Boardgames

Cry Havoc – recenzija

Gledajući kutiju Cry Havoc nisam mogao a da ne pomislim ”Kolika si ti prelepa laž”. Futuristički kiber-vojnik koji je apsolutno jedina stvar na kutiji igre, u stvari, ne postoji ni u jednom njenom delu. Nećete voditi ”plavog Iron Mana” (liči, zar ne?) u epohalnom intergalaktičkom ratu, niti ovo ima ikakvih dodirnih tačaka sa Crysis serijalom video igrara, samo ćete se tući sa domorocima oko malo zemlje i kristala.

  • Tip: Ratna igra
  • Vreme: 90-120 minuta
  • Broj Igrača: 2-4
  • Mehanizmi: Kontrola oblasti, Kretanje po oblastima, Građenje špila, Menadžment ruke, Varirajuće snage igrača
  • Dizajner: Grant Rodiek, Mihal Orač, Mihal Valčak
  • Izdavač: Portal Games
  • Izdato: 2016.


Kako smo zaključili posle nekoliko odigranih partija, Cry Havoc je Avatar: društvena igra koja nikada nije napravljena. Igrači će tako upravljati armijama koje su došle na planetu miroljubivih kamenih ljudi, porušili im kolibe i posadili fabrike, rudnike i prave opštu galamu tim laserskim puškama. Domaćinima je preko glave svega i odlučuju da pokažu da miroljubive grdosije i te kako znaju da opraše po došljacima.

IMG_20170417_223320
U srži, ovo je igra u kojoj će najviše četiri igrača pokušavati da zauzmu što veću teritoriju i zadrže je do kraja igre, odnosno pet krugova. Ukoliko na tim poljima ima kristala – još bolje, jer upravo su oni poeni kojima se dolazi do pobede. Cry Havoc ima četiri zaraćene strane za isto toliko igrača, ali će rasa Trogg (zeleni) biti u igri čak i ako igrate u dva ili tri igrača kao odbrambene snage planete koju svi ostali eksploatišu. Ako bismo hteli na trenutak da zvučimo kao pametnjakovići, rekli bismo da je Cry Havoc asimetrična taktička igra sa unikatnim rasama i moćima igrača koje zavise od izabrane strane. Ili ćemo reći da možete da budete u ulozi ljudi, džinovskih robota, drevnih vanzemaljaca (koji uopšte nisu Protoss iz Starcrafta) i ranije pomenutih domorodaca Trogg.

IMG_2981

— Gromade brane domovinu

Na stranu nesrećno odabrana slika sa omota kutije, kada vidite Cry Havoc postavljen na stolu nećete ostati ravnodušni. Velika tabla vibrantnih boja, gomila minijatura i kartonskih žetona neobičnih oblika… Portal Games definitivno nije štedeo na vizuelnoj prezentaciji ove igre. Garantujemo da vaši saigrači neće moći da odole igranju kristalićima na stolu. A i sami će pred sobom imati pozamašnu količinu komponenti, od armije figura, do mini table koju sastavljaju i gde su predstavljene sve zgrade koje njihova odabrana rasa može da napravi.

IMG_2966

— Planeta tek na početku opšte invazije

Dosta toga što Cry Havoc radi je inovativno, iako bi neko naivno mogao da pretpostavi kako je ovo samo bogato producirani Riziko. Sve što radite diktiraju karte koje imate u ruci – da li ćete pomerati figure i zauzimati teritorije, postavljati i aktivirati utvrđenja, ili povećati brojnost svoje armije. Za veliku igru ovo je iznenađujuće jednostavna mehanika zbog koje će i potezi igrača biti brzi i bez previše čekanja na dolazak na red. Svako odigra svoju akciju i tako još dva puta i jedan krug (od pet) je gotov. Igranje karata je čisto procenjivanje rizika – da li možete da priuštite treniranje novih vojnika kada vam ista kartica nudi da, umesto toga, izgradite nešto što, možda, nećete stići da aktivirate? Ili želite da aktivirate računanje poena na kraju kruga čime ćete dobiti dodatne poene, ali će i svi ostali moći da vas prestignu? Da li uopšte možete da zauzmete još jednu teritoriju i zadržite je do sledećeg kruga kada će postati zaista vaša?

IMG_2969
Na kraju, poeni su jedino što je bitno i šta će odlučiti pobednika male sage koja će se sat-dva odvijati na vašem stolu. Možda će ljubiteljima euro igara smetati nemogućnost dolaska na pobede na druge načine, recimo izgradnjom, ali ovim su dizajneri Cry Havoc postavili veoma konkretan cilj na koji igrači mogu da se fokusiraju. Naravno da svaka rasa ima prednosti i mane kada je u pitanju zauzimanje teritorija, njihovo očuvanje ili generisanje kristala (koje je specijalnost totalno-ne-Protoss rase), ali se sve uvek svodi na to da li ste zauzeli teritorije na kojima je najviše šarenih kristala. Postoji, doduše, tačno jedna karta u svakom od špilova sa kojima igrači započinju igru i odigravanjem njene specijalne akcije, umesto trošenja ikonica na npr. kretanje, na kraju kruga ćete aktivirati uranjeno brojanje poena sa bitnom razlikom – vi ćete dobiti mali bonus za broj teritorija koje ste uspeli da zadržite do kraja kruga. Veoma veliki rizik i ozbiljna nagrada ako dobro odigrate svoje karte.

