Boardgames

“Xanathar’s Guide to Everything” je najbrže prodavana D&D knjiga ikada

Wizards of the Coast je izdao saopštenje da je njihova Dungeons & Dragons knjiga, “Xanathar’s Guide to Everything”, oborila sve rekorde i da je najbrže prodavana D&D knjiga u istoriji ove igre dugoj 43 godine.

Poslednji ciklus Dungeons & Dragons igre je počeo 2014. godine sa izdavanjem pete edicije, od kada “Player’s Handbook” sedi na vrhu prodaje. Od tada momentum je samo ubrzan onlajn igrom, pojavljivanjem u TV serijama i popularizacijom strimovanja D&D sesija.

Xanathar's Guide to Everything

Xanathar’s Guide to Everything

Xanathar’s Guide to Everything” je praktično prvi veliki dodatak za D&D 5Ed. Ova knjiga donosi preko 25 subklasa kao i gomilu dodatnih magija, fitova kao i mogućnost da se randomizacijom odredi biografija vašeg avanturiste. Sa strane Dungeom Mastera, knjiga proširuje informacije i mehaniku vezanu za zamke i magične predmete, kao i informacije o načinu njihove implementacije u vaše kampanje.

Knjiga je, po svom izlasku krajem novembra, zauzela prvo mesto na The Wall Street Journal Nonfiction listi, Publisher’s Weekly listi. Takođe je bila u vrhu USA Today i Amazon listama.

Uspeh ove knjige može se povezati sa tim da je ona tek treća Dungeons & Dragons knjiga posvećena igračima. Iako je većina D&D igrača kolekcionarski orijentisano i kupuju svako novo izdanje kako se pojavi, jedine knjige koje su okrenute samim igračima do sada su “Player’s Handbook” i “Sword Coast Adventurer’s Guide” (govorimo o tvrdom povezu a ne o PDF izdanjima).

Sva ostala D&D izdanja – “Dungeon Master’s Guide”, “Monster Manual”, svi scenariji i kampanje, pa čak i “Volo’s Guide to Monsters”, su namenjena DMovima. Wizards of the Coast je prepoznao potencijal neiskorišćenog tržišta, jer na svakog Dungeon Mastera ide od 2-8 igrača, što je 2-8 puta veće tržište. Iako na sve strane postoje PDF dodaci za D&D igrače, koje izdaju druge kompanije, istraživanje je pokazalo da D&D i Pathfinder igrači preferiraju da kupuju i koriste oficijelna izdanja pomenutih kompanija.

Mi mislimo da se knjiga dobro prodaje zbog starog dobrog biholdera Xanathara, na koricama,  koji nas je mučio u lavirintima ispod Voterdipa u “Eye of the Beholder”.

 

Zašto ne biste ostavili komentar na tekst? / Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.