Articles

Jedna od najstarijih društvenih igara je bila o borbi žena sa policijom

Nisu samo moderne društvene igre sa, da kažemo, progresivnim temama. Pre više od sto godina mogli ste da budete u ulozi dame koja se mlatila sa policijom.

Suffragetto je igra za dva igrača nastala 1908. godine, a u neku ruku je bila borilačka igra. Sa jedne strane policija, sa druge Sufragete – žene koje su se borile za pravo glasa u Britaniji, a na ulicama Londona – opšta makljaža.

Igra je tada služila kao promotivni materijal WPSU, militantne organizacije žena – boraca za pravdu, a prikazivala je česte eskalacije protesta. Mehanički slična šahu i micama, igrači pomeraju figurice po tabli pokušavajući da zarobe protivničke a proguraju 6 svojih figura na suprotnu stranu table dok brane svoju glavnu građevinu. Igra takođe ima razmenu talaca i nekoliko različitih tipova jedinica.

Zanimljivo je da je Suffragetto dugo bila smatrana potpuno nestalom igrom, dok nije ponovo otkrivena 2016. godine. Poslednji originalni primerak igre je u biblioteci u Oksfordu, a ako želite i sami da je isprobate, na ovom linku možete naći pravila i fajlove za štampu.

Categories: Articles, Boardgames, News

Tagged as: ,

Zašto ne biste ostavili komentar na tekst? / Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.