Boardgames

Nedeljne vesti 02.09. – 08.09. 2017

Izgleda da smo došli do još jednog mirnog perioda, zatišja pred novo buru sajmova. Govorimo naravno u Essen Spiel, najvećem sajmu društvenih igara u Evropi koji se tradicionalno održava u oktobru. Proizvođači društvenih igara tek počinju da otkrivaju šta će desetine hiljada posetilaca moći da vidi na sajmu, pored naravno već poznatih naslova sa GenCon-a. Ovoga puta smo ponovo otkrili Raxxon, ekspanziju za Cry Havoc i neke vikinge koji prave haos po severnim morima.

A da ne zaboravimo, Pitchwise će biti prisutan na Essen sajmu ove godine, ali o tome malo kasnije 😉

North Sea Trilogy

North Sea Trilogy

Vikinški serijal igara iz Garphill Games je izgleda redovan gost stranica Pitchwise sajta. Raiders of The North Sea je ovog leta stigao u prodavnice, zamalo osvojio Spiel des Jahres 2017 nagradu, a Renegade Game Studios je otkrio da ne samo što je nabavio prava na distribuciju engleske verzije ove igre, već i preostalih igara iz North Sea trilogije uključujući i ekspanziju The North Sea Runesaga koja povezuje sve tri igre u jednu mega igru. Sve ovo se očekuje u prodaji u poslednjem kvartalu 2018. godine, dok početkom 2018. godine očekujemo izlazak ekspanzije za Explorers of The North Sea pod naslovom Rocks of Ruin.

RaXXXon

RaXXon

Ček, zar nismo već pisali o ovoj igri? A da, jesmo, ali posle par meseci igranja teoretičara zavere, sada imamo pravu zvaničnu najavu igre Raxxon. Plaid Hat Games je tako detaljnije predstavio kooperativnu igru koja služi kao uvod u serijal Dead of Winter a 1 do 4 igrača preuzimaju uloge članova naslovne organizacije kako bi evakuisali zdrave stanovnike i… hm, uljudno se rešili onih koji su inficirani. Poput Dead of Winter, Raxxon ima priču koju otkrivate kroz špil karata, a kako to sve izgleda moći ćemo da saznamo početkom oktobra kada igra dolazi na rafove prodavnica širom sveta.

Manhattan

Manhattan

Dizajner Andreas Sejfart je daleke 1994. godine objavio igru Manhattan,  nekoliko godina pre nego što je smislio i objavio daleko poznatiju i popularniju igru Puerto Rico. Ove godine, igra će biti redizajnirana i reizdata, prvi put, posle istog posla koji je Rio Grande Games uradio 2007. godine. Nova verzija igre, koju potpisuje izdavač Mandoo Games, neće biti mehanički promenjena, već će njen dizajn i vizuelni identited biti osvežen. Za ovaj posao je zadužen ilustrator Žakui Dejvis, a reprint će premijeru imati na Essen Spiel 2017 u oktobru.

The Dark Crystal

The Dark Crystal

Još jedna društvena igra ovekovečiće delo Džima Hensona u kutiji tokena i karata. Posle igre Labyrinth, River Horse je najavio The Dark Crystal, igru zasnovanu na istoimenom filmu iz 1982. godine. Dva do četiri igrača tako putuju duž kružne mape po kojoj slažu karte kako bi došli do središnjeg dela, naslovnog kristala i zaustavljanja velikog zla na vanzemaljskom svetu. Igrivi likovi dolaze u vidu vrlo detaljnih minijatura, a igra se očekuje početkom 2018. godine.

Cry Havoc Aftermath

Cry Havoc Aftermath

Posle tačno godinu dana borba za resurse na dalekoj planeti se nastavlja u ekspanziji za Cry Havoc. Portal Games je najavio da uskoro objavljuje Cry Havoc: Aftermath, ekspanziju koja će nam pokazati kako su četiri zaraćene strane razvile svoju tehnologiju u beskrajnoj borbi za komad zemlje i šaku kristala. Ekspanzija ne donosi nove rase niti povećava broj igrača, već donosi veliki broj komponenti kojima ćemo dobiti više strateških opcija poput alternativnih komandanata za svaku rasu, novih mehanika za skupljanje bodova i građevina. Igra Cry Havoc je ove godine bila u trci za Origin Award, a da li je vredi imati u kolekciji pročitajte u našoj recenziji. Što se tiče ekspanzije, biće prikazana na Essen Spiel sajmu krajem oktobra, a Pitchwise ekipa će vam preneti utiske iz prve ruke.

Zašto ne biste ostavili komentar na tekst? / Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.