Boardgames

Egipatska “Igra smrti” ili putokaz za zagrobni život?

Od kada je sveta i veka, ljudski rod je imao potrebu da se razonodi na najrazličitije načine. To je rezultovalo nastankom nekih, sada već drevnih društvenih, igara – šah, mankal, go i bekgemon. Ipak, da nije sve u razonodi pokazuje i poslednje istraživanje arheologa Voltera Krista sa holandskog unvierziteta Mastriht.

Krist je u svom tekstu “Prelazak iz Srednjeg u Novo Kraljevstvo: Senet tabla u muzeju Rozenkrojcera” u poslednjem izdanju “Žurnala egipatske arhelogije” izneo podatak da je upravo ta tabla jedna od prvih koja je ovoj društvenoj igri dala potpuno novo, spiritualno značenje.

Kako navodi Krist, tabla koja se nalazi u Rozenkrojcerskom egipatskom muzeju u San Hozeu u Kaliforniji, a koja je nastala krajem Srednjeg Kraljevstva, mogla bi da bude ujedno i prva u kojoj akcenat nije isključivo na igri već na “komuniciranju” sa mrtvima, zbog čega je kasnije nazvana “egipatskom igrom smrti”. Krist ovu tvrdnju potkrepljuje poređenjem sa izgledom senet tabli za koje je utvrđeno da su nastale u vreme Starog Kraljevstva ili Novog Kraljevstva, kao i pojavom novog elementa na samoj tabli – vode.

Očuvan primerak igre Senet

Ovu tezu dodatno potkrepljuju brojni tekstovi objavljeni na papirusu do kojih su arheolozi došli, crteži na grobovima, kao i poglavlje 17 egipatske Knjige mrtvih, u kojoj je senet okarakterisan kao pomoćni alat za prelazak duše u zagrobni život.

Senet (na egipatskom “zn.t n.t ḥˁb” – “igra prelaska”) je igra za dva igrača koja se igra na tabli od 30 polja. Svaki igrač ima po pet piona koji se kreću bacanjem kockice, a cilj je sa svih pet figurica preći svih 30 polja pre protivnika. I ne, igrači ne moraju da imaju ogromne špicaste kose i niko ne završava u realmu senki. Znate na šta mislimo.

 

Categories: Boardgames, News

Tagged as:

Zašto ne biste ostavili komentar na tekst? / Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.