeno). Neki predmeti mogu da rastegnu igru u nedogled, a opet je tu i dalje element čiste sreće koji može da potpuno ukanali nekog igrača od samog početka. Oluja je makar simpatično rešena prevrtanjem karata nekretnina i pokrivanjem polja, ali ostaje utisak da je ovo sve moglo da bude uklopljeno u igru nezavisnu od Monopoly licence.

Vredi li uopšte kupiti Monopoly Fortnite? Moram da odmahnem glavom na ovo. Kvalitet svega sem table je zastrašujuće loš, korišćen je najtanji mogući papir i neverovatno mi je da je Hasbro ovoliko škrtario na produkciji. Pobogu, čak i na kockicu sam morao sam da lepim ikonice! To niko više ne radi! Suma sumarum, za nekoga ko igra podosta društvenih igara Fortnite Monopol je veliko razočarenje, ali možda budete imali više sreće sa omladincem koji kuka za bilo čime što izgleda i miriše kao najpopularnija video igra na svetu. Uostalom, tu publiku je i ciljao izdavač, mada nisam siguran koliko će oni zapravo želeti da sednu i igraju društvenu igru.

Igru za potrebe recenzije ustupio ComputerLand

Zašto ne biste ostavili komentar na tekst? / Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.