Articles

Essen Spiel 17 – sabiranje utisaka

Essen Spiel 2017 je došao i prošao. Malo je reći da smo puni utisaka. Ni sami ne znamo odakle bismo počeli pokrivanje najvećeg sajma društvenih igara na svetu, te smo se odlučili da jednostavno popričamo o igrama koje su ostavile najjači utisak. Iduće nedelje ćemo se više pozabaviti nekim manje poznatim igrama i štandovima izdavača.

Bojan: E pa dragi gledaoci i slušaoci, Pitchwise se na kratko obreo u gasterbajterskim vodama!

Velijah: Vozili smo beli mercedes samo pet dana….Ma koga lažemo…malo voz…malo metro a bogami malo i karavan Ford.

Bojan: Što ja volim vozove… Nemci, baš efikasan narod i imaju lepe vozove. A pogodite gde smo se to vozali.

Velijah: Bili smo na Essen Spiel 2017 sajmu u, jel, Essenu. Posle četiri dana opšteg ludila sajma, vratili smo se puni utisaka, fotografija, novih poznanstava a bogami i igara.

Bojan: Može se reći da je bilo vrlo veselo na carini

Velijah: Pa, kako za koga. Pre nego što podelimo sa vama utiske o sajmu, hteli smo da izbacimo neke zvanične cifre na videlo. Sajam je posetilo preko 182.000 ljudi, što je novi rekord ovog dugogodišnjeg okupljanja. Bilo je 1100 štandova iz 51 zemlje.

Bojan: Sajam je ove godine bio toliko velik da je proširen na čak 7 hala!

Velijah: A naknadno smo tokom sajma saznali da su otvorene još neke. 🙂 Apsolutno je bilo nemoguće pregledati sve štandove, igre, dodatke i ostale hobi ludorije. Ko nije imao spisak šta ga interesuje, mogao je bezidejno da hoda po sajmu kao veselo kučence opijeno šarenom lizalicom od hiljadu ukusa.

Bojan: Ja se sećam samo da sam u jednom trenutku završio sa punom šakom japanskih čokoladica. Nego, da mi pređemo na igre? Koliko sam razumeo, ti si postao keramičar?

Azul

Velijah: Oh da…Šarene keramičke pločice i sjajan vizuelni identitet igre Azul su, ja mislim, jedina moja impulsivna kupovina….A i veoma brzo se rasprodala. Plan B nastavlja sa izdavanjem vizuelno privlačnih igara. A o kvalitetu istih ćemo naknadno suditi.

Bojan: Moram da priznam, jako lepo izgleda, što opravdava nešto višu cenu igre. Azul je stvarno bio hit sajma, iako poprilično apstraktan.

Velijah: Moraćemo da vidimo kako igra funkcioniše jer, apstraktni šareniš Azul je bio rasprodan jako brzo, dok je euro igra Century Spice Road u obe svoje verzije imala još koju kopiju na policama Plan B štanda.

Bojan: Ipak, jedna igra se rasprodala još brže, štaviše viđali smo ljude da već u prvih 15 minuta nakon početka sajma iznose velike bele kutije. Pričamo naravno o Charterstone, igri koja je nama bila najočekivanije Essen Spiel izdanje.

 

Charterstone

Velijah: Željno iščekivana Legacy igra Stonemaier Gamesa se takođe razgrabila. Ja mislim da je veći deo ljudi koji je kupio ovu igru znatiželjan i želi da vidi kako je gospodin Stegmajer rešio problem odbacivanja igara posle završene kampanje svojom idejom da tablu koju stvorite tokom iste, koristite kasnije za jednovečernje sesije.

Bojan: Po svemu što sam video, Charterstone popravlja sve boljke legacy igara. Završili ste kampanju? Možete da nastavite da igrate. Pravila? Počinjete jednostavnije, a vremenom dopunjujete rulebook. Ima tu i rešenja za promenu grupe sa kojom igrate, a u kutiji dolazi poprilično zanimacija. To vam, ipak, nećemo sada otkrivati.

Velijah: Dok smo još kod Stonemaier Games, pomenućemo da se The Wind Gambit, druga ekspanzija za popularni Scythe jako dobro prodavala. Takođe treba skinuti kapu gospodinu Stegmajeru, jer mislim da je on prvi čovek u boardgame industriji koji je pokušao, i to vrlo uspešno, da proda praznu kutiju. Ovde govorim o velikoj kutiji za Scythe igru koja je dizajnirana da u sebi drži osnovnu igru i tri ekspanzije. 35 evra za praznu kutiju. Nemam šta da dodam na to.

Bojan: Dobro, možda kutija sadrži nekakvu magiju da se steampunk istočna Evropa zapakuje unutra.

Magic Maze

Bojan: A kada već pričamo o magiji, moramo da pomenemo jednu slatku malu igru sa ratnicima i pokretnim stepenicama.

Velijah: Magic Maze?!? 😀

Bojan: Mhm 🙂 . Magic Maze je u stvari sada dobio prvu, veliku ekspanziju pod naslovom Maximum Security.

Velijah: Hoćeš reći da je tržni centar konačno pozvao obezbeđenje?

Bojan: Pa, dosta im je vilenjaka i patuljaka koji jurcaju unaokolo. Ovo je inače kooperativna igra koju igrate u realnom vremenu, prevrćete peščanik i bez priče za stolom pokušavate saigračima da objasnite kuda da idu i šta da rade.

