Boardgames

Nove društvene igre 09.08.2020: Osmo svetsko čudo

Kažu da postoji samo sedam svetskih čuda. Postoji i društvena igra sa tim imenom. Ukoliko ste malo duže u hobiju, znate da je osmo svetsko čudo kutijetina u kojoj dolazi Twilight Imperium. E pa, šta ako bi ona postala još veća? Još bolje, šta ako 7 Wonders dobije novu fasadu? Ili izgradite grad u oblacima, nove prozore za Sagrada Familiju, čitavu novu civilizaciju? Da, ove nedelje su nam na tapetu nove društvene igre koje se bave izgradnjom, proširivanjem, ali i odlaskom na pivo posle posla. Pa, da krenemo od najveće vesti nedelje…

7 Wonders

Povodom 10. godišnjice sjajne društvene igre 7 Wonders, izdavač Repos Production najavio je novo, vizuelno osveženo izdanje igre. Igra tako dobija novi logo i prelepo ilustrovanu kutiju u koju će biti moguće smestiti i ekspanzije koje su se prethodnih godina pojavljivale. Takođe su osvežene ilustracije na svetskim čudima, pa tako postoje verzije sa dnevnim i noćnim okruženjem, dok su karte dobile čitkije ikonice. Pored svega toga, utegnuta je i knjižica sa pravilima kako bi igrači što brže naučili kako se igra 7 Wonders. Ovo je inače prva društvena igra koja je osvojila Kennerspiel des Jahres nagradu, prodata je u preko milion primeraka, a novo izdanje se u prodaji očekuje u narednim mesecima.

Feierabend (Finishing Time)

Feierabend

Feierabend

Ekscentrični dizajner zelene kose, Friedmann Friese, suočava se sa globalnom pandemijom na malo drugačiji način. Odlučio je da svoju novu igru Feierabend (tj. Finishing Time) objavi u englesko-nemačkom dvojezičnom izdanju u svega 2400 primeraka putem sajta 4X. Ukoliko igra postigne popularnost, početkom 2021. godine će pokušati distribuciju u većem broju primeraka. A igra? U pitanju je preživljavanje i relaksiranje posle napornog dana na poslu – novca je malo, a ni slobodnog vremena, ali opet treba izaći sa kolegama na pivo ili romantične sastanke. Radnici se stresiraju tokom posla, ili drugog posla ukoliko vam treba još novca, a sve da bi naposletku otišli na godišnji odmor. Hm… mnogo to liči na realan život.

Sid Meier’s Civilization: Terra Incognita

Sid Meier's Civilization: Terra Incognita

Sid Meier’s Civilization: Terra Incognita

Konačno je došlo vreme da se novo izdanje Sid Meier’s Civilization društvene igre proširi velikom ekspanzijom. Terra Incognita donosi, kao što možete pretpostaviti, istraživanje nepoznatog sveta, čime će se prostor za igru dinamički menjati tokom partije. Vaši gradovi će zahtevati vladare, imaćete priliku da birate nove moći i taktike prilikom ratovanja. Ekspanzija proširuje igru na 5 igrača i, pretpostavljamo, time produžava trajanje. Fantasy Flight Games trenutno prima porudžbine za ekspanziju, a ista u prodavnice stiže krajem godine.

Cloud City

Cloud City

Cloud City

Blue Orange Games nas sa igrom Cloud City poziva da gradimo nebu pod oblake. Igra, koju je dizajnirao Fil Voker-Harding (Barenpark), zahtevaće od igrača da planiraju svoj grad u 3D prostoru, postavljajući visoke zgrade i povezujući ih hodnicima kako bi stanovnici nebodera lakše cirkulisali unaokolo. Sve što gradite donosiće vam glasove gradskog veća, a igrač sa najviše glasova je pobednik. Igra će se naći u prodaji krajem septembra.

Twilight Imperium: Prophecy of Kings

Twilight Imperium: Prophecy of Kings

Twilight Imperium: Prophecy of Kings

Nova Civilizacija nije jedina najava koju je FFG napravio na nedavno održanom Gen Con Online. Twilight Imperium 4th Edition takođe dobija svoje prvo proširenje. Ekspanzija nosi naziv Prophecy of Kings i poprilično je gabaritna. U kutiji ćete naći 40 novih pločica sa sistemima, nove planete, prepreke, nove vođe za svaku od zaraćenih strana, robotizovane kopnene jedinice, špilovi istraživanja kojima možete naseliti nove planete, fragmenti relikvija, agende, ciljevi, tehnologije, legendarne planete… Gotovo sve u igri je prošireno, a naravno sve je to modularno kao i osnovna igra. Ova ekspanzija će nositi vrlo “masnu” cenu od oko 100 evra, a izlazi krajem godine.

Sagrada: The Great Facades – Life

Sagrada: The Great Facades - Life

Sagrada: The Great Facades – Life

Nedelju ekspanzija zatvaramo sa najavom iz Floodgate Games, koji sprema još jedno proširenje svoje popularne društvene igre sa kockicama Sagrada. Još jedan sloj fasade dolazi u vidu Sagrada: The Great Facades – Life u kojoj je nekoliko modula. Unajmljujući šegrte otključavaćete nove specijalne sposobnosti, uzimanjem majstorskih kockica dobijaćete prestiž (ali i znatno teže zadatke), a javni izazovi će uneti dozu napetosti i još većeg nadmetanja između staklorezaca. Ekspanzija je trenutno u pretprodaji, a tokom septembra bi trebalo da prvi primerci stignu na police.

Koje društvene igre su vaši favoriti? Da li planirate da kupite novu igru ovog mesca i koju? Ostavite komentar ili postavite pitanja na našem sajtu. Pridružite se diskusiji na Pitchwise.net Discord serveru!

Zašto ne biste ostavili komentar na tekst? / Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.