Articles

Essen Spiel 2021 – 20 igara koje najviše iščekujemo

Došao je naš omiljeni period godine – sredina oktobra i najveći sajam društvenih igara na svetu Essen Spiel.

Posle godinu dana pauze tokom pandemije i online sajma umesto onog uživo, Spiel se ove godine vraća u dobro nam poznate hale nemačkog sajma. Stotine štandova, još više društvenih igara, bezbroj noviteta i mamipara. Znate već, klasika, a sve to od 14. do 17. oktobra.

Ko može uživo da poseti sajam imaće mogućnost da među prvima na svetu isproba i nabavi neke od najpopularnijih i najtraženijih igara godine. Ukoliko planirate ove godine da idete na sajam, ili da “iz fotelje” ispratite sve i naručujete igre iz prodavnica i klubova društvenih igara, napravili smo listu noviteta koji su nam najviše skrenuli pažnju. Za ove igre očekujemo da će biti tražen primerak više i da će sigurno neke od njih ući u izbore za najbolje društvene igre godine.

Pa, krenimo redom – od velikih euro naslova.

Stroganov

Stroganov društvena igra

Andreas Steding je najpoznatiji po fantastičnom, interaktivnom euru Hansa Teutonica, mada se njegov pedigre ne završava tu i uključuje igre kao što je Firenca i Gugong. Ove godine donosi nam Stroganov, igru koja očekuje da istražimo beskrajna prostranstva Sibira. Ilustracije izgledaju prelepo, tema je definitivno zanimljiva, a od samih mehanika ne očekujemo ništa manje.

Tabannusi

Tabannussi

Tabannusi je novi naslov u T igrama sjajnog italijanskog dizajnera Daniele Tascinija. Serija igara koja sadrži Tzolkina, Teotihuacan, Tekhenu, i potencijalno druge igre u zavisnosti od toga kako želite da je definišete, je uvek bila dobro primljena od igrača, pa ni ovde ne mislimo da će biti drugačije. Kao i obično, možemo očekivati poprilično težak euro sa većim brojem isprepletanih mehanika smeštenih u stare civilizacije, ovaj put grad Ur u Mesopotamiji.

Boonlake

Boonlake

Ako Rozenberg preskoči godinu, onda je tu Pfister da nas obraduje. Boonlake uz, ne toliko zanimljivu, temu mora da nas oduševi mehanikama, što Pfisteru (Great Western Trail, Mombasa, Maracaibo…) stvarno ne bi trebalo da bude problem. Ovaj put će to biti novi sistem selekcije akcija, ali i neke poznate stvari kao što je razvoj ličnih tabli igrača, postavljanje pločica, odigravanje karata. U svakom slučaju, još jedna igra od koje mnogo očekujemo i za koju smo sigurni da će nas oduševiti.

Azul: Queen’s Garden

Tri Azula su do sada objavljena i svaki je bio hit, tako da nemamo sumnje u to da će najnoviji, najkomplikovaniji Azul jednako primamiti publiku. Umesto keramičarsko-staklarskog zanata, igrači će uređivati vrtove, saditi cveće i uzgajati drveće. Igra nimalo ne kaska za prethodnicima kako po kvalitetu produkcije tako i po šarolikosti. Bodovanje je, takođe, drugačije od prethodnih igara, tako da ako vam je originalnog Azula preko glave, Queen’s Garden deluje kao pravo osveženje.

Furnace

Jedan zanimljiv euro naslov nam dolazi iz kuce Arcane Wonders. Zvučno nazvana Furuna, pardon Furnace, igra stavlja igrače u ulogu kapitalista iz 19tog veka koji su naumili da formiraju, izgrade, prošire i zarade svojim idustrijskim korporacijama. Aukcija i draftovanje karata će dočarati kupovinu kompanija, skupljanje resursa i njihovo procesuiranje za najbolji odnos cene i kvaliteta. Furnace je asimetrična igra, te svaki kapitalista ima jedinstveni efekat na igru.  Budući da volimo ovaj istorijski period industrijalizacije, očekujemo da Furnace bude pravi hit.

