Card Games

Ostin Bursavić osvaja MTG 2020 Season Grand Finals titulu

Ostin Bursavić - MTG 2020 Season Grand Finals šampion

Ostin Bursavić – MTG 2020 Season Grand Finals šampion

Mnogo avantura i mirror mečeva su činili veći deo Magic: The Gathering 2020 Season Grand Finals vikenda.


The Grand Finals se igrao po novom split-formatu, koji će se praktikovati i u novoj sezoni. Tokom prvog i drugog dana turnira igrači su igrali po tri meča u Standard i Historic formatu, dok su se oni koji su stigli do Top 8 trećeg dana za titulu borili igrajući Standard format.

Bursavić je, kao i većina igrača, spremio Omnath Adventures špil za Standard format. U prilog tome koliko je jaka Omnath, Locus of Creation karta govori i to da je za Historic format Bursavić izabrao Omnath Ramp špil sa pomenutom kartom.

MTG 2020 Season Grand Finals Top 8

MTG 2020 Season Grand Finals Top 8

Posle 12 mečeva po švajcarskom sistemu Bursavić je ostvario 11-1 rezultat. U Top 8 je dočekan “na nož”, gde je u prvoj rundi gornjeg dela kostura izgubio od Rafaela Levija (Omnath Adventures/Four-Color Midrange). Nakon toga je usledio uspon ka finalu, gde je eliminisao polovinu igrača, uključujući i Levija u revanšu.

Aron Gertler, drugi finalista ovog turnira, je do finala stigao bez poraza u Top 8 rundi mečeva. U finalu protiv Bursavića je glatko izgubio 2-0 u prvom meču. U drugom je igrao 1-1, ali je u rundi za opstanak u finalu poklekao. Ostin Bursavić je tako pobedom od 2-0 u mečevima nad Aron Gertlerom osvojio MTG 2020 Season Grand Finals titulu.

MTG 2020 Season Grand Finals Standard Meta

MTG 2020 Season Grand Finals Standard Meta

Prošle nedelje se na mrežama vodila žustra debata da li je izbacivanja Uro, Titan of Nature’s Wraith karte dovoljno da oslabi Omnath arhetip koji se iskristalisao samo nekoliko dana od izlaska najnovijeg seta, Zendikar Rising.

Da podsetimo, kada je pre dve nedelje stigao Zendikar Rising set, desila se i regularna godišnja rotacija u Standard formatu gde su četiri seta (Guilds of Ravnica, Ravnica Allegiance, War of the Spark i Core Set 2020) napustila format.

MTG 2020 Season Grand Finals Historic Meta

MTG 2020 Season Grand Finals Historic Meta

Koliko je pogrešno procenjeno banovanje Uro, Titan of Nature’s Wraith govori i podatak da je više od 70% igrača registrovalo Omnath Adventures ili Omnath Ramp špilove u Standard formatu. Omnath, Locus of Creation nije bio zadovoljan samo ovim formatom te je preuzeo i veći deo Historic formata. Omnath Ramp je tako postao lider u Historic metagejmu gde je preuzeo primat najigranijeg špila od Muxus Goblins koji je dominirao prošlomesečni Mythic Invitational.

Nakon završetka Grand Finals turnira, Wizards of the Coast je tvitovao da će objaviti novu listu zabranjenih i limitiranih karata tokom današnjeg dana. Kako se navodi, nova lista će uticati na Standard, Historic i Brawl format. Kasno Marko na Kosovo stiže.

Koji špil se vama dopao na turniru?Ostavite komentar ili postavite pitanja na našem sajtu. Pridružite se diskusiji na Pitchwise.net Discord serveru!

Zašto ne biste ostavili komentar na tekst? / Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.