Card Games

Koji su najpopularniji MTG Arena formati?

Wizards of the Coast je sa igračima podelio informacije o najigranijim MTG Arena formatima.

Tokom prethodne dve godine u digitalnom izdanju mega popularne kartične igre Magic: The Gathering pojavilo se nekoliko novih formata sa kojima je izdavač eksperimentisao sa ciljem da osveži igrivost ovog naslova. Od samog starta pisali smo o Historic formatu, a zatim su se priključili Explorer i Alchemy. Tu je prisutan i uvek igran Standard. Pa koji od njih su trenutno najigraniji?

Tokom redovnog MTG Weekly strima, izvršni producent za MTGA, Kris Kiric, je prikazao grafikon na kome su prikazane informacije Constructed formatima (Standard, Alchemy, Historic i Explorer) i kako se kotiraju kod igrača.  Standard format je ubedljivo ispred svih ostalih formata sa preko 50% vremena igranja. Historic je na drugom mestu sa oko 28%, a Alchemy ima oko 12% vremena kod igrača. Najsvežija pridošlica, Explorer format, ima oko 7% vremena igranja. Kirc nas Explorer format koji dizajneri pokušavaju da razrade, ali po brojkama koje vidimo se čini da igrači i nisu baš nešto zainteresovani za isti.

Udeo glavnih formata u Constructed Play i Ladder

Udeo glavnih formata u Constructed Play i Ladder

Kako igrači i organizatori događaja komentarišu, Standard format u fizičkoj verziji Magic: The Gathering ima problema sa zadržavanjem igrača. Ovakav trend se ne primećuje i digitalnoj verziji igre gde je ovaj format i dalje najjači. Kao i do sada, najnovija Standard rotacija karata je dovela do skoka igranja dok igrači skupljaju nove karte i istražuju nove špilove za rangirano igranje. Sličan skok se desio i u septembru kada je objavljena Dominaria United ekspanzija.

Manji skokovi su primetni u preostalim pomenutim formatima. Alchemy je povećanu zainteresovanost igrača doživeo tokom leta, u procepu između dve ekspanzije i objavom Alchemy Horizons: Baldur’s Gate. Avgustovska ekspanzija Explorer Anthology je pomogla istoimenom formatu da pridobije malo pažnje od igrača.

Alchemy format ima svojih problema. Sporo rebalansiranje karata, ekonomija, prejake karte, upadanje u Historic format i mnogi drugi faktori su razlog slabijeg interesovanja igrača. Nije pomoglo ni to što je jedno vreme ovaj format postavljen kao osnovni format za nove igrače i korisnike MTGA platforme sa pet jednobojnih starter špilova. Explorer, kao najmanje interesantan format za igrače, ima problem sa sporim prilivom karata. Najavljene su ekspanzije Explorer Anthology 2 i Shadows over Innistrad, ali kako poznavaoci materije kažu, čini se da će biti bolje da se sve ove karte igraju u Pioneer formatu.

Prikazani grafikon ne obuhvata igrače koji igraju ne rangirane mečeve, kao što su MTG Draft, Sealed ili Brawl. Takođe nemamo ni tačnu informaciju koliko ljudi uopšte igra MTG Arenu, da bi procenti igrivosti pomenutih formata imali neki veći smisao. Sve u svemu, igrajte šta vam se najviše sviđa, samo znajte da u Standard ranked nema praštanja i da je, kao i uvek, u višim rangovima aktivno samo nekoliko špilova.

Koji je vaš omiljeni format u MTG Areni? Da li igrate Standard format? Ostavite komentar ili postavite pitanja na našem sajtu. Pridružite se diskusiji na našem Discord serveru. Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Twitter i Instagram.

Zašto ne biste ostavili komentar na tekst? / Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.