Games

Bethesda objavila plagijat Dungeons & Dragons avanture kao originalni proizvod

Nekada ni najbolja namera nije dovoljna da poništi jednu masnu brljotinu.

Bethesda se našla u popriličnom nebranom grožđu. Izdavač Elder Scrolls video igara (između ostalog), optužen je za plagijarizam nakon što je objavljena RPG avantura koja je trebalo da bude promocija za Elsweyr, novo proširenje njihovog MMORPG-a The Elder Scrolls Online.

Ceo pičvajz (ha!) počeo je ranije ove nedelje kada je holandski ogranak Bethesde objavio Elsweyr stonu avanturu kako bi roleplaya željni igrači prekratili vreme do izlaska pomenute ekspanzije. Sve je to bilo besplatno za download, ali i pored toga nije sakrilo veoma veliki problem – avantura je zapravo bila gotovo identična kopija The Black Road, Dungeons & Dragons modula objavljenog pre tri godine. Štaviše, autori The Black Road, Pejdž Litman i Ben Hejsler, napravili su čitavu prezentaciju u kojoj su pokazali koliko je zaista sadržaja Bethesda iskopirala iz njihovog originalnog dela. Imena, lokacije, čak i celi pasusi su direktno iskopirani, sa tek ponekom sitnom promenom. Sve ovo tragikomično podseća na prošlogodišnji šou oko Overturn Rising Sands, čiji izdavač je kopirao gotovo sve – od knjige sa pravilima, do dizajna likova. Nije baš pohvalno za izdavača Bethesdinog kalibra da upadne u koš sa tako nečim.

Elsweyr avantura je u ovom trenutku zvanično nedostupna, ali je ArsTechnica uspela da sačuva kopiju fajla, a Bethesda trenutno vodi istragu i traži krivca za ovu brljotinu. Vaš Pitchwise će vas naravno izveštavati ako bude novih razvoja priče u šta apsolutno ne sumnjamo.

Zašto ne biste ostavili komentar na tekst? / Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.