Velijah: Za mene je tu problem – “bez priče”. Kada sednem sa prijateljima da igram igre, želim da mogu da pričam sa njima i da ih prozivam. Ah da, ovo je kooperativna igra…..još jedan problem za mene.

Bojan: Takođe sam imao problem sa tim, dok su mi sve ostale stvari bile neverovatno zabavne. Svideo mi se opšti haos, ali jednostavno nije ok da vam ceo sto ćuti tokom boardgame večeri. Vidim zašto je igra popularna, sa razlogom, jedino što čujem od igrača da vremenom postaje prelaka. A to ne želite u kooperativnim igrama.

Inače, igra je bukvalno planula na sajmu, cela ova gomila sa štanda (slika gore) je otišla, a i nekoliko štandova koji su prodavali igru su takođe ostali bez zaliha.

Velijah: Kad već pričamo o rasprodatim stvarima koje je narod baš zavoleo a mi smo ostali relativno ravnodušni je i igra “Kamila Sa Prugama Koja U Stvari Nije Kamila”.

Bojan: Alpaka?

Velijah: 3 poena za tebe. A igra koja je planula je Al ti planoooo… TA-DUM-TS!~

Bojan: Haha, dad jokes. Altiplano je, ako se ne varam, već drugog dana sajma rasprodat, što je iznenađenje jer igra spada u ”teže” naslove. Ali, eto, ima alpaku na kutiji i izgleda slatko, dok je unutra suvi kalkulisani mehanizam.

Alexandria

Alexandria

Velijah: Slažem se. Ova igra je prošla ispod mog radara za kul igre. Kad već pominjemo kul stvari, primetio sam trećeg dana sajma da se konstantno motam oko Ludi Creations štanda, iako sa na Kickstarteru podržao veći deo njihovih igara. Požar u biblioteci i velika narandžasta kutija igre Alexandria me je na kraju privolela da sednem sa prijateljima i odigram jednu, skoro celu, partiju. Moram da priznam da je igra sjajna.

Bojan: Štaviše, oni su bili odmah štand pored Altiplano-a. Mene je takođe iznenadila igra, jako lepa mozgalica sa odličnim komponentama, a i ta tema požara i bežanije iz biblioteke je nešto što se ne viđa često.

Velijah: Apsolutno vizuelno upečatljiva igra. Morao sam da je dodam na listu za kupovinu posle sajma. Želim da dodam da je generalni vizuelni identite igara Ludi Creations jako dobro osmisljen. Vidim da je dosta naroda zastalo i želelo da proba njihove manje naslove, poput Diesel Demolition Derby, Long Live the Queen, Card City XL. A od zaposlenih smo dobili informaciju da su igrači jako bili zainteresovani za igru Tramways.

 

Merlin

Merlin

Velijah: Ovo navodim zato što manja kompanija kao što je Ludi Creations je privukla dosta pažnje fantastičnim ilustracijama i kutijama, dok me je Queen Games terao od štanda svojim generičkim crtežima za igre poput Merlin, Pioneers i The Immortals, koje izgleda da je radio srednjoškolac koji bi hteo na likovnu akademiju … ako se desi kataklizma pa da bude mesta.

Bojan: Dobri stari Queen Games, sa oštrim pogledima likova na kutijama. ”Ovo je ozbiljna igra, dečače!”

Velijah: Prvo, nisam dečak. Drugo, nisam ozbiljan. 😀

Bojan: Kada malo premotam, ceo taj deo sajma je bio poprilično kul, a i manji izdavači su uspeli da budu primećeni pored Asmodeejeve Zvezde smrti od štanda.

Star Wars: Legion

Star Wars: Legion

Velijah: Asmodee sa svim svojim minion kompanijama, FFG, Z-Man Games i ostalim, je više izgledao kao da pripada E3 sajmu kompjuterskih igara. Što ne kažem da je loše. Valja se imati LCD kružni skrin iznad štanda, kao i ogromni video bim.

Bojan: Nisi faca ako nemaš video bim i ogromne plakate koji sugerišu ”mi imamo SVEEE”

Velijah: A ti štandovi u suštini kažu, uzmi Star Wars Legion, Legends of the 5 Rings, Twilight Imperium IV ed i Pandemic Legacy Season 2.

Bojan: Što verovatno i hoćemo u jednom trenutku, ali je mene na drugom kraju hale oduševio Kitchen Rush.

Kitchen Rush

Velijah: Ah, grčki Artipia Games sa sjajnom simulacijom restorana. Moram da priznam, sem Betrayal on the House on the Hill, Kitchen Rush je jedina kooperativna igra koju vidim sebe da igram kooperativno.

Bojan: Meni će to biti prvi put da nešto skuvam a da nije turska kafa 😀

Velijah: Ideja peščanih satova koji predstavljaju zaposlene, i potreba da se pomeraju pre nego što iscuri vreme, baš dobro pogađa osećaj gužve i frke u restoranu.

Bojan: Prelepa je igra i, ono malo što sam probao, vrlo je elegantno sve rešeno. Moram da priznam da nestrpljivo čekam redakcijski primerak, samo šteta što nisu nasnimili Gordona Remzija kako se dere da upotpuni atmosferu.

Velijah: Baš tako. Utisaka ima puno. Ne može sve stati u jedan tekst. Nastavićemo iduće nedelje sa osvrtima na neke manje štandove i fine ljude koje smo upoznali tokom sajma.

Bojan: U međuvremenu, preporučujemo čoko kebab!

Velijah: O bože!!!

Choco Kebab – nismo se šalili!

Zašto ne biste ostavili komentar na tekst? / Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.