Boardgames

Kingdomino – recenzija

U predivnom svetu, suptilno punom fantazijskih referenci, žive od dva do četiri kralja koji imaju cilj da uvećaju svoje četvrtasto kraljevstvo. Preuzimajući polja, livade, šume i druga prostranstva žele da budu jači od svojih suparnika, čineći sve da njihove oblasti budu što veće i bogatije.

8

 • Tip: porodična igra
 • Vreme: 15-20 minuta
 • Broj Igrača: 2-4
 • Mehanizmi: povlačenje karata, postavljanje pločica
 • Dizajner: Bruno Cathala
 • Izdavač: Blue Orange
 • Izdato: 2016.

Kingdomino je veoma prosta, porodična igra za 2 do 4 igrača u kojoj koristeći debele pločice, koje imitiraju domine, pokušavate da izgradite svoje kraljevstvo tako da sakupite što veći broj poena.

bg_kingdomino_08

Na početku igre odvojite 12 domino pločica po igraču (24 za 2, 36 za 3 i 48 za 4 igrača) i promešajte ih. Ostale ostavite u kutiji.

Svaki igrač počinje igru sa jednom početnom 1×1 pločicom i tvrđavicom u svojoj boji koja se stavlja na nju. Takođe u dva igrača, igrači uzimaju dva drvena kralja, odnosno po jednog u tri i više igrača. Na početku prvog poteza, otkrivaju se prve četiri domino pločice (odnosno tri u tri igrača) i ređaju se po brojevima ispisanim na njihovoj poleđini od manjeg ka većem (od generalno lošijih ka boljim teritorijama). Prvi igrač uzima svog drvenog kralja i odabira domino pločicu koju želi da preuzme za sebe, i tako dok svi igrači ne preuzmu po jednu (odnosno dve u partiji sa dva igrača). U sledećem potezu ponovo se izvlači potreban broj pločica, ređaju se po redu na poleđini i ovaj put redosled igranja je određen po tome kako su kraljevi postavljeni u prethodnom potezu. Igrač uzima pločicu koji je prethodno odabrao, postavlja je u svoje kraljevstvo, pazeći na osnovna pravila postavljanja i stavlja kralja na pločicu koju želi u novoj grupi. Prilikom postavljanja pločice u kraljevstvo, igrač mora da pazi da se barem jedna polovina domino pločice poklapa sa istim tipom zemlje ili sa početnom (džoker) pločicom, kao i na činjenicu da kraljevstvo nikada ne sme prelaziti okvire kvadrata 5×5 polja. Ako igrač ne može da postavi domino pločicu, ona se izbacuje iz igre i nije je moguće kasnije koristiti.

bg_kingdomino_07

Cilj igre je da se naprave što veće sekcije istog tipa zemljišta u kraljevstvu sa što više kruna, jer se boduje broj polja u sekciji pomnožen sa brojem kruna prikazanim u okviru nje. Na primer, deset polja vode bez kruna vrede 0 poena, ali tri sekcije šume sa tri krune vrede čak 9 poena.

Opciona pravila uključuju dodatne poene za potpuno završeno kraljevstvo (5×5 sa svim popunjenim sekcijama), za centralno postavljenu tvrđavu u kraljevstvu (ovo nam se čini da nosi preveliki broj poena), kao i mogućnost igranja sa svih 48 tajlova u dva igrača i širenje kraljestva na okvire 7×7 (ovo je varijanta koju preporučujemo u 2 igrača).

bg_kingdomino_02

Po pitanju kvaliteta u zavisnosti od broja igrača, Kingdomino je definitivno najbolji u 4 igrača. Sve pločice su u igri i igrači su pod velikim pritiskom da probaju da ne budu poslednji koji biraju. U tri igrača se smanjuje broj pločica, pa je uticaj sreće nešto veći. Igra je najslabija u 2 igrača, jer sa po dva “kralja” koji biraju pločice, igra dosta gubi na uzbudljivosti. I pored toga, naročito u varijanti 7×7, igra dosta dobro “radi” i u 2 igrača!

Kingdomino se sastoji od 48 veoma debelih kartonskih pločica, 2 drvena “kralja” po igraču, 4 utvrđenja i centralnih oblasti. Kutija za igru je veoma kvalitetna, a vizuelno veoma živahna i magnet za poglede. Osnovne pločice su, takođe, fantastično ilustrovane i svaka oblast na njima ima minijaturnu priču koju priča, ili aludira na neke poznate scene iz legendi i fantastike. Tu je hobit koji se bori protiv Shelob, obrisi Nesi u vodi, senka zmaja na livadama i sl.

bg_kingdomino_03

Iako je tema tu, a igra vizuelno prelepa, Kingdomino je poprilično apstraktan. Ne vidim način po kojem igrači zaista mogu da se osećaju kao da su kraljevi nekog fantastičnog kraljevstva. Nevezano za to, da li Kingdomino svojom igrivošću opravdava ime velikog Bruna Katale i prestižnu nagradu Spiel des Jahres? Verovatno da. Igra je neverovatno elegantna, a pravila su toliko laka da ih možete u nekoliko minuta objasniti baš svakome! I pored toga, igra uz minimalno praćenje prošlih pločica od igrača zahteva i zanimljive strateške odluke. Ne baš mali uticaj sreće se barem delimično može ublažiti pametnim odlukama, dobrim postavljanjem i planiranjem. A čak i ako baš sve krene naopako, lako ćete izdržati 10 do 15 minuta koliko traje partija, pre nego što započnete sledeću!

bg_kingdomino_06

Međutim, jedna od najvećih vrlina je takođe i mana Kingdomina. Igrivost je ponekad previše prosta, a velika varijabilnost u vidu nasumičnog otvaranja pločica ne može doveka biti zabavna! Brzina i uprošćenost, ma koliko bili dobri za igrivost i uvlačenje novih igrača u hobi, mogu biti pogubni za dužinu životnog veka igre.

Veoma kvalitetne komponente, prelep dizajn sa živahnim bojama i fantastična zabava za čitavu porodicu. Laka i brza igra koju možete naučiti svakoga u nekoliko minuta, a partiju završiti za samo malo duže od toga. Ako ne volite kratke, brze i lagane igre, ovo verovatno nije igra za vas, ako ih volite… ovo je njihov savršen predstavnik.

Igru možete kupiti u Games4You, Društveneigre.rs, klubu C22, Hydra, Astal, Gaming Centar i kod oficijelnog distributera PMG.

2 replies »

 1. Samo jos dve napomene.
  1. Igra je odlicna da se igra sa decom – sto i jeste jedan od njenih ciljeva. Moj sedmogodisnji sin razbija u KD.
  2. Na BGG postoji i dosta dobra solo varijanta, za nas koji preferiramo da se igramo u sopstvenom drustvu.

  • 1. Apsolutno se slažem. Kao i većina Spiel des Jahres pobednika, igra je odlična za celu porodicu!
   2. Nisam znao za ovo. Sad je pogledah i zvuči zabavno… 🙂 Hvala na informaciji!

Zašto ne biste ostavili komentar na tekst? / Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.