Boardgames

Papir-Štampač-Makaze: Dungeon Pages

Spremite štampače, kockice i olovke, ali i najbolje mačeve i oklope, danas idemo u lagume da mlatimo… kvadratiće sa brojevima.

Dungeon Pages je u potpunosti solo igra i jedan od interesantnijih pokušaja da se doživljaj dungeon crawler igara poput Descent prebaci u A4 format. Tojest, u format roll and write igre. Svaki list sadrži jednog karaktera, poznate arhetipove iz fantastike i RPG žanra, kao i četiri tamnice za istraživanje, od kojih je jedna finale avanture, da ne kažemo “kraljica”.

Za igranje su vam potrebni jedna olovka, jedan odštampan karakter i šest standardnih kockica koje su, poželjno, u dve različite boje (autori preporučuju 3 tamne i 3 svetle kockice). Avanturu krećete kao tipični golja, te imate jedno jednostavno oružje i isto toliko “dobrih” kockica. Odaberetu jednu od tri obične tamnice, razvalite vrata i rolate.

Lagumi su predstavljeni kvadratnim šemama 6×6, a svoje kretanje obeležavate upisom izrolanih brojeva tako da se nadovezujete ili da ulazna vrata ili na neko od već popunjenih polja. Cilj vam je da dođete do kovčega sa blagom, a poželjno usput potamanite karakondžule i sakupite dukate, napitke i ključeve. Uvek ćete morati da bacite i barem jednu “zlu” kockicu kojom se aktiviraju protivnici, tako da je veoma česta situacija da popijete par ćuški po nosu pre nego što ste i kročili na mapu.

Igra vas nimalo ne štedi i moguće je nastradati već posle nekoliko krugova igre. To je, doduše, sreća u kockici. Pritom je za eliminisanje protivnika potrebno upisati dva broja pored njihovog polja: jedan broj kojim im obarate odbranu, a drugi kojim zadajete konačni udarac. Za predmete, ti brojevi moraju da budu isti. Kao da to nije bilo dovoljno, ako želite da lomatanje po tamnicama ne bude budzašto, želećete da putanju napišete tako da razlike susednih brojeva nikada ne budu veće od 1 (npr 4-4-5-4-3-2-3-3).

Imate vi tu načina da utičete na ishode kockica, redosled upisivanja i drugo, ali se definitivno stiče utisak da, ako ne uspevate svaku tamnicu da završite sa bonusom, da je bolje krenuti ispočetka. Igra je očigledno balansirana oko toga. Naravno, biće sigurno igrača kojima će svaka avantura u Dungeon Pages biti čista boza, te oni mogu kombinovati stranice tako što deo sa karakterom spoje sa tamnicama na drugom papiru.

Dungeon Pages nije besplatna igra, a interesantan je način na koji se prodaje. Možete za 6 dolara pazariti Core Set, koji smo i mi dobili za recenziju, u kome se nalazi isto toliko likova, ili kupiti pojedinačne likove za po dolar. A ako vam se igra baš svidi, po ceni od 20 dolara se prodaje tzv. Year Long Adventure Set gde vas svakog petka tokom 2023. godine očekuje novi karakter (i prateća avantura) što je ukupno 52 igriva lika.

Naša preporuka je da joj svakako date šansu, naročito ako tražite veoma izazovnu igru za jednog igrača.

Ostavite komentar ili postavite pitanja na našem sajtu. Pridružite se diskusiji na našem Discord serveru. Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Twitter i Instagram.

Zašto ne biste ostavili komentar na tekst? / Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.