Articles

Dodeljene su Spiel Des Jahres 2017 nagrade

Već dva meseca ljubitelji društvenih igara širom sveta diskutuju ko će ove godine odneti najprestižniju nagradu – Spiel Des Jahres. Nominovane igre su nam poznate još od maja, a prošlog meseca je dodeljena nagrada za najbolju dečiju igru simpatičnoj igri sa pingvinima Ice Cool, dok je za današnji dan najavljeno otkrivanje velikih pobednika. 17. jul je konačno stigao i znamo ko ove godine odnosi nagrade Spiel Des Jahres i Kennerspiel Des Jahres, nakon ceremonije u Berlinu.

Kingdomino

Ovogodišnja dodela nagrada je bila bez velikih iznenađenja, pa je za najbolju igru godine proglašena igra Kingdomino koju je dizajnirao Bruno Cathala. Kao prošle godine Codenames, pred Kingdominom su svetska slava i stotine hiljada prodatih primeraka, a verovatno će krasiti i police mnogih supermarketa (Nemci su poznati da uz hleb i mleko kupuju društvene igre). Redakcija Pitchwise je pre nekoliko meseci imala priliku da popriča sa ovim slavnim dizajnerom, a za to kako radi um čoveka odgovornog za neke od najpoznatijih društvenih igara preporučujemo da pročitate naš Bruno Cathala intervju.

Exit – The Game

Za najbolju ”ozbiljnu” igru, tojest Kennerspiel Des Jahres, bili su nominovani Terraforming Mars, Exit – The Game i Raiders of The North Seas, a escape room igre su se i ove godine pokazale kao apsolutni hit. Igra Inke i Markusa Branda, Exit – The Game, očekivano je osvojila ovu nagradu, iako su mnogi očekivali da će jednako popularni Terraforming Mars biti proglašen za pobednika. Kosmos je do sad objavio tri izdanja ove igre, a ne sumnjamo da će posle ove pobede imati u rukavu još nekoliko varijanti igre.

Redakcija sajta Pitchwise srdačno čestita svim pobednicima, a u nastavku možete pogledati fotografije sa ceremonije dodele Spiel Des Jahres nagrada.

Zašto ne biste ostavili komentar na tekst? / Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.