Boardgames

Kickstarter suspendovao dva izdavača društvenih igara

Već je poznato da Kickstarter platforma prebacuje sav rizik na korisnika, što je sasvim okej i svi to prihvatamo u onom trenutku kada se odlučimo da podržimo neki projekat. Ono što nije dobro je što se sam sajt retko kada bavi kreatorima koji očigledno ne ispunjavaju svoja obećanja ili to rade veoma sporo. Da li se ovaj put nešto promenilo?

Kickstarter kampanje za igre Hunt the Ravager i Folding Space su suspendovane od strane sajta, najverovatnije zbog toga što još nisu završene isporuke prethodnih igara od strane kreatora Kolossal Games i Maple Games. Međutim, ovo definitivno nisu prve firme koje su to uradile; CMON je u tome redovan, Eagle-Gryphon trenutno ima nekoliko neispunjenih kampanja, a pre par dana je započeo novu za igru On Mars, itd…

Kolossal Games (Western Legends, Kami-Sama) je na ovoj platformi kroz svoja 2 naloga lansirao 14 projekata od kojih je skoro polovina i dalje u različitim fazama ispunjenja. Maple Games sa druge strane ima tek dve prethodne kampanje i čini se da su obe u završnim fazama ispunjenja po rečima izdavača, ali nam to, naravno, ne obećava mnogo dok se igre ne nađu na policama igrača.

Ipak, jedna stvar vezuje ove dve kompanije – ime Ian Birdsall koje se i za jednog i za drugog izdavača pojavljuje kao verifikovano ime za projekat, iako ni na jednom od dva sajta ne vidimo dotičnu osobu u spisku zaposlenih. Još neke igre koje dotični potpisuje kao kolaborator još uvek nisu stigle do krajnjih korisnika, pa je moguće da je konkretan problem u tome, ali i u pokretanju nove kampanje dok jedna već traje.

Sam Kickstarter još uvek nije dao zvanično saopštenje i potvrdu glasina koje su počele da momentalno kruže. U svakom slučaju, situacija je veoma interesantna i može označiti početak promena i podizanje strogoće na popularnoj crowdfunding platformi. I pored toga, ne očekujte da će packe leteti tek tako. Ipak društvene igre donose mnogo novca kada se finansiraju na ovaj način, a što se kaže ”ne grizi ruku koja te hrani”, čak i ako od te ruke imaš samo prstić.

Zašto ne biste ostavili komentar na tekst? / Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.