Boardgames

Monopol slavi 85. rođendan zlatom, srebrom i papučama

Kada je davne 1902. godine Elizabet Megi napravila prve obrise igre koja je u tom trenutku nosila ime The Landlord’s game, verovatno niko nije mogao ni da zamisli da će, više od jednog veka kasnije, upravo ta igra, doduše pod drugim imenom, slaviti 85. rođendan na poprilično ekstravagantan način.

Ne bez razloga, jer bilo da čitate o istoriji društvenih igara, ili vas prosto zanimaju igre koje su promenile tok modernih društvenih igara,ništa od toga nije moguće zamisliti bez jednog prostog ali zvučnog imena – Monopol.

Zašto se onda kao godina njegovog nastanka ne uzima recimo 1904, kada je Lizi Megi patentirala igru, ili 1933, kada je, pod tim imenom, prava na kopirajt dobio Čarls Darou, nakon što je napravio nekoliko izmena u odnosu na “Landlord”? Zato što je pitanje da li bi Monopol, a sa njim i praktično sve ostale društvene igre, bile to što jesu da, nakon višegodišnjeg odbijanja, kompanija Parker Brothers nije konačno 1935. godine ponudu i preuzela vlasništvo nad brendom Monopoly.

Monopoly Swarovski

Monopoly Swarovski

Nije mnogo vremena bilo potrebno da od interesantne ideje koja je bila u povoju Monopol postane hit društvena igra. Osam i po decenija kasnije, uz sve svoje mane, zasluženo zauzima mesto među velikanima društvenih igara. U čast obeležavanja velikog jubileja kompanija Hasbro, aktuelni nosilac prava na Monopoly, odlučila je da podeli licence, narodski rečeno, na sve strane.

Tako će svi zainteresovani imati priliku da postanu vlasnici nekog od sledećih artikala posvećenih Monopolu:

  • Modni brend “KULE” inspirisan Monopolom posvetiće čitavu modnu liniju ovoj igri.
  • Stabs and Vuton, proizvođači luksuznih papuča, insprisani figurama iz Monopola napravili su seriju papuča.
  • Kompanija TOMS će u oktobru pustiti u prodaju obuću takođe inspirisanu igrom.
  • Vining Solutions odlučila je da ovaj jubilej proslavi tako što će napraviti 500 primeraka igre od zlata, srebra i stakla uz 2000 Svarovski kristala.
  • Studio Marmalade sredinom marta pustiće u javnost dizajn igre inspirisan Atlantik Sitijem iz 1930-ih godina za Android i iOS.
  • IKONICK iz Los Anđelesa će se pridružiti obeležavanju jubileja štampanjem 85 umetničkih dela posvećenih Monopolu.
  • Gilson Snow, jedan od lidera u proizvodnji ski opreme, u februaru je u promet pustio ograničeno, “ultra-specijal” izdanje skija i daski za snoubord.
  • Italijanska kompanija Montegrapa, jedan od najvećih proizvođača olovaka na svetu, u maju će javnosti prezentovati seriju hemijskih olovaka i penkala sa znakom Monopoly.

Nema sumnje da je ovo tek početak i da nas do kraja 2020. godine očekuje veliki broj događaja posvećenih Monopolu, a i sigurno još podosta novih izdanja ove društvene igre.

Categories: Boardgames, News

Tagged as: , , ,

Zašto ne biste ostavili komentar na tekst? / Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.