IMG_20170517_215128

— ”Treba ti više kristala… i pilona”

Iako je svaka rasa fundamentalno drugačija u načinu na koji osvaja dodatne poene, jedno je sigurno – neko će nekome stati na rep/pipak/katodu i izbiće opšta tuča na tabli. Svaki put kada suparničke figure stanu na polje drugog igrača označićete isto markerom kojim se određuje redosled borbi. A kada se iste odvijaju? Na kraju celooog kruga, kada ste već istrošili karte i mogućnosti da ostanete na nogama i svom malom gnezdu kristala. Borba je još jedna od svetlih tačaka igre i rešavanje sukoba je brzo, nemilosrdno i bez posredstva kockica. Za ovo se koristi mala dodatna tabla sa tri polja – kontrola teritorije, uzimanja talaca i direktna eliminacija. Napadačka strana prva postavlja SVE svoje vojnike sa teritorije na ova polja, a onda branilac može da gladi bradu dok lagano postavlja svoje vojnike. Kao u Riziku, odbrana ima prednost po pitanju držanja teritorije, međutim, čista većina pobeđuje za uzimanje talaca i time protivniku oduzima jednu od postavljenih jedinica čime dobija dodatni poen na kraju svakog kruga. Poslednje polje je najsurovije – koliko ste figura postavili, toliko će stradalih biti u bici, samo što u ovom slučaju napadač ima malu prednost jer može da odluči da eliminiše dovoljno protivničkih vojnika da ne preostane nijedan koji bi mogao da uzvrati paljbu.

IMG_2974

— Tipična taktika zastrašivanja protivnika

Tokom nemilosrdno brzih borbi viđaćete najviše pokeraških taktika i mrkih pogleda preko karata, kao i beskonačno više blefiranja nego u ostatku druženja sa Cry Havoc. Pomenute tri faze se rešavaju naznačenim redom tek nakon što igrači odigraju karte kojima mogu da premeste već postavljene figure, dovedu pojačanja, ili čak obrnu čitav tok borbe. Bolje bi bilo da ste čuvali sve one karte sa dodatnim tekstom na dnu, zar ne? Iako borbama dobijate tek trunku poena, one će najviše pomerati četvorostranu vagu na tas jednog od igrača koji, jednostavno, bolje izblefira ostatak stola.

IMG_2964

— ”Jesi čuo nešto?” ”Jok. Ti?”

Pre nego što smo uopšte zaigrali Cry Havoc, naslušali smo se kritika igrača na Boardgame Geek sajtu o lošem balansu, prejakim kartama ili moćima i čemu sve ne. Iz našeg iskustva, svaka rasa je jaka na svoj način ali vidimo odakle kritike mogu da dolaze. Naravno da je neopisivo frustrirajuće kada vas roboti snajpuju na sve strane ili što se Terani prelivaju po tabli kao majonez, ali u isto vreme ćete viđati miroljubive vanzemaljce kako sede u svom kutku mape i srču kristale kao sokić iz tetrapaka. Asimetričnost igre i ogroman broj kombinacija moći, građevina i karata mogu da dovedu do situacija da jedan igrač poravna planetu kao parni valjak, ili da neko praktično bude zaglavljen, bez dobrih opcija, osuđen na poslednje mesto na tabli. Jako dobar igrač, takođe, može da ubrza igru i prerano je dovede do finala. Na traci sa poenima nalaze se tokeni koji početkom kruga aktiviraju neke manje efekte. Ukoliko u bilo kom trenutku neko pređe neotkriveni token, isti se pomera tačno na sledeći i onda se u sledećem krugu otkrivaju oba istovremeno. Kada su svi ovi tokeni otkriveni – kreće poslednja runda igre i tako Cry Havoc sa 5 rundi može da se spusti na 4 ili čak 3, mada se nama tako drastična situacija još nije desila.

IMG_20170517_220203

— Mmm… kristali… njam!

Ozbiljna kritika, ipak, ide na račun knjižice sa pravilima. Nije nepregledna, naprotiv, ali način na koji objašnjava bitne segmente igre može da vas ostavi blago zbunjenim i bez dovoljno odgovora. Vrlo često nam se dešavalo da moramo da se konsultujemo sa pravilima, samo da bismo na kraju završili na forumima i tražili rešenje za situacije na tabli. Kada igru morate da igrate uz dodatno odštampani dokument sa kompaktnim objašnjenjem pravila i zvaničnu eratu, jasan je znak da osobe zadužene za pisanje pravila nisu odradile pošten posao. U vremenu kada čak i Fantasy Flight Games, notorni po konfuznim knjižicama, uspevaju da lagano nauče igrače pravila za kompleksne sisteme, Portal Games zaslužuje packu i obavezno imajte ovo na umu ukoliko odlučite da nabavite Cry Havoc.

IMG_20170417_234505

— Naš glavni recenzent Pablo proverava kvalitet tokena

Cry Havoc je dobar spoj euro i ameritrash stila u jednu društvenu igru, sa dovoljno taktiziranja i blefiranja za ozbiljne stratege, ali i sukoba koji će zadovoljiti ratobornije igrače. Garantovano je makar četiri igranja, i to samo da biste isprobali svaku rasu u osnovnoj varijanti, dok ćete igrati sigurno desetostruko više da biste baš sve videli. Apsolutno je prelepa stvar kada stoji postavljena na stolu i količinom sitnica koje dobijate u kutiji opravdava nešto višu cenu. Ipak, puno nejasnoća u pravilima i određenim sistemima, kao i blagi debalans snaga nas sprečavaju da je bezrezervno preporučimo, ali svakako zaslužuje da je isprobate u klubu ili kod prijatelja.

Categories: Boardgames, Recenzija

Tagged as: , ,

1 reply »

  1. Hvala na ovome, ekstra je samo mala ispravka. U borbi kada igrači stave svoje vojnike na treće polje ATTRITION OBJECTIVE, oba igrača ubijaju protivnika koliko su postavili vojnika. Na samom polju stoji “Each soldier kill 1 enemy and gain one victory point”

Zašto ne biste ostavili komentar na tekst? / Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.