Lost Ruins of Arnak: Expedition Leaders

Veliki prošlogodišnji hit Lost Ruins of Arnak je bio svojevrsni “Indijana Džons simulator”. Češki izdavač CGE je lepo ukombinovao razne popularne mehanike i fantastičnu produkciju u igru koja izuzetno glatko teče i gde je svaka partija tesna do poslednjeg poteza. Ekspanzija će doneti hrpu novog sadržaja osmišljenog da osveži iskustvo i donese dodatnu raznovrsnost, od različitih početnih špilova do novih čudovišta i istraživanja.

Mobile Markets: A Smartphone Inc. Game

Smartphone Inc. je bilo veoma prijatno iznenađenje od ekonomske igre, a dizajner Ivan Lašin za ovogodišnji Essen priprema nastavak. U Mobile Markets ponovo ćete biti direktor kompanije za proizvodnju pametnih telefona, voditi razvoj tehnologije, marketing i produkciju.  Masivna tabla je podeljena na manje te je sve preglednije, dok kvalitet produkcije (po svemu viđenom) ostaje na jednakom kvalitetu. Po objavljenim informacijama, ova igra ne bi trebalo da bude ništa manje kompleksna od originala, te već vidimo da će okupiti veliku publiku.

Dune: House Secrets

Dune house secrets društvena igra

Izgleda da ko danas nije izdao Dune drustvenu igru ne moze da se igra sa ostalima. U ovu maniju za licencom Herbertovog remek dela naučne fantastike uključio se i poljski izdavač Portal Games koji je najavio igru Dune: House Secrets. Igra je bazirana na njihovom popularnom kooperativnom izdanju Detective: A Modern Crime Board Game i donosi peščano iskustvo za četiri igrača koji u ulozi pobunjenika i lokalnih šmekera Fremena rešava misteriju i veliku priču o regionima i samoj planeti.

Videćemo kako će ovo izgledati jer sama igra Detective je solidno izdanje a nalepljena franšiza može doneti nove igrače koji će se možda putem ove igre upustiti u svet društvenih igara.

Welcome to the Moon

Slatki mali Welcome To… se u ovom nastavku sa idile planete Zemlje seli na idilu Meseca. Kao i u originalu, Welcome to the Moon prevrtaćete karte kako biste generisali brojeve i oznake koje ucrtavate na svoje table, međutim sa igrom dolazi 8 različitih tabli. Igra je zamišljena da se igra kao kampanja, a svaka partija koju odigrate uticaće na sledeću u jednom prolazu kroz kampanju, tako da će se igra svaki put menjati i biti interesantna kroz više odigravanja. Takođe je dostupna i solo varijanta, ali je neobično što izdavač ne savetuje da igrate u više od 6 igrača (koliko je komponenti u kutiji) zbog balansa. Da li je tako, videćemo uskoro.

Caesar!

Posle uspeha sa igrom Blitzkrieg u kojoj su dva igrača odigravala Drugi svetski rat u 20 minuta, PSC Games priprema nešto slično samo smešteno u period rimskog carstva. Igrajući kao Cezar ili Pompej pokušavaćete da osvojite prevlast nad rimskim provincijama i, konačno, postanete novi vladar. Vojsku i pojačanja izvlačite iz torbe, a onda ih slažete po mapi Rima, nadmudrujući se sa protivnikom. U kutiji dolaze i tri modula kojima se pravila menjaju a, ako je sudeći po kvalitetu prethodne igre, Caesar! će biti prava strateška bombona od igre.

Pošto nismo mogli da se odlučimo samo na 10 igara, izabrali smo još 10 Essen Spiel 2021 izdanja koja su nam izgledala interesantno:

  • ADELE (DMZ Games)
  • Cascadia (Flatout Games)
  • Golem (Cranio Creations)
  • Gutenberg (Granna)
  • Paper Dungeons (MeepleBR)
  • TEN (AEG)
  • Dice Theme Park (Alley Cat Games)
  • Roll Camera! (Keen Bean Studio)
  • Picture Perfect (Arcane Wonders)
  • Astrum (Cosmodrome Games)
Ostavite komentar ili postavite pitanja na našem sajtu. Pridružite se diskusiji na našem Discord serveru. Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Twitter i Instagram.

Zašto ne biste ostavili komentar na tekst? / Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.