Boardgames

Društvene igre i mentalno zdravlje – šta kaže nauka?

Društvene igre su stare koliko i samo čovečanstvo, što je potvrđeno brojnim arheološkim pronalascima, poput egipatske “igre smrti”, a o čemu smo detaljnije pisali u tekstu “Istorija društvenih igara”. Najnovije istraživanje Univerziteta u Edinburgu pokazuje da razlog iz kog su društvene igre toliko važan deo istorije čovečanstva nije samo zabava, već je u pitanju nešto mnogo važnije i ozbiljnije.

Naime, ovaj univerzitet je odabrao 1000 osoba starijih od 70 godina i u narednih devet godina, u trogodišnjim intervalima, testirane su njihova memorija, sposobnost rešavanja problema, kao i brzina razmišljanja. Sve to sa ciljem utvrđivanja kako je igranje nedigitalnih igara povezano sa razmišljanjem starijih individualaca.

Pokušavamo da pronađemo pravu aktivnost kako bismo pomogli tim ljudima da ostanu mentalno razgibani u starije doba. Utisak je da društvene igre pomažu u tome i da imaju mali, ali primetan uticaj na kvalitet starenja. Bilo bi dobro saznati da li neke igre pomažu više od ostalih“, istakao je Jan Diri, direktor Centra za kognitivno starenje i kognitivnu epidemiologiju Univerziteta u Edinburgu (CCACE).

Dakle, ono što smo već znali dobilo je malu, ali važnu potvrdu – društvene igre su dobre za metanlno zdravlje.

Categories: Boardgames, News

Tagged as: ,

Zašto ne biste ostavili komentar na tekst? / Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.