Boardgames

Nedeljne vesti 21.12. – 28.12.2018

Stigli smo i do kraja 2018. godine i poslednjeg izdanja nedeljnih vesti pre nego što budemo počeli da greškom pišemo osmicu umesto devetke narednih nekoliko nedelja.

A za ovo izdanje imamo priču o dve opsade gradova, ali i podizanje vile (na Dedinju) Kleopatri, što nam je naročito skrenulo pažnju jer dva legendarna dizajnera rade na igri, a njeno prvo izdanje smo imali priliku da isprobamo pre nekoliko meseci. Tu su i dve istorijske igre, kao i veoma nadrealna igra o transcedenciji astralno-eteričnih bića u… valja jagode sa šlagom.

Da ne dužimo previše, krećemo na vesti, a sledeći put se vidimo u narednoj godini.

My First Castle Panic

My First Castle Panic

Videli smo nekoliko ”ozbiljnih” igara adaptiranih za mlađe uzraste, a sada je red na klince da brane zamkove. Fireside Games je najavio My First Castle Panic, kooperativnu igru branjenja zamka od čudovišta koja pokušavaju da ga sruše. Igra ne zahteva čitanje, grafički stil je osvežen i šareniji, a pravila su dovoljno jednostavna da i vaši poletarci u obdaništu mogu da se fino zabave. My First Castle Panic izlazi u martu 2019. godine.

La Stanza (PHOTO: Nuno Bizarro Sentieiro)

La Stanza (PHOTO: Nuno Bizarro Sentieiro)

Ako ste umetnička duša, verovatno će vas zanimati La Stanza. Ovo je brza igra u kojoj ćete biti velmože koje se bore za status i prestiž sponzorišući i trgujući umetninama. Svakim potezom ćete ojačavati neku od akcija i tako otkrivati nove umetnike, a da će ovo biti kvalitetan naslov garantuje duo dizajnera, Nuno Bizaro Sentieiro i Paulo Soledade, koji su bili zaduženi i za veliki hit Panamax. Igra se očekuje sledeće godine u izdanju Quined Games.

 

Gambit Royale

Gambit Royale

Posle više od jedne decenije, Rio Grande Games vraća kartašku igru Ruse & Bruise sa novim imenom – Gambit Royale. U ovoj fantazijskoj igri borićete se za slavu u kraljevstvu, tajno lciitirajući na karte sa ciljevima. Igrač koji ponudi najviše dobija kartu, ali se ista otkriva kada više od jedne osobe ponudi za nju. Novo izdanje dodaje pet karata, a očekuje se uskoro u prodaji.

Endogenesis (PHOTO: David Goh)

Endogenesis (PHOTO: David Goh)

Haos. Znanje. Čudo. Tri reči kojima se može veoma dobro opisati Endogenesis, igra kosmičkog stvaranja za jednog do pet igrača. Bićete u ulozi kosmičkih duhova u mladom, vanzemaljskom univerzumu, otvarajući prolaze ka drugim svetovima i time otkrivajući emocije i razne nove sposobnosti za svoje likove, sve dok ne ostane samo jedan koji će postati novo božanstvo. Ova kartaška igra veoma unikatnog izgleda je uspešno finansirana putem Kickstartera, a u ruke igrača bi trebalo da sleti u oktobru. Dizajnirao ju je i sam izdao Dejvid Goh.

Cleopatra and the Society of Architects: Deluxe Edition

Cleopatra and the Society of Architects: Deluxe Edition

Gotovo zaboravljena igra izgradnje palate za Kleopatru dobija novo, deluks izdanje. Mojito Studios je najavio da sledeće godine objavljuje Cleopatra and the Society of Architects: Deluxe Edition, koju su dizajneri Bruno Katala i Ludovik Moblan osvežili, promenivši način na koji igrači dobijaju karte, kolike su nagrade, ali i kazne za određene akcije. Pored mehaničkog, igra je dobila i grafički redizajn, dok će i dalje komponente biti velike i trodimenzionalne.

Freedom!

Freedom!

Poslednja najava za ovu godinu je nova igra Vangelisa Bagiartakisa, Freedom! Da, sa uzvičnikom. Grčki sveti grad Mesolonji je pod opsadom Otomanskog carstva tokom grčkog rata za nezavisnost. Na dve mape, jednoj u samom gradu i jednoj u okolini, dva igrača će se nadmudrivati dobrih dva sata u ovoj asimetričnoj igri. Igra će se u izdanju Phalax naći u prodaji tokom 2019. godine.

Zašto ne biste ostavili komentar na tekst? / Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.