Articles

ESSEN 2017: Top 10 igara

Najveći sajam društvenih igara Essen Spiel nam se približava, pa je red da pogledamo najzanimljiva izdanja koja nas tamo očekuju.

Svake godine, na sajmu Spiel u nemačkom gradu Essen stotine izdavača dolazi da prikaže svoje najnovije društvene igre. Tokom četiri dana sajma, posetioci sajma u šest hala (ove godine sedam!) mogu da isprobaju najrazličitije društvene igre – od kompleksnih euro igara, preko malih party igara, pa sve do edukativnih slagalica. Za boardgamera nema boljeg godišnjeg odmora od odlaska na Essen Spiel. A tu je i slatka muka – koje igre poneti sa sajma?

Ekipa Pitchwise sajta će pokušati da vam pomogne u tome. Prelistali smo sve što će imati premijeru na sajmu i izabrali 10 igara koje najviše obećavaju. U obzir smo uzimali samo igre koje će biti u prodaji na sajmu, ne i demoe igara koje izlaze tek posle sajma. Pa, da krenemo…

10. The Palace of Mad King Ludwig

Palace of Mad King Ludwig Ko nije nekada poželeo da ima svoju palatu? Bavarski kralj Ludvig II je tako okupio arhitekte da mu sazidaju velelepni zamak, ali je malo… lud. Jednostavno ne ide špajz pun pekmeza pored kupatila.

9. Pulsar 2849

Pulsar 2849 Svemir je ponovo u modi, a videćete u ostatku liste i zašto. Nova igra Vladimira Sučija (Last Will) ima okruglu tablu, a igrači rolaju kockice i istražuju galaksiju. Igra nam nije na višoj poziciji jer smo očekivali malo više od CGE, ali nam ostaje da ipak isprobamo igru na sajmu i proverimo da li smo pogrešili.

8. Merlin

Merlin Kada kupujete Feldovu igru, znate na čemu ste. Stara, dobra poslovica koja verovatno važi i za Merlin, igru u kojoj ćete tražiti dostojnog naslednika kralja Artura. Slatkasto-šarena, sa gomilom opcija i puteva ka pobedi, Merlin nam izgleda kao igra koja pogađa u metu kod Feldovih fanova.

7. Azul

Azul Od autora klasične igre Tikal, ove godine stiže jedna apstraktna mozgalica i simulacija majstora za kupatilo. Ne verujete nam? Tema igre je slaganje keramičkih pločica. Eto. Dobro, po zidovima kraljevske palate, ali to je to. Činjenica je da taj posao nikad nije ovako lepo izgledao.

6. Sythe: The Wind Gambit

Scythe: The Wind Gambit Mi ne možemo da odolimo Scythe. U redakciji imamo pimpovanu verziju osnovne igre sa 3D tokenima, proširenje za dodatne igrače, a i njen autor je bio prva poznata ličnost koju smo intervjuisali. Kome su nedostajali vazdušni brodovi i cepelini u soviet-punk univerzumu, Wind Gambit ne bi trebalo da propuste.

5. Clank! In! Space!

Prošlogodišnji hitić Clank! dobija nastavak, smešten u svemir. Ponovo ćete se lomatati, draftovati karte i pokušavati da zdipite što je moguće više dragocenosti pre nego što vam plafon padne na glavu. Mada, da li iko čuje ako napravite buku u svemiru?

4. Nusfjord

Još jedan legendarni dizajner na listi. Čika Rozenberga nema potrebe posebno predstavljati, a njegova nova igra Nusfjord igrače stavlja u uloge mirnih ribara u mirnom ribarskom gradiću na obali Norveške. Vrlo mirna, ali nimalo sitna, igra za do pet igrača i ljubitelje postavljanja čikica-radnika na tablu.

3. Alien Artifacts

Alien Artifacts Opet svemir, opet karte, opet neko osvajanje… nečega. Alien Artifacts spada u takozvane 4X igre kao što je Twilight Imperium, a iz Portal games je najavljuju kao kompleksno iskustvo koje ne iziskuje previše vremena od igrača. Da li je hajp opravdan, proverićemo uskoro.

2. Gaia Project

Naslednik jedne od najbolje ocenjenih igara svih vremena (Terra Mystica), Gaia Project je ogromna i kompleksna igra koja se oslanja na mehanike iz svog prethodnika, ali sa par promena. Tabla je modularna, tu je istraživanje tehnologija, a prisutno je i malo više plastike nego drveta u kutiji.

1. Charterstone

Šta dobijete kada autor jedne od najbolje ocenjenih igara (Scythe) odluči da napravi legacy igru? Dobijete Charterstone, igru koja se, kao i selo koje u njoj gradite, menja tokom čitave kampanje. Svaka kopija će na kraju igranja biti unikatna, ali, za razliku od drugih legacy igara, Charterstone ćete moći da nastavite da igrate na tabli koji ste sa prijateljima mesecima menjali. Najskuplja igra sa ove liste, ali i najambicioznija.

 

Essen Spiel ’17 sajam počinje 26. oktobra i traje do 29. oktobra. Pitchwise redakcija će biti prisutna tokom sva četiri dana sajma i donosiće vam izveštaje sa igranja, fotografije, reportaže i još koješta. Pratite nas na mrežama Facebook, Twitter , Instagram i Youtube.

Zašto ne biste ostavili komentar na tekst? / Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.